Ja està a les llibreries el nou llibre d’en Jaume Sanllorente

dijous, 6/09/2018

Imgen 8Des del passat dia 3 de setembre, ja està a les llibreries el nou realt d’en Jaume Sanllorente “Mujeres de Bombay”. Així que, ja podeu aconseguir el vostre exemplar. També el podeu comprar a la botiga online de Sonrisas de Bombay, ONG de la qual l’autor és fundador i Director general, i a la qual destinarà el 100% dels drets d’autor.

Aquí teniu el primer capítol, “El latido del mundo”. La seva lectura us traslladarà immediatament a Bombai. El seu ritme marca les vides de les dones dels slums, amb les quals treballa l’ONG. Les seves històries són les que ens vol explicar l’autor i fundador de Sonrisas de Bombay, unes històries viscudes per les més valentes de l’Índia.

Tanmateix, el proper 10 d’octubre a la llibreria Altaïr de Barcelona, tindrà lloc la presentació oficial del llibre. Serà a les 19h.

I a Madrid, s’està organitzant un sopar solidari al qual assistirà l’autor. Serà el dissabte 27 d’octubre, i en Jaume hi presentarà també la seva nova novel·la.

Per tenir més infromació d’aquests esdeveniments podeu seguir l’activitat de la fundació a la seva web sonrisasdebombay.org.

Bona lectura!

Jaume Sanllorente anuncia l’arribada del seu nou llibre

divendres, 3/08/2018

Fa uns dies, el fundador de Sonrisas de Bombay i autor de diferents llibres, Jaume Sanllorente, anunciava a les xarxes socials que al setembre arribaria a les llibreries el seu nou llibre: “Mujeres de Bombay, La India de las más valientes”. Segons paraules de l’autor, “Un homenatge a les meravelloses dones amb les quals tinc l’honor de treballar cada dia. El 100% dels drets d’autor es destinaran a finançar els projectes de Sonrisas de Bombay“.

Així que, haurem d’esperar fins a principis del mes vinent, per descobrir què hi ha al darrera d’aquesta història que compta amb les dones de les comunitats dels slums, com a protagonistes.

La presentació oficial, sobre la qual us anirem informant, serà a l’octubre a Barcelona.

Amic i amigues, bon estiu i prepareu-vos per rebre el mes de setembre de la mà de les més valentes de l’Índia!

Us ve de gust menjar indi? Aquí teniu les millors (i més solidàries) opcions!

divendres, 6/07/2018

nueva-imagenL’oferta gastronòmica a les ciutats és cada dia més variada i internacional. El menjar de tots els continents ja està gairebé a l’abast de tothom en qualsevol racó a tocar de casa, o en el millor dels casos, a través d’un sol clic, per així degustar-los sense tan sols haver de sortir al carrer. La gastronomia índia és una de les més famoses, amb els seus curris, els seus arrossos, els seus naan, els seus daal i les seus plats equisits, tan exòtiques i inoblidables per a tots els que hem tingut la sort de visitar aquest país, o de tastar els seus menjars.

L’ONG Sonrisas de Bombay, com ja sabeu, impulsa el projecte d’Educació preescolar per fer l’educació accessible als nens i nenes menors de 6 anys, però també vetllen per la salut dels més petits. I la bona salut no s’entén sense la nutrició correcta. Per això proporcionen a les escoles bressol un àpat diari als nens i nenes, per mirar de millorar els nivells de nutrició als barris més pobres de Bombai. Aquesta és la raó per la qual busquen aliances en aquestes dues àrees de coneixement: la d’alimentació i la de l’Índia. Qui millor que diversos restaurants de menjar indi situats a Barcelona, per convertir-se en importants aliats de l’organització.

En primer lloc, el més antic col·laborador, el Surya (amb els dos restaurants que té a Barcelona) amb la seva cuina inspirada en el menjar de carrer dels quioscos i paradetes de Bombai, i el seu ambient alegre i colorista. Tots dos destinen 50 cèntims de cada bol d’arròs al projecte d’Educació preescolar, i a més, organitzen diversos esdeveniments com esmorzars i dinars solidaris durant l’any. En segon lloc, i també a Barcelona, el cèntric bar-restaurant Masala 73, experts en l’elaboració de plats amb curri i la fusió d’ingredients de temporada i proximitat. La seva col·laboració és la mateixa que en el cas del Surya (0,50 € de cada ració d’arròs). I finalment, el sofisticat restaurant Mayura, que ofereix un ambient elegant i una tradicional i elaborada cuina índia amb molts ingredients de la millor qualitat portats des del propi país. Mayura ofereix aquests mesos el deliciós “Menú Sonrisas de Bombay”, del qual se’n destina una part dels beneficis de cada menú als projectes educatius de l’ONG.

Tots ells compten amb bons xefs i han demostrat la seva enorme sensibilitat pels problemes que combat Sonrisas de Bombay. Us proposem doncs, que aquests mesos d’estiu gaudiu del millor menjar indi mentre recolzeu la tasca de la Fundació. A nosaltres ja se’ns ha fet la boca aigua, a vosaltres no?

Aquesta és la història de com la Pradnya va poder començar a treballar com a professora

dijous, 28/06/2018

Pradnya VidygarAls seus 28 anys, la Pradnya és professora adjunta a un dels parvularis impulsats per Sonrisas de Bombay. Originària del Districte de Beed, a la regió central de l’Estat de Maharashtra, Pradnya es va traslladar a Ghatkopar, als suburbis de Bombai, buscant millors condicions de vida després de casar-se. Aquest tipus de migració és molt comú al país, i s’estima que cada dia arriben unes 900 persones a la ciutat de Bombai a la recerca d’un futur millor. A Bombai és on ha viscut des de fa vuit anys amb la seva família de set membres (ella, el seu marit, els seus tres fills i els seus sogres).

Malgrat ser una bona estudiant i haver completat fins al segon any de llicenciatura, al poc temps de casar-se va haver de deixar els estudis per assumir les responsabilitats de la casa. A més de renunciar als estudis, tot i l’interès en realitzar algun treball remunerat per contribuir a millorar el nivell econòmic familiar, tant el seu marit com els seus sogres s’oposaven a això. Pradnya lluitava contra una societat que pressiona les dones per quedar-se a casa, tenir cura de la família, realitzar les tasques de la llar i sobretot, portar fills al món.

Però la seva sort un dia va canviar, quan, a través de la seva cunyada (aquesta treballa com a professora adjunta en un dels parvularis de Sonrisas de Bombay), va conèixer el projecte d’Educació preescolar de l’ONG i va saber d’una vacant a la zona en la qual ella residia. Va presentar una sol·licitud i va ser acceptada com a professora adjunta. Aquesta decisió, però, va xocar amb l’oposició frontal de la seva família, els quals van tractar d’obligar-la a renunciar a aquesta feina. Pradnya no es va rendir, va lluitar contra la seva pròpia família, i es va oposar a acceptar el destí que ells volien per a ella.

Finalment els va aconseguir convèncer sobre els beneficis, l’estabilitat financera i la millora de l’estatus social que suposaria per la familia. D’aquesta manera, va poder continuar desenvolupant la feina al parvulari, sense deixar de banda les seves responsabilitats a la llar: el seu dia comença molt d’hora treballant a casa, cuinant, netejant, preparant als nens per anar a l’escola, i després posa rumb al parvulari.

La Pradnya ens explica molt orgullosa: “He de dir que acostar-me a Sonrisas de Bombay va ser una de les millors decisions de la meva vida. Avui no només tinc independència econòmica, sinó que també he pogut reprendre la meva educació per poder completar la meva llicenciatura. He rebut un munt de suport dels membres de l’equip, i també estem obtenint una molt bona resposta des de la comunitat per la bona feina que estem fent! “

Aquest exemple de superació, mereix tot el nostre reconeixement per haver lluitat, i haver-se compromès amb si mateixa, per aconseguir ser una dona lliure i respectada per la seva comunitat. Seguirem donant suport a aquest moviment tan necessari per al futur de la dona a l’Índia.

Les ciutats de l’Índia són el tema del concurs fotogràfic d’enguany de la Fundació Sonrisas de Bombay

dijous, 21/06/2018

foto 2 Francesc Melcior_araJa tenim aquí la IX Edició del concurs de foto “UN CLICK, UN SOMRIURE” de Sonrisas de Bombay, mitjançant el qual us convidem a participar per contribuir, amb un petit gest, a la lluita contra la pobresa, per la igualtat d’oportunitats i el respecte dels Drets Humans als slums de Bombai.

Com? Molt fàcil, només heu d’enviar les vostres fotografies relacionades amb la temàtica d’enguany, “L’Índia i les seves ciutats”. Si resulten guanyadores, formaran part del nou Calendari solidari de Sonrisas de Bombay 2019.

Els beneficis generats amb la venta d’aquest calendari aniran destinats als projectes d’educació, salut, desenvolupament socioeconòmic, suport a les víctimes de tràfic humà, incidència política i sensibilització impulsats per l’ONG conjuntament amb les comunitats dels slums a Bombai.

Com hem dit, en aquesta IX edició del concurs, el tema escollit és “L’Índia i les seves ciutats”, i se centra en totes les persones que viuen a les grans ciutats índies, com Bombai. Poden ser fotos de persones als slums o a altres zones de la ciutat realitzant activitats quotidianes, compartint moments en família o amb els veïns, treballant o assistint a classes, jugant al carrer, etc. Imatges que vagin més enllà de les fotos que apareixen a les guies turístiques, que transmetin la varietat de situacions de les vides de les persones que viuen a les grans ciutats, com se’n surten i com gaudeixen del seu temps lliure, en funció de les seves possibilitats. Al cap i a la fi, fotografies que expressin visualment quins són els contrastos i les desigualtats que les ciutats posen de manifest.

Així doncs, ja podeu començar a enviar aquestes imatges que heu capturat durant vostres viatges, relacionades amb la temàtica proposada. Els resultats del concurs es presentaran la setmana del 2 d’octubre. Consulta aquí la resta de condicions i terminis del concurs.

Molta sort a tots i a totes!

Així és la vida de la Valishali, una de les heroïnes anònimes de Sonrisas de Bombay

dijous, 14/06/2018

vaishali-1-300x200La tasca i lluita de Somrisas de Bombay per crear més i millors oportunitats per a totes les dones dels slums de Bombai, segueix endevant. Avui volem compartir amb vosaltres el cas de la Valishali.

La seva vida mai ha estat fàcil, fins on arriba la seva memòria, els problemes econòmics i socials han format part del seu dia a dia. La barraca on es va criar la compartia amb 6 membres de la seva família, i moltes nits els faltava menjar al plat.

A la manca d’ingressos econòmics, es va afegir l’alcoholisme del seu pare, situació que va desencadenar la seva mort. En aquest moment tota la càrrega familiar i econòmica va recaure en la seva mare, qui es va posar a treballar netejant cases per poder aconseguir algun ingrés.

Durant aquests anys, la nostra protagonista va intentar formar-se anant a l’escola, demanant llibres i fent tot el possible per prosperar, però una proposta de matrimoni va canviar els seus plans. Ella tenia 17 anys, i com és habitual a l’Índia, a aquesta edat les nenes s’acostumen a comprometre i deixen els estudis. I així va passar amb la Valishali, es va casar i va posar rumb a Bombai des del seu poble natal amb la família de 10 membres del seu marit. La història per a ella es repetia, i si abans vivia en una mateixa habitació amb 6 persones, ara passaven a ser 10. La situació es va fer insostenible i quan van poder van llogar una altra habitació a una altra zona de barraques, a Andheri, a prop de l’aeroport, on van poder criar els seus dos petits.

La Valishali necessitava aconseguir ingressos extra per finançar el que ella considera el més important, l’educació dels seus fills. Va ser aleshores quan Sonrisas de Bombay es va creuar en el seu camí. La Valishali va saber que una veïna estava fent un curs de costura en el marc del projecte de Desenvolupament socioeconòmic de l’ONG.

La creació de llocs de treball i oportunitats laborals per a les habitants dels slums és una de les prioritats de la Fundació. L’ocupació contribueix a l’equitat de gènere i en general, converteix el ciutadà o ciutadana, en algú lliure per decidir sobre la seva pròpia vida. I així es va sentir la Valishali en començar a cosir. Va aprendre un ofici, va començar a col·laborar en diversos tallers de costura i avui fa les seves pròpies peces a casa per a la seva comunitat. Ara mateix pot sentir-se orgullosa de contribuir amb els seus ingressos als estudis dels seus fills, i millorar la situació que venia arrossegant la seva pròpia família.

Avui dia, més de 1.779 dones han assistit als cursos de formació que organitza l’ONG a Bombai en el marc del projecte de Desenvolupament socioeconòmic.

A l’Índia, un «tren hospital» permet l’accés a la salut de moltes persones

dijous, 7/06/2018

Garantitzar els recursos i els serveis bàsics és una condició indispensable per a oferir oportunitats de futur als nens i nenes, homes i dones de qualsevol societat. En aquest blog, posem especialment la mirada en la situació d’exclusió en la qual es troben els i les habitants dels slums d’arreu de Bombai.

L’accés a la salut és una assignatura pendent al país asiàtic. En aquest sentit us volem donar a conèixer un recurs, el qual, literalment, circula per l’Índia: un «tren hospital» anomenat Lifeline Express.

Aquest servei mèdic volta pel país oferint atenció mèdica a moltes persones excloses del sistema sanitari indi, especialment a les zones rurals. En aquest tren es realitzen des de revisions generals, fins a operacions i tractaments de malalties greus. Avui doncs, us recomanem aquest reportatge fotogràfic publicat al blog Planeta Futuro de El País, «El tren hospital que circula por la India», en el qual podreu trobar imatges i informació sobre aquesta curiosa i, al mateix temps, necessària iniciativa.

 

Dharavi project: on es troben el hip hop i les oportunitats

dijous, 31/05/2018

Coneixeu Dharavi? A 15 minuts del centre de la ciutat de Bombai, s’assenta aquest slum (un dels més grans de l’Índia i un dels suburbis més grans al món) habitat per aproximadament un milió de persones.

Aquesta us volem apropar la història de Dharavi Project, a través de l’article d’Ángel L. Martínez Cantera a “El País”, del qual us en deixem l’enllaç i us en recomanem la lectura perquè pugueu conèixer més sobre aquesta iniciativa.

Dharavi Project és una escola de Hip Hop fundada i recolzada per artistes indis de les diferents branques del Hip Hop (és un món que aglutina el breakdance, el grafitti, el rap i els discjòqueis). L’escola va sorgir el 2014 per descobrir nous talents i impulsar-los en les plataformes digitals, i també per donar resposta a les necessitats d’uns joves que viuen en un context amb greus problemes socials.

L’escola ha viscut una ràpida expansió, de la mateixa manera que l’art de carrer ho ha fet a la capital de l’entreteniment de l’Índia, de la qual ja n’han sortit desenes d’artistes.Com bé explica un dels testimonis de l’article que hem mencionat: “L’escola és un mitjà perquè els nois s’expressin. On hi desenvolupin la seva creativitat i se’ls ofereixi motivació i oportunitats”.

Tanmateix aquest escola i el seu projecten trenquen amb una imatge estereotipada de l’Índia i la seva cultura, ja que ens mostra els moviments underground i la lluita social en els slums, com bé apunta a l’article en Zake (conegut grafiter indi).

Però el més important, és que projectes com aquest fomenten alhora un apoderament dels i les joves, així com un art que sovint  reivindica drets i oportunitats. Especialment els de les dones. Diferents bandes com Mumbai’s Finest denuncien les discriminacions que moltes dones pateixen a l’Índia i reivindiquen els seus drets. Per tot plegat hem volgut parar l’atenció en aquesta iniciativa. Dharavi Project obra les seves portes a tots els nens i nenes, d’una comunitat desafavorida com la de Dharavi, i els ofereix noves oportunitats i eines, en aquest cas, a través del Hip Hop.

Aquest any viatja a l’Índia i coneix la tasca Sonrisas de Bombay

dijous, 24/05/2018

VIATGESCom cada any, Sonrisas de Bombay us anima a viatjar a l’Índia, i a incloure als vostres itineraris una parada a la ciutat de Bombai, per realitzar una visita als projectes que desenvolupa aquesta fundació. Una experiència única i tota una eina de sensibilització  per conèixer la realitat de les comunitats amb les quals treballa l’organització.

Per a facilitar-vos la visita, Sonrisas de Bombay posa a la vostra disposició el Departament d’Acció Responsable, enfocat a que persones com vosaltres tingueu la possibilitat de conèixer de primera mà els projectes que aquesta fundació porta a terme a Bombai. Es pretén que les visites serveixin per aprendre i prendre consciencia de les condicions de vulnerabilitat en les que viuen moltes persones als slums. No es tracta de fer turisme de la pobresa, es tracta de conèixer una realitat amb respecte per les altres persones, cultures i costums.

Per organitzar la visita només has de posar-te en contacte amb la Komal, membre de l’equip a Bombai, a través de mumbai@mumbaismiles.org i s’encarregaran de coordinar i guiar la teva visita.

Però, si com moltes persones, prefereixes un viatge organitzat, et presentem les propostes de quatre agències col·laboradores que ofereixen tipus de viatges molt diversos.

A-Paso  Noroeste

Paso Noroeste proposa un itinerari enfocat a la gent acostumada a viatjar amb motxilla, motivada per la improvització en grup i la set d’aventura. Un viatge alternatiu on la integració en el país de destí, l’ús d’allotjaments senzills o la mobilitat en transport públic per impulsar el desenvolupament de l’economia local son alguns exemples dels punts destacats. Turisme sostenible i d’aventura. Grups d’entre  i 11 persones. Pròxims viatges del 1 al 19 d’Agost, i del 24 al 11 de Novembre.

Per a més informació del viatge d’Agost, cliqueu aquí.

Per a més informació del viatge d’Octubre i Novembre, cliqueu aquí.

B-Altaïr Viatges

Aquesta agència es suma a Sonrisas de Bombay per oferir un viatge que s’escapi de la estandardització, considerant la realitat específica de cada persona, tenint en compte els desitjos,Agenda capacitats i expectatives de cada un/a i per tant, fer realitat el somni viatger de cada persona. Ajustable per a una persona o personalitzable per a un grup de tantes persones com sigui necessari.

Per a més informació del viatge, cliqueu aquí.

C- Viatges en Ruta

Un dels col·laboradors de Sonrisas de Bombay, Quim Fábregas, viatger empedreït i experimentat, enamorat d’Àfrica (52 grups han visitat amb ell durant aquests anys aquest continent, casi 500 persones), i habitual fotògraf de Sonrisas de Bombay, inclou entre els seus destins l’Índia, i una experiència de viatge solidari que visitarà durant dos dies els projectes que realitza Sonrisas de Bombay. Viatges en Ruta ofereix viatges per a grups d’entre 5 i 13 persones. El pròxim viatge, per a finals d’any, del 27 de desembre al 5 de gener.

Per a més informació sobre el viatge, cliqueu aquí.

D- Sociedad Geográfica de las Indias

Sonrisas de Bombay segueix col·laborant un any més amb aquesta agència que proposa viatges personalitzats – i amb tot tipus de detall – als seus clients. Assessoria i recomanacions de qualitat a partir dels desitjos dels viatgers, guies acompanyants en castellà cuidadosament seleccionades, i en definitiva, viatges a l’Índia exclusius i fets a mida. Tot per fer de cada viatge una experiència inoblidable.

Per a més informació dels viatges, cliqueu aquí.

Tota la informació sobre els viatges la podeu consultar directament amb les agències, ja que són elles les que s’encarreguen de la gestió de reserves i ofereixen la informació necessària.

Sonrisas de Bombay us espera a Bombai!

La WalkimBCN torna a inundar la ciutat comtal de marxa nòrdica, salut i solidaritat

dijous, 17/05/2018

WalkimBCN18 (1)El passat cap de setmana, centenars de persones van participar a la tercera edició de la WalkimBCN. Durant dos dies, el complex esportiu Eurofitness Can Dragó ha estat l’escenari de múltiples activitats relacionades amb la marxa nòrdica combinant: esport, salut i també oci i solidaritat.

Diumenge es van dur a terme dos recorreguts (8km i 16km) i diferents activitats a Can Dragó durant tot el matí, entre les quals, malgrat un clima complicat, no van faltar la música de la batucada Bantukats, l’actuació del Club Masala Bollywood, així com els tallers de respiració de Gold Respira i d’estiraments de la pròpia Fundació Walkim.

La barreja d’edats que permet aquesta disciplina es va fer evident a Can Dragó, on famílies senceres i persones de totes les edats van gaudir de les activitats.

L’organització destaca la col·laboració de més de vint empreses que van fer possible tant la bossa del caminant com el sorteig solidari que serà una injecció extra pels projectes que impulsen ambdues fundacions. Un altre dels valors de la WalkimBCN és el voluntariat. Més de 50 persones voluntàries van fer possible que l’esdeveniment funcionés a la perfecció.

Aquesta tercera edició consolida l’activitat a Barcelona com una de les icones de la marxa nòrdica de la ciutat. Una iniciativa de la Fundació Walkim, coorganitzada per Eurofitness, la qual aposta per la salut, la pràctica de l’esport i pel treball en xarxa per promoure canvis que millorin la vida de moltes persones donant suport a projectes com els de la Fundació Sonrisas de Bombay i els de la Fundació Internacional de l’Artrosi, OAFI.

Us esperem al 2019, a la quarta edició de la Walkim BCN.