Els joves i la democràcia a l’Índia

dimecres, 18/03/2015

L‘ONG india Children’s Movement for Civic Awareness (CMCA) ha realitzat l’estudi Yuva Nagarik MeterWebsite_Thumnail_YNM_Booklet2 per conèixer quin és el posicionament, respecte als valors democràtics, de la joventut urbana del país.

Aquesta és una acció pionera de l’organització, que des de l’any 2000 treballa amb escolars sobre ciutadania i cultura democràtica. De fet, la iniciativa neix com a una necessitat després d’aquesta dècada de treball.

Els resultats posen de manifest la necessitat de treballar molt més des de la sensibilització ens molts aspectes per tal d’avançar en una transformació social que consolidi els valors democràtics en el futur del país.

Segons l’enquesta, el cinquanta-cinc per cent dels estudiants en el grup d’edat de 15 a 19 anys està d’acord en que la forma en què les dones es vesteixen i es comporten provoca els homes. I d’altra banda, al voltant del 39% de les nenes i del 43% dels nens creuen que les dones no tenen més remei que acceptar un cert grau de violència masclista.

L’estudi també posa de manifest el baix impacte positiu que té en termes de cultura democràtica, la tasca de les administracions publiques.

Us recomanem la lectura completa dels resultats.

Ser dona a un slum

dilluns, 9/03/2015

6a01b8d0b294c9970c01b8d0e183ba970c-800wiAmb motiu del Dia Internacional de la Dona celebrat ahir, us convidem a llegir l’article “Ser dona a un slum” publicat per José Mansilla al blog Planeta Futuro de El País. El nostre Responsable de Projectes i membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) fa una reflexió sobre com a les desigualtats que pateixen al conjunt de la seva comunitat, es suma una doble discriminació per qüestió de gènere.

Article.

Una fiscalitat injusta ens empobreix

dilluns, 23/02/2015

Més imformació a Pobresa Zero.

Córrer per celebrar, córrer per reivindicar

dimarts , 17/02/2015

cursaSonrisas de Bombay fa 10 anys i els companys de Bombai han iniciat els actes per celebrar-ho amb les comunitats.

La primera activitat ha estat una cursa de tres kilòmetres. Una activitat que va cridar l’atenció dels veïns del barri, i que va donar veu a reivindicacions com el dret a l’educació. Persones de diferents edats van voler participar.

Els i les corredores són una foto dels qui són avui en dia els i les beneficiàries dels slums de Bombai. Per exemple, representants del projecte de formació ocupacional per a dones SEED, que no havien corregut mai, com la Malti. Noies del projecte Life Skills Education, com la Shivani, que volien reivindicar l’educació i condemnar els feminicidis,

Aquesta carrera que va tenir lloc a la zona de Marol Pipeline, marca l’entrada a una nova època, amb fites definides i protagonistes clars.

Més informació.

La política de cooperació pot ser una prioiritat per un Estat

dijous, 12/02/2015

La setmana passada denunciàvem la miopia política de l’acord entre CIU i ERC per no augmentar el pressupost en cooperació. Pensem que aquest article mostra que altres formes de cooperació son possibles.

L’autor, Gonzalo Fanjul, mitjançant l’anàlisi de les polítiques de cooperació d’UK posa de manifest com la cooperació pot ser una política d’Estat prioritària si hi ha un clar convenciment i voluntat política, amb total independència del color del govern.

Article complet.

Les ONG acusen a CiU i ERC de miopia política per no augmentar el pressupost de cooperació internacional

dimarts , 3/02/2015

DSC_0018-1-1024x681L’acord de pressupostos de CiU i ERC torna a marginar la cooperació internacional. El pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació es manté en mínims històrics i queda en 8,6 milions d’euros, ignorant la demanda de totes les coordinadores d’ONG d’augmentar aquesta partida a un mínim de 15 milions. Nova decepció per al sector, després que tant el Conseller Homs com els portaveu d’ERC reconeguessin, a la compareixença del passat 19 de gener, que el pressupost era insuficient, i que calia augmentar-lo.

Podeu llegir l’entrada completa a la nova web de laFede.cat, organitzacions per a la justicia global.

I Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa

dimarts , 27/01/2015

Tal i com us vam informar la setmana passada, aquest cap de setmana han tingut lloc les Primeres Jornades Ciutadanes per una Fiscalitat Justa. Un seguit de ponències i intercanvis d’opinions que apunten les línees de remodelació de la fiscalitat per avançar en la lluita contra la pobresa.

Entre moltes altres propostes basades en la redistribució, es va subratllar la importància de posar en valor la figura del contribuent i la necessitat de fer pedagogia social per tal de que s’interioritzi la importància de denunciar i exigir mesures contra el frau l’evasió fiscal.

Tot un repte en un context en que la societat no percep el retorn d’uns pressupostos que desprotegeixen a bona part de la societat. També amb efectes directes sobre les polítiques de cooperació, si tenim en compte una òptica de justícia global.

Us recomanem el visionat de la sessió en streaming i el resum de les principals conclusions a L’Oracle amb Xavi Casanovas, representant de la Plataforma per una Fiscalitat Justa.

Pobresa zero: sobre els pressupostos

dijous, 22/01/2015

Entitats i professionals de l’àmbit social no veuen en els pressupostos 2015 cap avenç en la lluita contra la pobresa i les desigualtats
  • La despesa social es manté al nivell de fa una dècada en un context de creixement de les necessitats de protecció i prevenció de l’exclusió
  • No es reverteix l’efecte acumulat de les retallades i no s’incorporen mesures per avançar cap a un sistema fiscal més just i progressiu, al voltant del qual es debatrà aquest dissabte 24 de gener a la 1a Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa
  • La cooperació al desenvolupament es manté sota mínims i la inversió en polítiques socials continua set punts per sota de la mitjana europea
Barcelona | 21 de gener de 2015
Els pressupostos de la Generalitat per al 2015 presentats pel Govern no suposen cap avenç des del punt de vista social: mantenen la despesa al nivell de fa deu anys malgrat que la demanda s’ha disparat a causa de la crisi i no incorporen mesures decidides per incrementar els ingressos públics i promoure la redistribució dels recursos. Les propostes concretes que la plataforma Pobresa Zero –formada per més de 4.200 entitats socials, així com sindicats, col·legis professionals i altres organitzacions— planteja al manifest ‘Una fiscalitat injusta ens empobreix’ no es veuen reflectides ni als comptes, ni a la Llei d’acompanyament dels pressupostos.

En relació a les negociacions que es mantenen aquesta setmana, Pobresa Zero recorda als grups parlamentaris les demandes de la plataforma, extensament recollides al document que la plataforma els va presentar la setmana 17 d’octubre, Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa, i reclama que els canvis que es puguin introduir comportin millores significatives en clau social. Representants de Pobresa Zero es van reunir també amb el Departament d’Economia amb la petició explícita que el Govern donés resposta en el termini d’un mes a les aportacions fetes i a dia d’avui, transcorreguts més de tres mesos, no hi ha hagut resposta. Per part dels grups parlamentaris, malgrat la receptivitat inicial per part de la majoria d’elles només ICV-EuiA ha canalitzat les demandes a través d’una moció.

Les entitats i els professionals que treballem per al compliment dels drets i per una societat més justa considerem que, donades les circumstàncies actuals i l’efecte acumulat de les retallades dels darrers anys, mantenir la inversió social per càpita al nivell de 2004, set punts per sota de la mitjana europea, és renunciar implícitament a l’avenç cap a una millor redistribució dels recursos, i denunciem la manca de voluntat política per revertir la situació.

Les propostes per incrementar els ingressos que no han estat escoltades inclouen la reforma de l’impost sobre successions i donacions de manera que la recaptació pugui recuperar el nivell de 2008 (897 milions d’euros, enfront els 241 milions previstos el 2014), l’increment dels recursos humans i materials per a la lluita contra el frau i el desenvolupament d’una hisenda pròpia que garanteixi els principis de proporcionalitat i responsabilitat en la redistribució de la riquesa per tal d’assegurar la justícia global. El 24 de gener participarem en la 1a Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa per reivindicar la centralitat dels impostos com a mesura de lluita contra la pobresa i reducció de les desigualtats.

 

Més informació.

Volen els habitants dels slums ser propietaris?

dilluns, 12/01/2015

Al voltant d’aquesta pregunta, José A. Mansilla, Responsable de Projectes de Sonrisas de Bombay i membre del OACU, ens presenta una interessant reflexió sobre què és un habitatge digne i aquest dret fonamental.

Aquest article ha estat publicat al blog Planeta Futuro de El País i us convidem a compartir les vostres reflexions al respecte amb nosaltres.

Transsexualitat a l’Índia

dimecres, 7/01/2015

Us recomanem la lectura d’aquest article de Zigor Aldama publicat al blog Planeta Futuro de El País. L’autor recull casos de diferents persones transsexuals de l’Índia. Aquests casos individuals posen de manifest una realitat compartida per entre unes 200.000 i dos milions de persones a tot el país, segons el PNUD.

Malgrat les particularitats de cada un dels casos, l’exclusió social i la discriminació són denominadors comuns en un percentatge elevadíssim. Com també ho és en molts casos fruit d’aquesta exclusió laboral i social, un elevat risc de contraure malalties de transmissió sexual.

El passat mes d’abril la legislació índia va avançar en el reconeixement dels drets d’aquestes persones, però el camí per recórrer per parlar d’una igualtat efectiva, és encara molt llarg.