Perseguint la justícia social

dijous, 23/02/2017

???????????????????????????????El passat dilluns 20 de febrer, dia reconegut per les Nacions Unides com el Dia Mundial de la Justícia Social, l’ONG Sonrisas de Bombay recordava que la lluita contra la pobresa passa també per la denúncia de les vulneracions sistemàtiques dels drets de les comunitats dels slums de Bombai amb les que treballen.

Per avançar en aquesta línia, l’entitat està seguint una sèrie de passos. En primer lloc s’està treballant amb les comunitats per tal que aquestes disposin del màxim coneixement sobre els seus drets i puguin interpretar que allò que han viscut centenars de cops, és una discriminació, per gènere, per religió, per orientació sexual o política, etc.,  que sovint, prenen major dimensió pel fet de formar part de les comunitats més pobres de la ciutat índia.

Així doncs, des de Sonrisas de Bombay, s’han organitzat durant els últims mesos 89 sessions de formació sobre drets fonamentals. Sessions específiques sobre els drets de la infància, i també en el Dia dels Drets Humans. S’han imprès i repartit pòsters, s’han pintat murals als carrers, s’han repartit centenars de pamflets, tot això per generar més consciència ciutadana i poder, mitjançant la reivindicació de casos concrets, construir una societat més justa.

En total més de 1.800 membres de la comunitat han participat en les activitats i tenen més informació sobre els mecanismes que disposen per denunciar aquest tipus de situacions.

En una propera fase es treballarà per vertebrar una xarxa que doni suport i resposta legal a aquestes situacions.

L’última sessió va tractar sobre els drets de la infància i va reunir a 211 pares i mares dels nens i nenes que participen en el projecte educatiu preescolar que la Fundació porta a terme.

Tot plegat en el marc del projecte Jump2Justice que persegueix un model de societat on la justícia social, amb una perspectiva global, sigui una realitat efectiva.

Aquesta és la història de com en Krishna Ja va haver d’aconseguir l’oportunitat de poder estudiar informàtica

dimarts , 14/02/2017

???????????????????????????????Krishna Jha és un estudiant d’informàtica que treballa a una empresa de e-publishing. Una de les seves principals responsabilitats és fer que els llibres electrònics siguin compatibles amb els dispositius i-Pad.

Un dia a la vida d’en Krishna comença a les 5:30h del matí per així poder arribar a la oficina a les 7h. Després de treballar 8 hores, fa altres feines per poder aconseguir més experiència i sobre tot, una mica més de diners. Després, es posa a estudiar assignatures de la seva carrera, i quan acaba aprofita el temps que li queda per passar-lo amb la seva família, just abans d’anar-se’n a dormir. Però, com era anys enrere la vida d’en Krishna?

Tenia només 4 anys quan va arribar a Bombai amb la seva família després d’haver emigrat des de Bihar amb l’esperança de poder escapar de la pobresa i trobar una vida millor. La seva mare, una mestressa de casa, i el seu pare, un vigilant de seguretat, volien la millor educació pels seus fills, però no tenien suficients recursos per portar-los a una bona escola. Això va provocar que degut a un projecte educatiu molt pobre i a un treball amb l’alumnat molt just, en Krishna tragués molt males notes.

Amb aquestes notes no podia aconseguir cap beca universitària i, sumant les condicions econòmiques de la seva família, veia casi impossible el seu somni de ser admès a una bona universitat per estudiar informàtica.

Al mateix temps, la fundació Sonrisas de Bombay iniciava el seu projecte per fomentar l’accés a l’Educació Superior. Tot plegat començava amb un treball de camp per identificar potencials estudiants que podrien ser becats per continuar els seus estudis un cop acabada l’educació obligaòria, als 14 anys. Aquest va ser el moment en que en Krishna va conèixer a l’equip de Sonrisas de Bombay. Com el noi reunia els criteris definits,  va aconseguir una beca per estudiar informàtica. I no només això. Amb les activitats de desenvolupament personal que implementa aquest projecte, les seves qualificacions es van situar per sobre del notable ja des del primer curs. Aconseguia així fer dels seus somnis una realitat.

“He format part del projecte de Sonrisas de Bombay des del 2013 i la meva vida ha canviat des d’aleshores”, ens diu en Krishna. “Era un nen tranquil i solitari, sense gaires amics degut a la falta de confiança, en part per les males notes que treia. Tenia por de parlar en públic i no sabia anglès. Avui, després de tota la feina feta, puc parlar fluidament en anglès i presentar-me en públic amb molta facilitat. Ara vull ensenyar als més petits els aspectes fonamentals de la informàtica mitjançant programes com Microsoft Office, Corel Draw i molts més”.

Avui en dia, com a ex-beneficiari del programa, està ajudant als seus companys de la comunitat i a altres nens a créixer i desenvolupar-se al màxim com a persones i a donar un pas endavant cap als seus somnis. La seva història posa de manifest com a molts llocs, com als slums de Bombai, la igualtat d’oportunitats no és encara una realitat .

Recolza a la nostra representant a la Zurich Marató de Barcelona: la Dra. Montse Pérez

dimarts , 7/02/2017

t3_Montse_perez2_23306La Doctora Montse Pérez, dermatòloga i experta en lepra, és membre del Patronat de Sonrisas de Bombay i també una apassionada atleta. En aquesta ocasió, vol representar a la Fundació en la Zurich Marató de Barcelona.

Ara ja està en la recta final de la seva preparació. Han estat molts mesos d’entrenament sobre l’asfalt per poder completar aquests 42 km.

Mentrestant, a l’Índia, la Montse segueix recolzant activament una altra particular marató. En aquest cas, una que va més enllà dels 42 km: la de la lluita pacífica contra la pobresa a les zones més desafavorides de Bombai. El projecte d’Educació Preescolar que Sonrisas de Bombay està duent a terme als slums de Bombai, permet la formació de més de 900 nens i nenes menors de 6 anys. A més, en el marc d’aquest projecte, se’ls garantitza un àpat diari a tots ells per tal que els seus nivells de nutrició es mantinguin estables.

Amb aquesta doble perspectiva, la Montse creu que aquest repte personal adquireix molt més sentit quan la seva meta és compartida i solidària. Per això vol que el seu esforç serveixi no només per creuar la línia d’arribada, sinó també que impliqui a més persones en aquesta lluita: que menjar no sigui un luxe pels més petits a l’Índia, sinó una necessitat coberta.

Amb els 1000€ que es proposa recaptar amb aquest repte, 42 nens i nenes podran participar en aquest programa nutricional i rebran un àpat diari als parvularis de la Fundació. Per aquest motiu, des de Sonrisas de Bombay s’anima a tothom a recolzar a la nostra corredora! Fes-ho ara mateix entrant a migranodearena.org.

Gràcies!

#Elteusuportésdesenvolpuament

Les feministes índies desafien el masclisme religiós

dijous, 2/02/2017

Us volem recomanar l’article “Las feministas indias desafían el machismo religioso” del blog Planeta Futuro del diari El País, un escrit que mostra la lluita de les dones de l’Índia  per acabar amb la discriminació per raons de gènere, aconseguir una societat més justa i superar les tradicions masclistes.

L’octubre de 2016 el Tribunal Suprem de l’Índia va acabar amb la norma que prohibia l’accés de les dones a la famosa mesquita Haji Ali. La decisió judicial va ser un triomf en la batalla per la igualtat dels drets a la societat índia, cosa que va incentivar l’expansió de la seva lluita per diferents regions del país.

Malgrat això, encara queda molt per fer. La igualtat de drets no és encara una realitat, ni a la Índia ni a molts altres països, així doncs la tasca d’aquest grup de feministes permet visualitzar un repte latent.

Bona lectura!

Masterclass solidària en favor de l’accés a l’educació

dimecres, 25/01/2017

Fer esport, portar una vida més saludable, ser més solidaris, entre d’altres, són alguns dels propòsits que molta gent es fa quan comença un nou any. És per aquest motiu que des de la fundació Sonrisas de Bombay es convida a tothom qui vulgui a participar a la I Masterclass Solidària organitzada junt amb l’ASME (L’Associació Sant Martí Esport), enNueva-imagen-1- la qual s’impulsarà precisament això: esport i solidaritat.

El proper diumenge 5 de febrer es farà el primer dels tres esdeveniments que ambdues organitzacions duran a terme. En ell es realitzaran dues masterclass de spinning i Zumba (combinada amb balls de bollywood, bodycombat, etc.), que es faran paral·lelament entre les 11:30h i les 13h a les instal·lacions del CEM Vintró (Carrer Consell de Cent, 623-627 a Barcelona).

Amb la inscripció (10€) es podrà accedir a les dos classes per combinar-les, o bé escollir una de les dos activitats i gaudir-la durant la hora i mitja de duració. Des de les 11h ja es podrà accedir a les instal·lacions, que romandran obertes fins aproximadament les 14h, per tal que aquells que ho desitgin es puguin dutxar allà un cop hagi finalitzat l’activitat esportiva. Totes les persones inscrites rebran un petit “welcome pack” el mateix dia de l’esdeveniment.

Els fons que es recaptin en la jornada aniran destinats íntegrament al projecte d’educació preescolar que Sonrisas de Bombay està duent a terme a l’Índia.

Per poder-vos apuntar ja podeu dirigir-vos a les recepcions del CEM Vintró o CEM Verneda (on en un parell de mesos tindrà lloc el segon d’aquests tres esdeveniments) o bé realitzant una transferència bancària en el compte bancari de la fundació (Triodos Bank –  ES75 1491 0001 2320 3004 8025, indicant “Masterclass Solidaria”).

Sonrisas de Bombay estarà present a la fira #TornaCanviada i convida a conèixer la seva proposta als viatgers més inquiets

dijous, 19/01/2017

targeto663pxSonrisas de Bombay estarà present el proper dimarts, a la fira #TornaCanviada. Aquesta fira per viatgers inquiets, organitzada per laFede.cat- Organitzacions per a la justícia global, acull 16 organitzacions disposades a explicar la seva proposta de viatge a més de 25 països.

Bombai és una ciutat immensa, plena de vida i d’oportunitats però també plena de pobresa i desigualtats. És per això que Sonrisas de Bombay porta més d’una dècada treballant conjuntament amb les comunitats dels slums per mirar de revertir aquesta situació. De fet, qui viatja a l’Índia veu clarament aquests grans contrastos, però no tothom arriba a conèixer com les comunitats més desafavorides s’articulen i organitzen per tal de donar la volta a aquesta situació i conquerir drets i oportunitats.

Per aquest motiu, Sonrisas de Bombay proposa a tots aquells que viatgin a l’Índia conèixer de mà de la fundació la realitat de les comunitats dels slums de Bombai i els projectes que estan duent, conjuntament, a terme a la zona d’Andheri East.

Des de la fundació s’anima a tothom qui vulgui a participar el proper dimarts a les 18:30h, a la fira #TornaCanviada, al carrer Tàpies de Barcelona, per conèixer amb detall, aquesta i la resta de propostes de viatge.

Pots córrer la Marató de Barcelona per Sonrisas de Bombay!

dijous, 12/01/2017

Sent-199222Avui us volem animar a córrer la pròxima Zurich Marató de Barcelona de la mà de Sonrias de Bombay. Podeu fer-vos amb un dels nostres dorsals solidaris i liderar una campanya de captació de fons, que animi a les persones del vostre entorn a “participar” en la cursa donant suport a la lluita contra la pobresa a la ciutat de Bombai.

 

El procediment és molt simple. Els primers que comuniqueu el vostre interès des d’avui fins al proper divendres 13 de gener, rebreu un dorsal d’Atleta Solidari per estar el proper 12 de març a la línia de sortida d’aquesta clàssica marató urbana de Barcelona, i així recórrer els 42 quilòmetres que els separen de la meta. La condició necessària passa per la creació d’un repte solidari –amb la vostra ajuda- a la plataforma migranodearena.org per poder compartir-lo amb la vostra família, amistats, companys i companyes de treball i coneguts, de forma que entre tots i totes contribuïm a aconseguir aquest doble objectiu esportiu i solidari i destinar més fons als projectes de desenvolupament de la pròpia fundació.

 

Hi ha molta gent que considera que l’esport amb valors és la millor manera de mantenir-se en forma. Tots aquells i aquelles interessats que es posin en contacte com abans millor en el correu de la fundació Sonrisas de Bombay (info@sonrisasdebombay.org) o bé trucant directament el telèfon 934673445.

 

A més, aquest diumenge té lloc la Marató a Bombai, una de les més importants d’Àsia, i quatre membres de l’equip de l’organització correran en nom de Sonrisas de Bombay i també s’ha organitzat una causa per recaptar fons.

 

Des de la fundació Sonrisas de Bombay esperem les vostres respostes i us animem també a tots aquells que no participeu corrents, que ho feu donant suport a algun dels nostres corredors! Us mantindrem informats!

Per avançar en la defensa dels Drets Humans: Jump2Justice

dijous, 22/12/2016

Sonrisas de Bombay acaba de posar en marxa el seu nou projecte Jump2Justice (J2J), un projecte que treballa directament una de les principals problemàtiques de les comunitats dels slums: la falta de coneixement que tenen les persones que hi viuen, respecte als seus propis drets, que són sistemàticament vulnerats diàriament. Així doncs, l’objectiu d’aquest projecte és treballar amb aquesta problemàtica, ja que si un desconeix els seus drets és difícil o quasi impossible mobilitzar-se per reivindicar el seu compliment.

J2J és un projecte basat en els principis d’assessorament, sensibilització i acció. Des de Sonrisas de Bombay s’aposta perquè siguin les comunitats i les famílies residents als slums, que lamentablement viuen en situacions de pobresa generalitzada, les que es converteixin en els principals decisors del seu futur. El projecte persegueix, d’aquesta manera, estimular una transformació positiva en la qualitat de vida de les persones. Des de Sonrisas de Bombay es considera que per tal de ser sostenibles, legítims, duradors i efectius, els nous marcs de desenvolupament hamuraln de promoure i perseguir la constitució d’un entorn de ciutadans que coneguin i exigeixin unes condicions de vida digna, la qual cosa pot necessitar cert compromís i suport internacional.

Entre d’altres, J2J es planteja com a principals objectius:

1- Fomentar la sensibilització social, fonamentalment als slums, sobre drets, així com el coneixement de la normativa jurídica pertinent en temes de salut, educació, infància i dona.

2- Impulsar el treball en xarxa i l’establiment de vincles amb organitzacions i col·lectius similars per tal que l’accés a la justícia sigui més efectiu.

3- Exercir un paper important en la denúncia social i en el foment de la justícia social en aspectes clau com ara la salut, l’educació, la infància i la dona.

Per això, Sonrisas de Bombay ja ha començat a treballar i en els últims mesos de l’any s’han realitzat formacions amb les persones beneficiàries dels diferents projectes que s’estan duent a terme. En concret, més de 20 sessions, i sempre treballant de forma coordinada amb la resta de projectes per tal d’aprofitar al màxim els espais i les sinergies. A més, es posa especial èmfasi en el dret a l’educació, a la salut i a l’habitatge i en el desenvolupament socioeconòmic.

També es vol destacar el fet que per poder maximitzar l’impacte del projecte, s’ha començat a pintar murals en els barris en què treballa l’organització amb informacions bàsiques que tot ciutadà hauria de conèixer.

Així doncs, des de Sonrisas de Bombay es posa molt d’èmfasi en el fet que, tot i que el recorregut és llarg, és necessari traslladar aquestes reivindicacions a l’administració índia per exigir els canvis i les polítiques necessàries que puguin resoldre des de l’arrel, els greus problemes socials als quals s’enfronten les comunitats dels slums.

 

“Focus Bombay”, especial educació preescolar

divendres, 16/12/2016

Focus_Nov16_300x200En els últims anys, l’Índia ha avançat bastant pel que fa a l’índex d’alfabetització, actualment aquest és d’un 62,8%, malgrat les grans diferències per gènere, ja que només hi ha 67,6 dones alfabetitzades per cada 100 homes. I si parlem d’educació infantil la xifra es situa en el 94,6%. Tot i que aquest valor pot semblar baix, s’ha de tenir en compte que la educació gratuïta i universal va arribar al 2009 gràcies a la nova Llei d’Educació.

Així doncs, l’Índia s’ha situat al mateix nivell que els altres 134 països de les Nacions Unides que l’han convertit en un dret fonamental per a tots els nens i nenes d’entre 6 i 14 anys.

Amb aquest nou “Focus Bombay”, la publicació monogràfica que periòdicament publica l’ONG Sonrisas de Bombay, aquesta vol analitzar l’impacte que té el projecte d’Educació preescolar que impulsa per promoure l’accés a l’educació dels nens i nenes dels slums en els que treballa, menors de 6 anys, no només amb l’objectiu d’accedir a l’educació formal amb una bona preparació, sinó amb una millora dels nivells nutricionals i de salut i també de les condicions socials, degut al treball realitzat amb les famílies.

Lectura completa aquí.

Sonrisas de Bombay presenta els packs “Regala Sonrisas”: el primer pack solidari amb el que regales dos somriures

divendres, 2/12/2016

imagen_SON_REGALA_PRENSAAquesta és una proposta ideal per aquestes Festes!

A través d’una acció quotidiana com és fer un regal, podrem anar més enllà d’arrencar un somriure a la persona que ho rep i que gaudirà d’una classe o un taller, i fer també que un dels nens, joves o dones de les comunitats dels slums amb les que treballa Sonrisas de Bombay, es beneficiï d’aquest regal.

Aquest és el objectiu de “Regala Sonrisas”. Aquests packs es presenten en tres versions: una pels més petits (Pack KIDS), la segona per compartir una activitat amb una altra persona (Pack COMPARTE) i la tercera pels amants de l’Índia (Pack ÍNDIA). Tallers de Bollywood, musicoteràpia, cuina o per preparar un viatge a l’Índia no falten en l’oferta d’activitats dels packs. Els beneficis de la venda d’aquests productes es destinaran a finançar tres projectes concrets amb l’objectiu de fomentar l’accés a l’educació preescolar i superior, i també la ocupació per a dones i el seu desenvolupament socioeconòmic, tot això als barris de barraques de la ciutat de l’Índia en la que treballa l’organització.

Els packs, que actualment ofereixen activitats només a la província de Barcelona, i oscil·len entre els 25€ i els 39€ es poden adquirir online, a la seu de la Fundació (Carrer Pelai 32, 2n, Barcelona) i a diferents punts de venda que s’aniran actualitzant a la pàgina web.

No perdis més temps, entra a la pàgina web i demana ja els teus!
#RegalaSomriures
#TransformantFuturs