Una fiscalitat injusta ens empobreix

dilluns, 20/10/2014

pobresa zeroDivendres #17O,  la Plataforma Unitària pobresa Zero celebrava a Girona i a Barcelona en el marc del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, l’acte per reivindicar un sistema fiscal just.

Les més de 4.200 entitats que formen la plataforma sota el lema “Una fiscalitat injusta ens empobreix” van denunciar que la gestió ha agreujat les desigualtats i ha reduït les oportunitats” així com el fet “que el pes de la recaptació fiscal recau sobre les persones físiques, en especial en les treballadores”, “la reforma fiscal és urgent, però la que tramita el Govern espanyol va en sentit contrari al que necessitem: beneficiarà a les rendes més altes i reduirà la recaptació en 6.000 milions d’euros.”

Representants de Pobresa Zero s’han reunit en els darrers dies amb les forces parlamentàries catalanes i amb el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat per traslladar les seves demandes i propostes, recollides en el Document Marc de la campanya. L’argumentari reivindica el valor social dels impostos i els recursos públics com a “condició necessària per a garantir els drets humans”, tal com reconeixen les Nacions Unides. Les propostes són de càracter local, autonòmic, estatal i internacional. Els grups parlamentaris s’han compromès a donar resposta en el termini d’un mes, especificant a quines de les propostes donaran continuïtat i seguiment, i el Departament d’Economia s’ha mostrat dialogant i disposat a fer efectives algunes de mesures proposades.

Més informació.

Fotos.

Accés a l’educació per dones i nenes

dilluns, 13/10/2014

Avui tornem a la 69ª Assemblea de les Nacions Unides. Volem fer ressò de la reflexió que van fer Julia Gillard, Primera Ministra d’Austràlia del 2010 al 2013 i l’actriu Cate Blanchet, sobre l’accés a l’educació de les nenes i les dones.

Aquestes dos dones, que van créixer a Austràlia, reflexionen sobre tots els beneficis que té, no només per a la dona, garantir la seva educació: elles són un multiplicador dels seus coneixements, però alhora garanteixen un pas més en el desenvolupament de les comunitats de les que formen part a molts nivells (salut, econòmic, educació, etc.).

No deixeu de llegir aquest article.

10CONTES 10

dilluns, 6/10/2014

cartel concurso cuentos sonrisas bombay adaptaciones-01-1T’agrada escriure?

Vols participar en un concurs de contes infantils solidari?

Sí, doncs, no t’ho pensis dos vegades i participa! Tens temps fins el 15 de novembre.

Si resultes un dels guanyadors, el teu conte es publicarà en una edició especial pel 10è aniversari de Sonrisas de Bombay.

Tota la informació la trobaràs aquí. 

Tornarem a repetir els errors?

dilluns, 29/09/2014

Us recomanem la lectura d’aquest article de Salil Shetty, secretari general d’Amnistia Internacional.

En Salil va participar la setmana passada, juntament amb diferents líders mundials a Nova York a la 69ª sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Així ens explica alguns dels encerts del camí que s’ha fet els darrers anys per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, com per exemple l’esforç que s’ha fet per unificar accions i prioritats. Però critica amb força el fet que aquest camí no ha servit per promocionar el respecte als Drets Humans.

Us deixem amb l’article.

Tecnologia contra la violència masclista

dilluns, 22/09/2014

Us recomanem la lectura d’aquest article de El País en el que es presenta una aplicació que vol contribuir a donar resposta a les agressions violentes que moltes dones pateixen a l’Índia. Aquest és un tema del que ja hem parlat en aquest blog posant l’accent en que avui són moltes més les dones que es senten amb força per denunciar. Malgrat que la impunitat policial i judicial que envolta aquests casos, ha desincentivat molt la denuncia i una condemna real i ferma dels mateixos.

Tot i alguns handicaps, com el nivell d’accés a Internet a l’Índia, la eina vol contribuir a fer visible i donar resposta a aquest greu problema social.

Ja som Lafede.cat

dimarts , 16/09/2014

lafedeCAT_1000pxDes de l’1 de setembre la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament passa a denominar-se Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global, tal i com es va aprovar a l’Assemblea general.

Un dels primers acords de les federacions d’ONG de pau, desenvolupament i drets humans després de fusionar-se va ser la cerca d’una nova identitat i missió col·lectives. Es considerava prioritari disposar-ne per superar les identitats individuals prèvies però, sobretot, per renovar la imatge del sector i difondre els seus nous reptes i plantejaments. L’Assemblea de juny va aprovar els documents fundacionals i administratius i, també, el nou nom i la nova imatge i, des de llavors, s’ha treballat en el desenvolupament de la marca combinant dinàmiques participatives amb suport professional.

El pla de treball de Lafede.cat dels propers dos anys inclou un esforç intensiu de presentació i difusió de la nova marca. La idea és aprofitar-ho per fer una tasca de sensibilització que permeti la introducció i divulgació del concepte de Justícia Global. El nou Codi ètic el defineix com “com un concepte ampli i multidimensional que engloba i comprèn diversos processos com són el desenvolupament humà, el gaudi efectiu dels drets humans i la consecució de la pau”, i que un dels seus principals objectius ha de ser “contribuir a reforçar i fer més visible un moviment mundial de crítica i oposició als sistemes que produeixen manca d’equitat i desigualtats socials i econòmiques creixents”.

 De manera prioritària, durant els propers mesos, Lafede.cat donarà suport a les organitzacions federades perquè facin els canvis oportuns i els comuniquin a les seves bases socials. Paral·lelament es treballarà per donar a a conèixer aquesta nova identitat i missió col·lectives als diferents agents socials i als mitjans de comunicació. La Federació té com objectiu a mig termini posar la Justícia Global a l’agenda pública i política catalana, a través de posicionaments, campanyes, i propostes polítiques concretes.

Pots seguir Lafede.cat a Facbeook i Twitter.

T’agrada escriure?

dimecres, 10/09/2014

cartel concurso cuentos sonrisas bombay adaptaciones-01-1Aquesta és una nova proposta de Sonrisas de Bombay per a totes aquelles persones que ens segueixen i que d’una o altra manera volen donar suport a la nostra tasca als slums de Bombai.

A més estem davant d’una ocasió especial, ja que obre la porta al desè aniversari del nostre projecte: 10 anys de lluita pacífica contra la pobresa i en defensa dels Drets Humans.

Us proposem participar en un concurs de contes infantils. El seu objectiu és dotar-nos d’una eina de sensibilització per l’educació primerenca. Contes que transmetin els valors que promovem des de l’organització i que analitzin des d’un punt de vista pedagògic com fer front als reptes socials als que ens enfrontem.

Teniu temps per participar fins el 15 de novembre. És el moment de si t’agrada, posar-se a escriure. Aquí teniu les bases.

¡No dubteu a participar, aquest projecte us sorprendrà!

 

Els Capgrossos de Mataró ens visiten a Bombai

dimecres, 3/09/2014

frb_Optimized-DSC00076El 17 d’agost Bombai tornava a celebrar el dia del Janmashtami. Aquesta és una festivitat hindú que commemora el naixement de Krishna. Per celebrar-lo les colles indies de Govindas fan competicions de castells similars a les nostres diades castelleres.

A Sonrisas de Bombay també el vam voler celebrar i ho vam fer amb una visita de luxe. Els Capgrossos de Mataró van visitar l’escola Yashodhan i van fer els seus pilars.

L’intercanvi cultural i el treball en equip van ser els protagonistes de la Diada.

La visita va tenir lloc el dia 19. Un grup de 130 membres dels Capgrossos havia viatjat a l’Índia i van tenir aquest gest per mostrar el seu suport a la nostra organització.

1400 persones entre pares, mares, alumnes i professors van participar en la jornada. Els de Mataró van fer tres pilars. Però no es van quedar sols, els nens i nenes de l’escola van voler aixecar una piràmide.

Vam gaudir moltíssim i l’equip de l’escola va agrair amb escreix la visita.

Hey womania

dijous, 28/08/2014

10616105_841663749177324_749442814398987562_n

Ahir a la tarda les alumnes del Sophia College de Bombai van sortir al carrer amb un objectiu clar: manifestar-se per reivindicar el paper de la dona en la construcció d’un model de societat basat en la igualtat d’oportunitats i de drets.

La cita va tenir lloc a les 17 hores i al centenar d’alumnes s’hi van sumar algunes de les participants del projecte de formació ocupacional per a dones de Sonrisas de Bombay.

Aquesta mobilització, s’emmarca en una setmana reivindicativa anual que organitza el college. Sota el nom “Kaleidoscope”, però enguany la dona era la protagonista 100%. I el cas concret que les noies volien destacar era el projecte SEED i les dones que li donen forma.

Tot plegat va ser un èxit, amb un component festiu, ja que tancava la marxa una flashmob. Així van aconseguir traslladar el missatge que porten setmanes desenvolupant, als carrers de Bombai.

10624764_841667602510272_4503727130223735189_n

Iniciatives per promoure l’educació de les noies

dilluns, 4/08/2014

frb_menstural hygeine blog picLa setmana passada us presentàvem el programa Girl Child Education que estem impulsant actualment a Bombai. Però avui us volem presentar dos iniciatives que avancen en la mateixa línia a Bihar.

El mes de juny, el govern de l’Estat indi de Bihar va aprovar un pla per invertir 2.200 milions de rúpies en compreses per a joves estudiants. Aquesta inicitiva vol arribar a 4 milions d’escolars.

L’objectiu és contribuir a una millor educació de les noies i promoure un millor desenvolupament personal i acadèmic. Per això es volen trencar tabús i ajudar a que les noies a ser més segures, saludables i felices.

Aquest govern té com a prioritat impulsar l’educació de les noies i fer recular la tassa d’abandonament escolar entre les nenes i joves. Aquesta iniciativa segueix la que ja es va dur a terme anteriorment perquè les noies tinguessin una bici pròpia per anar a l’escola.