La defensa de la justícia social als slums de l’Índia

dijous, 26/04/2018

focus_portada-300x225El 20 de febrer va celebrar-se el Dia Mundial de la Justícia Social a moltes ciutats del món com, per exemple, Bombai.

A la capital financera de l’Índia, organitzacions com Sonrisas de Bombay van dur a terme diverses accions per recordar que totes les persones haurien de tenir un bon coneixement dels seus drets amb l’objectiu de poder defensar-los amb efectivitat.

Així, en el marc del projecte Jump2Justice, la Fundació Sonrisas de Bombay va organitzar unes sessions amb un triple objectiu: formar en drets a les comunitats, crear una xarxa que permeti a les persones accedir a la justícia, i denunciar públicament les vulneracions sistemàtiques que pateixen. D’aquesta manera, es fomenta la incidència política en les administracions implicades.

Per si voleu conèixer més sobre com es vertebra la lluita pacífica per la defensa dels Drets Humans als slums de Bombai, us deixem l’enllaç a l’última publicació del Focus Bombay.

Aquest Sant Jordi, llibres, roses i papallones per l’educació

dijous, 19/04/2018

roses_bonaLa fundació Sonrisas de Bombay torna a sortir al carrer per Sant Jordi amb unes roses artesanals molt especials. Enguany les roses elaborades a mà per les dones de les comunitats dels slums (barris de barraques de Bombai), amb les quals treballa, porten també una papallona que simbolitza com el suport als projectes de l’organització es tradueix en oportunitats de futur per centenars de nenes.

A l’Índia són moltes les nenes que tenen dificultats per accedir a l’educació. Sovint les famílies amb menys recursos, si han de triar, aposten per l’educació dels nens. Moltes nenes no acaben ni tan sols l’educació obligatòria i les seves oportunitats de futur es veuen minimitzades.

El darrer curs, 157 nenes van poder continuar els seus estudis gràcies a la tasca de la Fundació. Amb els beneficis de la venta de les roses i llibres de Sonrisas de Bombay, es recolzarà la iniciativa GIRL i aconseguirem que més nenes puguin continuar els seus estudis, i que moltes que els han hagut de deixar puguin tornar a l’escola.

El proper 23 d’abril la Fundació estarà present, gràcies a la participació de més de 50 voluntaris i voluntàries a Barcelona, Eivissa, Sabadell i Tarragona. A més de les roses artesanals en vermell, rosa i blanc, a les seves parades es podran trobar els llibres de l’autor Jaume Sanllorente, fundador de l’organització.

Sanllorente és autor de “La costurera de Dacca” (Espasa), “El poder de las sonrisas” (Conecta), “Somriures de Bombai, el viatge que va canviar el meu destí” (Plataforma), traduït a vuit idiomes amb pròleg de Dominique Lapierre, que actualment arriba en castellà a la vint-i-dosena edició, i de la novel·la “La Canción de la Concubina” (Espasa). També és coautor de “Bombay, más allá de las sonrisas” (Plataforma) i del llibre de contes infantils “10 Cuentos 10 Sonrisas” (Beascoa), també ha col·laborat en diversos assaigs.

A la botiga online de Sonrisas de Bombay, els més previsors podran trobar els llibres.

I els stands els trobareu de 10 a 20h a:

– Barcelona (Rambla Catalunya, 105)
– Sabadell (Passeig de la Plaça Major)
– Tarragona (Rambla Nova)
– Eivissa (Carrer de la Plaça Major, s/n Sant Jordi De Ses Salines)

Feliç Sant Jordi solidari! #GIRLSTORIES #SantJordiSolidari

sant_jordi_sonrisas_600x600_CAT

Viu un Sant Jordi especial i solidari amb Sonrisas de Bombay

dimecres, 11/04/2018

Un any més, arriba Sant Jordi i, amb ell, l’oportunitat de fer una acció solidària, bonica i plena de simbolisme: comprar una rosa artesanal solidària de Sonrisas de Bombay. A més de les flors vermelles, blanques o roses, l’ONG posa a la venda els llibres escrits pel seu fundador, Jaume Sanllorente.

Els beneficis obtinguts de la venda d’aquestes roses solidàries aniran destinats a GIRL, una iniciativa de la Fundació per promoure l’accés a l’educació de les nenes dels slums de la ciutat índia.

Si voleu fer possible que més nenes puguin continuar estudiant i que, totes aquelles que s’han vist obligades a abandonar els estudis puguin tornar a l’escola, el dia de Sant Jordi feu-vos amb  la vostra rosa solidària a Barcelona, Sabadell, Tarragona i Eivissa (aviat confirmarem les dades dels stands). Sonrisas de Bombay també ofereix la possibilitat a escoles, empreses i a altres organitzacions de fer els seus encàrrecs de roses solidàries. Les persones interessades podeu contactar a info@sonrisasdebombay.org.

29790691_10155405568032227_3245130436276025005_nFeliç Sant Jordi!

D’abocador a centre de cria de tortugues: la transformació d’una platja de Bombai

dijous, 5/04/2018

Recordeu que fa dos anys us parlàvem de la neteja de platges més important de la història? Doncs ha donat resultats: Vuitanta cries de tortugues Olive Ridley han nascut a la platja Versova, gràcies al projecte que va engegar Afroz Shah fa dos anys.

A més de netejar més de 13 km de deixalles, els voluntaris i voluntàries han dormit a la platja per protegir els ous d’aquesta espècie vulnerable i assegurar-se que, per primera vegada en dècades, torni a haver-hi tortugues a les aigües de Versova.

Us deixem l’enllaç a l’article de The Guardian perquè pugueu llegir més sobre una iniciativa que està fent de Bombai una ciutat més sostenible per tots els seus habitants.

Akshay, l’estudiant que lluita per aconseguir els seus somnis

dijous, 22/03/2018

El sistema educatiu a l’Índia pot tornar-se com una guillotina quan els i les estudiants compleixen els 14 anys. A aquesta edat, l’escolarització deixa de ser gratuïta i obligatòria, de manera que tan sols uns quants es poden permetre seguir estudiant per complir els seus somnis.

Akshay es considera un afortunat des del dia que la seva vida es va creuar amb Sonrisas de Bombay. Aquest futur enginyer, ha estat un dels becats pel programa d’Educació superior de la Fundació, i el seu cas se suma al dels 1.148 estudiants als quals hem donat suport, perquè pugui seguir estudiant i forjar-se un futur millor per a ell i en conseqüència, per seva comunitat.
???????????????????????????????
El cas del nostre protagonista és representatiu de molts ciutadans i ciutadanes de Bombai, i es repeteix en bucle generació rere generació. Famílies que emigren a la gran ciutat a la recerca d’una feina i que esperen poder donar-li als seus fills una vida millor que la que ells han tingut … i res més lluny de la realitat.

La família de l’Akshay viu de les 14.000 rúpies mensuals (uns 175 euros) que ingressen entre el seu pare i la seva mare amb les seves respectives feines. Amb aquests sous resultava impensable pagar les taxes de l’educació superior i molt menys que ell pogués dedicar-se 100% a estudiar, sense tenir la pressió de portar diners a casa: “Si Sonrisas de Bombay no m’hagués atorgat una beca, hauria estat treballant a temps parcial per pagar les taxes de l’escola. Aquesta situació hauria afectat al meu rendiment escolar i en algun moment hauria hagut d’abandonar els estudis “. La situació que ens explica el nostre protagonista, es reflecteix cada dia a ciutats com Bombai, on l’abandonament escolar arriba a taxes molt elevades.

Akshay es considera un autèntic afortunat i anima a tots els seus companys a assistir a les sessions d’orientació que porta a terme Sonrisas de Bombay: “Estic molt agraït pel suport rebut, ja que en cas contrari, hauria d’haver renunciat als meus somnis. Hi ha molts estudiants que com jo, volen estudiar però, a causa de la manca de recursos econòmics de les seves famílies i de la manca d’orientació, es retiren en l’intent. Per tant, demano a l’ONG que segueixi fent aquesta bona tasca, ja que hi ha molts estudiants desesperats per rebre una educació però no poden causa de la falta d’orientació i suport familiar “.

A Sonrisas de Bombay, amb l’ajuda dels socis i sòcies col•laboradores, se segueix apostant per l’educació i lluitant per trencar el cercle de la pobresa que estigmatitza a milers de famílies generació rere generació.

 

Reserva les teves roses artesanals i celebra un Sant Jordi solidari!

dijous, 15/03/2018

rosas_900x675El temps passa volant, i d’aquí poc deixarem enrere el fred i la neu per donar pas a la primavera. I amb ella, arribarà el dia del llibre i la rosa, Sant Jordi. Un any més, Sonrisas de Bombay us ofereix la possibilitat de col·laborar en els seus projectes que duen a terme conjuntament amb les comunitats més desafavorides dels slums de Bombai i contribuir a la lluita contra la pobresa amb la compra de roses solidàries. Un altre simple gest que fa la diferència.

Des de la Fundació s’han iniciat els preparatius per aquesta data tant assenyalada. Un any més a Bombai, les dones dels slums amb les quals treballa l’organització, han començat a confeccionar de manera artesanal roses de tela que es vendran durant la diada de Sant Jordi, amb l’objectiu de recaptar fons. Aquest cop, els beneficis seran destinats al projecte Girld Child Education que promou l’accés a l’educació de les adolescents dels slums de Bombai.

El programa busca que les nenes procedents de barris marginals puguin seguir estudiant i no es vegin obligades a abandonar l’escola o puguin reprendre els seus estudis, en cas d’haver hagut d’abandonar-los. Per aquest motiu, Sonrisas de Bombay posa a disposició un sistema de beques, així com materials educatius i una sèrie de tallers que  ajuden a les nenes a millorar en els seus estudis.

Des de fa alguns anys, són moltes les escoles, empreses i entitats que sol·liciten a Sonrisas de Bombay roses solidàries per organitzar una parada de venta, regalar-les als seus equips de treball, clients i proveïdors. Són gestos que tenen un impacte real: millorar la vida de moltes persones de les zones més pobres de Bombai. Aquest Sant Jordi 2018, a Sonrisas de Bombay li agradaria seguint sumant còmplices que apostin per un Sant Jordi solidari, i per això, aquí teniu les seves propostes dirigides a Escoles i Empreses.

Per escoles es proposa: organitzar una parada de venta de roses, i si esteu interessats/des, també dels llibres de la ONG.

Per empreses es proposa: regalar una rosa a clients/es, proveïdors/es, treballadors/es o companys/es. Sonrisas de Bombay té moltes ganes de compartir la seva missió a Bombai a través de la venta de les seves roses solidàries.

Per sol·licitar més informació o concretar detalls sobre la vostra col·laboració podeu escriure al correu info@sonrisasdebombay.org.

En el Dia Internacional de la dona compartim dotze històries de dones que són part de la història de Sonrisas de Bombay

dijous, 8/03/2018

Sashi_Desarrollo_LivelihoodAvui se celebra el Dia Internacional de la Dona i volem recordar algunes de les històries de les dones amb les quals treballa Sonrisas de Bombay als slums de Bombai. Aquestes històries han estat presentades al blog de la Fundació durant l’últim any.  Els testimonis d’aquestes dones valentes posen de manifest l’impacte que han tingut i tenen a la seva vida, els projectes i l’acció contra la pobresa que Sonrisas de Bombay impulsa conjuntament amb elles.

Els projectes de Sonrisas de Bombay, s’emmarquen en una perspectiva de gènere transversal, ja que aquesta ONG és molt conscient de la força del rol de la dona als slums i a la societat en general. Aquests dotze casos exemplifiquen que contribuir a l’apoderament de per exemple, la Pinky, la Sumita o la Prafullata és sinònim de que elles siguin el motor del seu propi canvi i un altaveu de les necessitats i reivindicacions del conjunt de les comunitats amb les quals Sonrisas de Bombay impulsa la seva acció. No es pot oblidar que si es persegueix una igualtat de gènere efectiva, els canvis han de ser estructurals i del conjunt de la societat.

Aquestes dotze històries de les heroïnes que avui rememorem, no es poden entendre sense el recolzament dels socis i sòcies col·laboradors, donants, voluntaris, empreses i institucions col·laboradores amb els quals treballa Sonrisas de Bombay. Encara que ens separin milers de quilòmetres, tots i totes, des de la nostra quotidianitat, podem fer molt per construir un món més just, sense lloc per la discriminació i la desigualtat.

Tu també pots formar part d’aquesta meravellosa història i aconseguir que moltes més dones puguin explicar històries de canvi com aquestes.

El festival Holi omple l’Índia de colors per donar la benvinguda a la primavera

divendres, 2/03/2018

HoliAhir va ser un dia important a l’Índia. Els seus carrers es van omplir de gent –més encara, si és possible- , de color, de rialles, de ganes de passar-ho bé, i tot això per donar la benvinguda a la primavera.

El Holi és el festival del color, una festa tradicionalment vinculada a la religió hindú, però amb el pas del temps,  aquesta s’ha convertit en una festa popular, més enllà del seu origen religiós. A l’Índia aquesta festa se celebra molt, però molts altres indrets, atrets per la bellesa, l’alegria i la simbologia de l’inici de la primavera, també la celebren. Els ingredients bàsics són: la música i el color. Una festa d’alegria per deixar enrere l’hivern i omplir d’energia positiva la nova estació.

Hi ha moltíssimes llegendes sobre aquesta tradició, però l’important són les ganes de passar-ho bé i quedar ben ple de colors de dalt a baix. Per això, famílies i grups d’amics surten al carrer vestits de blanc, un blanc que roman en aquest estat escassos minuts, ja que tothom surt ben equipat amb pols de colors per a llençar a qualsevol persona que es creui pel seu davant.

Des de Sonrisas de Bombay, en aquesta setmana especialment freda i rodejats del blanc de la neu a molts pobles i ciutats, us desitgem també un feliç Holi. A més a més, com molts i moltes sabeu, les ganes de celebrar el Holi han recorregut tots aquests quilòmetres que ens separen de l’Índia. Així que si investigueu una mica, segur que trobeu ben a prop de casa vostra, una festa Holi que us estarà esperant. Tot i que per l’arribada de la primavera encara ens falta una miqueta.

Feliç Holi!

El govern indi anuncia noves mesures en salut i desenvolupament rural

divendres, 23/02/2018

L’Índia és una de les economies amb un dels creixements més grans d’Àsia, i està punt d’arribar al 8%. Tanmateix, al subcontinent, milions de persones viuen en condicions d’extrema pobresa i desigualtat. Així doncs, drets fonamentals com l’educació o la salut, malgrat estar plantejats com a serveis públics i universals, es vulneren sistemàticament.

La manca d’inversió pública i la baixa qualitat dels serveis deixa a les comunitats més empobrides fora d’aquests sistemes públics. Aquest fet condiciona el seu desenvolupament i genera grans desigualtats. Davant aquesta realitat, el govern indi ha anunciat noves mesures per donar resposta a les necessitats de milions de ciutadans i ciutadanes. En especial, vol implementar un pla per avançar en la cobertura del sistema sanitari i també en el desenvolupament de les comunitats rurals.

De tot plegat en parla l’article publicat a El País El gobierno indio anuncia un plan para extender la asistencia sanitaria a 500 millones de ciudadanos” i us recomanem la seva lectura. Caldrà fer seguiment de la implementació d’aquestes polítiques i avaluar el seu impacte real, ja que podrien arribar a implicar un canvi positiu al conjunt del país i contribuir a posar fre a les conseqüències d’una crua exclusió social que posa en joc moltes vides.

 

El greu problema dels avortaments selectius a l’Índia

dimecres, 14/02/2018

L’Índia, és un dels països emergents més poblats del món, i malgrat que la seva Constitució aposta per la igualtat, a la pràctica, les desigualtats són una realitat a la vida de milions de ciutadans i ciutadanes del subcontinent.

En aquest blog, ja hem parlat en diverses ocasions de com les nenes de les comunitats dels slums, barris de barraques, amb les quals treballa la Fundació Sonrisas de Bombay pateixen amb cruesa aquestes desigualtats i discriminacions.

Avui volem parlar d’una de les cares d’aquesta situació, un greu problema de la societat índia: els avortaments de nenes. La concepció tradicional del rol de gènere de la dona dins la família, genera que, sovint, s’acabi entenent el naixement d’una nena com una forta càrrega econòmica i en conseqüència es comparteixi, per bona part de la població, en especial de les comunitats més pobres, la preferència pel naixement d’un nen. Aquest fet, s’explica en gran mesura per l’obligatorietat de les famílies de les nenes a fer-se càrrec del dot. Aquesta pràctica nupcial, implica una quantitat de diners que la família de la núvia paga a la família del marit, la qual augmenta a mesura que les noies són més grans.

Aquesta situació s’agreuja encara més en els barris dels slums, on tant els pares i les mares com les noies i nois tenen un baix nivell educatiu.

Davant aquesta realitat, les famílies dels barris més pobres, sovint amb un baix nivell educatiu,  impulsades per un sentiment d’angoixa, davant la manca d’eines per gestionar aquesta situació, poden arribar a escollir una mesura tan extrema com és l’avortament selectiu.

A l’Índia, l’avortament és legal, però davant l’augment de nombrosos avortaments selectius, el govern indi va decidir prohibir conèixer el sexe de les criatures abans del naixement. Literalment, una nena té menys probabilitats de néixer que un nen. Com a conseqüència de l’existència de nombrosos avortaments selectius en els últims anys, s’ha creat una forta desproporció entre la població índia: els homes superen a les dones en població. Per conèixer més a fons aquesta realitat, us proposem la lectura de l’article “A India le faltan más de 63 millones de mujeres”, publicada el 31 de gener a El País, el qual proporciona informació més detallada sobre aquesta realitat a l’Índia com també els múltiples factors que influeixen en aquest desequilibri demogràfic.