Bàsquet pel futur

El pati d’Abhinav Gyan Mandir a Trombay sembla polsegós i oblidat la major part del temps. Però dos cops per setmana – entre les 10 del matí i el migdia dels dimarts i els dijous – un grup de nenes adolescents participen en un entrenament rigorós i en un partit de bàsquet en aquest pavelló improvisat. Juguen com si d’un campionat del món es tractés, però no ho és i elles són d’algunes de les comunitats més pobres de Bombai.

Per a la majoria dels nens i nenes, la pràctica d’esports competitius implica un pal, una pilota i un tros de carretera. Però per a aquestes nenes, el bàsquet femení s’ha convertit en una part del seu aprenentatge. Tot plegat gràcies al programa Goal, una iniciativa de la Fundació Naz, una organització sense ànim de lucre que treballa en salut sexual i VIH/SIDA.

“GOAL utilitza l’esport per donar seguretat, confiança i eines a les adolescents que viuen en entorns urbans. Els proporciona coneixements i desenvolupament personal i econòmic, alhora que els ofereix un lloc segur per a jugar”, diu Kalyani Subramanyam, la Coordinadora Nacional del programa que actualment s’executa a Delhi, Chennai i Bombai.

“Tenim un programa de quatre punts”, diu Bhagyashree Hakim, coordinador de Bombai. “Coneix-te a tu mateix, estar sa, tenir confiança i estalviar diners.”

A les nenes de 11 a 15 anys se les convida a unir-se a un equip, ja sigui a través d’una escola (obligatòria) o d’una comunitat propera (voluntària). Sovint es compta amb sponsors fins al segon any de Junior College i també se’ls proporciona oportunitats d’ocupació després d’acabar el curs de deu mesos.

Akshita Kasares, una de les participants que ha acabat desè i vol anar a Mahatma College per estudiar Comerç, diu: “Ens ha servit molt per a treballar millor com a equip”. Totes les nenes tenen grans somnis per al seu futur, que inclouen títols universitaris en una varietat de camps i l’aspiració de millorar elles mateixes i les seves famílies.

Les noies com Akshita no viuen una vida fàcil, no hi ha gaires diners i les bones oportunitats són poques. És per això que iniciatives com aquesta per millorar el futur valen el seu pes en or.

Basat en l’article de Neil Maheshwari per a www.mumbaiaction.org

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús