No ens oblidem de…

Avui 12 de gener es compleixen dos anys del brutal terratrèmol que va patir Haití i que va generar una de les majors catàstrofes humanitàries dels últims anys. Moltes de les seves dures i penoses conseqüències encara són de fervent actualitat per a milers d’haitians i haitianes. Dos anys després, la majoria de la població continua sense aigua corrent, sense infraestructures de sanejament, sense accés als serveis mèdics, el còlera es segueix cobrant vides i l’índex d’atur es manté elevadíssim. I és que, si bé va ser clau la resposta de la comunitat internacional en un primer moment, cal recordar la seva responsabilitat i la del propi govern del país, per, més enllà del procés de reconstrucció, garantir un desenvolupament a llarg termini. No oblidem que abans del terratrèmol, el 80% de la població vivia per sota del llindar de la pobresa.

Tampoc ens oblidem de la fam a la Banya d’Àfrica. La manca de pluges en les dues últimes temporades, i una més que qüestionable gestió política, han donat com a resultat la crisi alimentària més gran del segle XXI. Més de 10 milions de persones, especialment els nens, les nenes i les dones, es veuen afectades. Ens trobem davant un greu cercle viciós: la manca de pluges, afecta la fertilitat de les terres i les collites, i per tant, al pasturatge i el preu dels aliments bàsics està a nivells rècords.

El context de crisi socioeconòmica en el qual vivim, i les tan sentides retallades, no fan altra cosa que agreujar les situacions de pobresa extrema que milions de persones viuen al món, a Haití, a la Banya d’Àfrica, a Bombai i també al costat de casa nostra.

Aquesta crisi no pot ser l’excusa que justifiqui que les institucions eludeixin els seus compromisos i responsabilitats. Cal plantejar canvis, alguns estructurals, però una premissa hauria de ser impedir la retallada de drets i llibertats, així com no relegar la necessitat d’eradicar la pobresa i de defensar el compliment universal dels Drets Humans, apostant per les polítiques socials i de cooperació i desenvolupament.

La situació és difícil, però com sempre diem, tots i totes des del nostre espai i també mitjançant el suport a les entitats, que treballen directament en aquests llocs i amb aquestes dures realitats i problemes socials, podem fer molt per construir un model de societat més just .

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús