Conclusions del cicle “Bombai en acció: malalties oblidades”

Des de Sonrisas de Bombay volem compartir amb totes les persones que no van poder assistir dimarts passat i dimecres a les conferències del cicle “Bombai en acció”, les principals conclusions de les exposicions dels ponents.

Certament les sessions van ser molt interessants, i volem agrair a les i els ponents la seva dedicació, així com a totes i tots els assistents, per fer d’aquest espai, una plataforma de debat i proposta. El pròxim Monogràfic que editarem des de l’ONG recollirà els principals temes tractats, però volem fer-vos un avanç:

Lluny del que podem pensar, la lepra està present en molts països, existeixen borses de persones que la pateixen en aquells països on aquesta és endèmica. En el cas de l’Índia, el país aglutina el 55% dels casos de lepra de tot el món, malgrat que al 2005 el govern declarés que la lepra ja no era un problema de salut pública. No cal perdre de vista que aquesta és una malaltia curable. Es coneixen casos des de l’any 1.500aC, però no és fins el 1941 quan s’obté el primer medicament eficaç. Avui dia amb la teràpia multidroga, s’obtenen resultats molt positius.

Les persones afectades no només per la lepra, sinó per altres malalties oblidades com la malaltia de la son, el chagas, o la leishmaniasis, solen ser persones amb menys recursos i que viuen en una situació d’exclusió social. Existeix una clara relació entre aquestes malalties i la pobresa. Per això aquestes malalties no tenen només una dimensió mèdica, sinó també social.

Existeix una clara vinculació entre la salut i l’educació. També el mercat juga un paper clau a l’hora de lluitar contra aquestes malalties. És necessari que s’investigui i es produeixin medicaments, encara que aquests vagin dirigits a malalties que afecten a les persones amb menys poder adquisitiu. Estem parlant d’una qüestió de responsabilitat social i política en la qual hi ha molts actors implicats. Sovint, aquesta situació es dóna a països que al mateix temps són grans productors de medicaments, i en canvi molts dels seus ciutadans i ciutadanes no poden accedir a la medicació que necessiten. En molts casos, es deixen de costat aquestes malalties i la indústria se centra a produir medicaments que poden ser molt més lucratius en els països del nord, alhora que molt menys necessaris.

Per altra banda, aquestes malalties solen anar acompanyades d’un estigma social. És fonamental impulsar campanyes de sensibilització per a trencar tòpics i prejudicis i promoure la rehabilitació i reinserció social d’aquestes persones. És important emmarcar aquesta problemàtica social i de salut en un context de Drets Humans. Cal entendre el dret a la salut com a tal i ser conscients de la gravetat de la vulneració d’aquest dret per a milions de persones en el món.

Però més enllà d’aquest diagnòstic, hem pogut veure el gran treball que molts agents socials estan portant a terme amb el suport de moltes persones mobilitzades pel valor de la solidaritat. Un cop més, volem posar l’accent en la importància del treball en xarxa per a sumar esforços.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús