8 de març, Dia de la Dona

Impact seedEl dia 8 de març es celebra el Dia de la Dona i és per això que avui volem explicar-vos una mica més sobre el projecte de formació ocupacional per a dones, d’entre 18 i 40 anys, dels slums en què Sonrisas de Bombay treballa. Des del seu inici al 2012, el projecte SEED ha comptat amb la participació de 1.400 dones.

Aquesta és una entrada una mica especial, no només pel dia en què es publica en el qual volem centrar la nostra atenció en el paper de la dona com a treballadora i en les vulneracions que pateix com a tal, sinó també perquè serà la primera d’una sèrie de textos que publicarem per explicar-vos els resultats que hem obtingut arrel de l’organització d’un grup de discussió per avaluar el projecte (FGD).

La dinàmica es va dur a terme com a part de l’estudi sobre l’impacte del Projecte SEED en els slums de Bombai durant els anys 2012 a 2015. Les àrees escollides per dur a terme l’estudi van ser Marol Pipeline, un dels slums on treballa l’organització i on es troba la seva oficina, i la propera zona de la Maharashtra Industrial Development Co-operative (MIDC), ja que són les àrees on es van dur a terme la majoria d’accions del projecte. La idea de l’FGD era esbrinar sobre l’impacte de SEED a la comunitat a través de l’opinió de representants dels barris esmentats.

Van participar 13 persones de Marol Pipeline i 12 de MIDC, 25 en total.

Aquests són els principals resultats:

a. El 50% dels participants del FGD coneixien l’existència del projecte SEED i també l’existència dels cursos de sastreria, perruqueria i bellesa, informàtica, artesania i bijuteria. No obstant això, es va observar que alguns dels participants provinents de la zona de MIDC coneixien únicament els cursos que es duien a terme a la seva zona, ignorant altres cursos impartits en altres àrees, així com la resta de projectes de l’ONGD.

b. El FDG va reflectir, a més, que el projecte va tenir un impacte positiu en la vida de les dones beneficiàries. S’ha observat un canvi gradual en la seva condició socioeconòmica, la qual cosa es veu reflectida en els següents condicionants:

– S’ha produït un increment en els seus nivells de confiança.
– Han augmentat la seva participació en la presa de decisions que afecten a qüestions familiars.
– S’ha vist un augment de les seves capacitats per relacionar-se fora de la llar.
– S’ha observat un augment de la participació en assumptes públics de la comunitat.

c. Canvis socioeconòmics: les beneficiàries dels cursos es van mostrar més actives socialment i van mostrar la seva simpatia i admiració cap a aquelles, que després de participar a SEED, havien començat a treballar. És més, les que encara no havien començat a fer-ho, van manifestar una profunda urgència per seguir aquest camí.

d. Participació de la comunitat: la comunitat va valorar molt positivament a l’organització i va garantir el seu suport, en la mesura de les seves possibilitats, en les següents àrees d’intervenció:

– Mobilització de les comunitats: dinamització i difusió del projecte entre les possibles futures beneficiàries.
– Vinculació amb les comunitats: organització i realització d’esdeveniments en les comunitats, així com mobilització dels seus recursos (facilitant espais comunitaris per als projectes, contactant amb líders comunitaris, etc.)
– Sensibilització: transmissió de les seves pròpies experiències com a beneficiàries de l’organització i increment, per tant, de la sensibilització sobre els possibles beneficis i oportunitats.

e. Els assistents als FGD van opinar que moltes de les dones que han estat beneficiàries dels cursos no coneixien detalladament les possibilitats i oportunitats disponibles per a elles en el mercat.

Aquest últim resultat forma part d’una sèrie de limitacions recollides durant el debat. En les properes entregues ens centrarem en aquestes limitacions que els participants van assenyalar i en els seus suggeriments. Així com en els resultats quantitatius del projecte.

La perspectiva de gènere és transversal a totes les accions de Sonrisas de Bombay i no ens cansem de repetir que els 365 dies de l’any són el dia d’aquestes dones, aquestes heroïnes anònimes que amb les seves reflexions i accions promouen una transformació social de les comunitats amb les que treballem.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús