S’ha d’eradicar l’estigma social de la lepra

Des de fa unes setmanes diversos mitjans s’han fet ressò del que pot ser un avanç molt important en la lluita contra la lepra: s’ha creat la primera vacuna que pot ajudar a eradicar aquesta malaltia a l’Índia, tot i que de moment, està en període de proves.

Per saber-ne una mica més Sonrisas de Bombay ha parlat amb la Doctora Monsterrat Pérez, experta en lepra, i ens ha explicat les característiques principals de la vacuna. Aquesta va dirigida a persones que estan en contacte directe i constant amb persones ja infectades per la malaltia, i confirma que d’aquí a tres anys el número de contagis es podria reduir en un 60%.

La Doctora Pérez opina que la creació d’aquesta vacuna és una bona notícia pels malalts però denúncia que el problema més greu amb el que es troben les persones que pateixen la lepra és l’estigma social que arrosseguen durant tota la vida, fins i tot quan ja s’han curat.  A causa dels perjudicis que provoca la malaltia, sovint aquells tenen la lepra queden exclosos de la societat i viuen en una situació de marginació.

Per tant la lluita contra la lepra s’ha de basar en dos aspectes: en l’eradicació de la malaltia i en acabar amb l’estigma social que envolta la lepra i la marginació de tots aquells que la pateixen.

Per complir amb el segon aspecte, és necessària la implicació de tots els agents, i un dels més importants és el govern, que ha d’assumir la seva responsabilitat en les tasques de prevenció i sensibilització, per combatre la discriminació i aturar la malaltia.  S’ha de tenir clar que fins que l’exclusió de tots aquells que pateixen o hagin patit lepra no acabi, la malaltia no s’haurà eradicat.

Si  voleu saber més sobre les llums i ombres de la vacuna de la lepra podeu llegir el text de la Doctora Pérez que us enllacem a continuació:
https://www.sonrisasdebombay.org/es/blog/llega-a-la-india-la-vacuna-contra-la-lepra-pero-nos-falta-la-vacuna-contra-el-estigma-social-1057.html

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús