Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el paper de les empreses

A finals del mes de setembre, va fer un any del llançament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es tracta de 17 objectius i 169 fites que tots els països – independentment del seu grau de desenvolupament – han d’assolir des del present 2016 fins el 2030, data límit pel seu compliment.

Caps d’estat i governs han començat a implementar mesures per assolir aquestes fites i indicadors per avaluar el seu progrés. De fet, aquest mes de juliol, va tenir lloc el Fòrum Polític d’Alt Nivell a Nova York, on alguns països van presentar informes amb els avanços realitzats en aquest primer any de camí.

Des de la societat civil, per la nostra part, no podem mantenir-nos aliens, com a simples observadors, sinó que s’espera de nosaltres un paper protagonista. Com a ciutadans/es i organitzacions del Tercer Sector, amb la capacitat de transformar realitats amb els nostres petits actes quotidians, i com a consumidors/es amb la pressió que podem exercir sobre el sector privat, per exigir que siguin responsables, sostenibles i ètics.

Aquest sector privat empresarial ha d’encapçalar aquest moviment de canvi, ha de ser el motor econòmic i generador d’ocupació responsable i ha de complir les expectatives que la ciutadania té dipositades en ell. La cadena de valor de cada entitat ha de ser revisada per analitzar què pot aportar en el seu cas, en línia amb la seva estratègia de Responsabilitat Social Empresarial (RSE), i amb els objectius globals que s’han establert: fomentar el creixement econòmic sostenible, el treball decent, impulsar la innovació, construir infraestructures, respectar el medi ambient i les comunitats on es porta a terme la seva activitat, etc.

El binomi empresa–ONG, torna a presentar-se com una combinació –complementària i sinèrgica– adequada per recórrer aquest llarg camí que tenim per davant. Tindrem temps de parlar sobre els ODS durant aquests 15 anys, però molta desigualtat, pobresa i injustícia, ha se ser minimitzada des del primer moment. Som-hi!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús