L’Índia impulsa l’acord mundial per lluitar en contra del canvi climàtic

La Cimera del Clima de París o, com és més coneguda, COP21, va concloure el mes de desembre del passat 2015 amb la signatura de l’Acord contra el canvi climàtic, una fita sense precedents en la lluita universal per a la conservació del medi ambient, que limita l’augment de la temperatura del planeta.

Des de que es signa un consens d’aquesta índole (per gairebé 200 països representats en aquesta Cimera), fins que aquest entra en vigor, és necessària la ratificació de 55 països, i que quedin cobertes el 55% de les emissions del planeta. En el Protocol de Kioto de 2007 (també sobre el clima), per exemple, aquest procés va comportar gairebé vuit anys.

No ha sigut el cas de París, que en menys d’un any després de la signatura, ja ha entrat oficialment en vigor. En aquest sentit, era vital el recolzament de les quatre potències més contaminants –només aquestes acumulen la meitat de les emissions globals de CO2- del planeta: Estats Units, China, la Unió Europea i India. Els dos primers ho van fer al setembre, i aquest dos últims ho han fet durant el mes d’octubre.

L’Índia va aprofitar l’aniversari del naixement de Mahatma Gandhi, el passat 2 d’octubre, per anunciar que ratificava les decisions preses a París, posant fi a un bloqueig temporal que va establir per demandar una diferenciació de responsabilitats entre nacions desenvolupades i en via de desenvolupament.

El compromís que adquireix el nostre país d’intervenció és, sens dubte, una bona noticia pel medi ambient, tot i que s’haurà de veure a partir d’ara, com l’Índia aconsegueix conciliar les exigències de l’acord amb el seu creixement energètic a partir de les contaminants centrals de carbó, principal font d’energia del país (el 60% de la seva producció energètica depèn del carbó).

Esperem que les energies renovables vagin obrint-se pas en l’activitat productiva l’Índia, i que la consciència ecològica incideixi cada vegada més a fons, en la ment de la població, la veritable protagonista del canvi, i la responsable del que es trobin les futures generacions.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús