El greu problema dels avortaments selectius a l’Índia

L’Índia, és un dels països emergents més poblats del món, i malgrat que la seva Constitució aposta per la igualtat, a la pràctica, les desigualtats són una realitat a la vida de milions de ciutadans i ciutadanes del subcontinent.

En aquest blog, ja hem parlat en diverses ocasions de com les nenes de les comunitats dels slums, barris de barraques, amb les quals treballa la Fundació Sonrisas de Bombay pateixen amb cruesa aquestes desigualtats i discriminacions.

Avui volem parlar d’una de les cares d’aquesta situació, un greu problema de la societat índia: els avortaments de nenes. La concepció tradicional del rol de gènere de la dona dins la família, genera que, sovint, s’acabi entenent el naixement d’una nena com una forta càrrega econòmica i en conseqüència es comparteixi, per bona part de la població, en especial de les comunitats més pobres, la preferència pel naixement d’un nen. Aquest fet, s’explica en gran mesura per l’obligatorietat de les famílies de les nenes a fer-se càrrec del dot. Aquesta pràctica nupcial, implica una quantitat de diners que la família de la núvia paga a la família del marit, la qual augmenta a mesura que les noies són més grans.

Aquesta situació s’agreuja encara més en els barris dels slums, on tant els pares i les mares com les noies i nois tenen un baix nivell educatiu.

Davant aquesta realitat, les famílies dels barris més pobres, sovint amb un baix nivell educatiu,  impulsades per un sentiment d’angoixa, davant la manca d’eines per gestionar aquesta situació, poden arribar a escollir una mesura tan extrema com és l’avortament selectiu.

A l’Índia, l’avortament és legal, però davant l’augment de nombrosos avortaments selectius, el govern indi va decidir prohibir conèixer el sexe de les criatures abans del naixement. Literalment, una nena té menys probabilitats de néixer que un nen. Com a conseqüència de l’existència de nombrosos avortaments selectius en els últims anys, s’ha creat una forta desproporció entre la població índia: els homes superen a les dones en població. Per conèixer més a fons aquesta realitat, us proposem la lectura de l’article “A India le faltan más de 63 millones de mujeres”, publicada el 31 de gener a El País, el qual proporciona informació més detallada sobre aquesta realitat a l’Índia com també els múltiples factors que influeixen en aquest desequilibri demogràfic.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús