Entrades amb l'etiqueta ‘dona’

Rafea i el sol

dilluns, 10/03/2014

Dos dies abans del Dia Internacional de la Dona, vam participar en la iniciativa “El documental del mes” a Barcelona. I ho vam fer per presentar el projecte SEED, de formació ocupacional per dones dels slums de Bombai, com a context del documental.

Aquest és més que recomanable. Tracta la doble discriminació de ser dona i ser pobre. L’entranyable i potent història d’Rafea i un grup de dones de diferents llocs del món en el Barefoot College, que posa de manifest una dura realitat que afecta milers de persones al món.

Aquest doblet, el de dona i pobresa, defineix context en el qual treballem en els slums de Bombai. Tot i això, les dones són un motor de canvi fonamental en les accions que emprenem amb les comunitats amb les que treballem.

Un exemple que posa de manifest tota una realitat: no deixeu de veure’l.

 

 

 

Un gran exemple: Parvati Pujari

dilluns, 13/01/2014

Us presentem a la Parvati Pujari, un exemple de determinació per lluitar per un futur amb accés a l’educació, a les oportunitats i als somnis. Un exemple per les nenes i joves de l’Índia. Una historia de vida marcada per la transformació social.

http://www.eldiario.es/desalambre/infancia/India-educacion-infancia-Pavarti-Malala_0_217328541.html

Increment de l’índex de mortalitat materna als slums

dimarts , 18/09/2012

Ser dona i viure als slums de Bombai és el mateix que portar una motxilla ben carregada de: desigualtat d’oportunitats, exclusió social i vulneració sistemàtica de drets fonamentals, tot plegat agreujat, en bona part, pel fet de ser dona.

Avui us volem donar a conèixer com el fet de viure en un slum condiciona la salut materna, fins al punt de generar, darrerament, el creixement dels casos de mortalitat materna. La manca de serveis, les grans distàncies, el fet que molts d’aquests barris de barraques no estan reconeguts per les institucions i les nefastes conseqüències dels enderrocaments en termes de feina, educació, habitatge, etc. són factors determinants per la salut de les dones d’aquestes comunitats.

Més informació.

Les llavors del futur

divendres, 14/09/2012

A Sonrisas de Bombay hem endegat un nou projecte, el  projecte SEED (llavor) que fomenta el desenvolupament de competències entre les dones dels slums de Bombai, per potenciar habilitats professionals.

Aquest projecte reconeix el paper clau de la dona, a les comunitats dels slums, per avançar en termes de desenvolupament socioeconòmic.

Avui us volem presentar els testimonis de diferents dones, participants del projecte, sobre les implicacions que està tenint aquesta participació.

Llegeix tot l’article d’Aditi Seshadri al seu blog Development Matters al DNA (Daily News & Analysis)

Dia Internacional de la Dona

dijous, 8/03/2012

Avui també ens volem sumar a aquesta jornada de reconeixement i reivindicació, però des de l’òptica del paper central de la dona en el progrés econòmic i social, és a dir, en el desenvolupament i la transformació social.

La dona pateix les conseqüències més adverses de les crisis econòmiques, en especial en els països en desenvolupament, és el que s’anomena la feminització de la pobresa. En aquest sentit per tal de poder parlar d’una veritable transformació social cal incorporar al 100% la qüestió de gènere a l’àmbit dels drets i les oportunitats.

La perspectiva de gènere és una línia transversal del projecte de lluita pacífica contra la pobresa que estem duent a terme als slums de Bombai. I aquest és el tema que hem volgut tractar en el monogràfic que avui us presentem.

Estem davant un camí que acumula ja molts esforços, però encara en requereix molts més per part de tots i totes si volem eradicar les discriminacions que les dones encara avui pateixen.

Per acabar us deixem amb el missatge d’avui de la Federació Catalana d’ONGs pel Desenvolupament:

Bàsquet pel futur

dimecres, 28/09/2011

El pati d’Abhinav Gyan Mandir a Trombay sembla polsegós i oblidat la major part del temps. Però dos cops per setmana – entre les 10 del matí i el migdia dels dimarts i els dijous – un grup de nenes adolescents participen en un entrenament rigorós i en un partit de bàsquet en aquest pavelló improvisat. Juguen com si d’un campionat del món es tractés, però no ho és i elles són d’algunes de les comunitats més pobres de Bombai.

Per a la majoria dels nens i nenes, la pràctica d’esports competitius implica un pal, una pilota i un tros de carretera. Però per a aquestes nenes, el bàsquet femení s’ha convertit en una part del seu aprenentatge. Tot plegat gràcies al programa Goal, una iniciativa de la Fundació Naz, una organització sense ànim de lucre que treballa en salut sexual i VIH/SIDA.

“GOAL utilitza l’esport per donar seguretat, confiança i eines a les adolescents que viuen en entorns urbans. Els proporciona coneixements i desenvolupament personal i econòmic, alhora que els ofereix un lloc segur per a jugar”, diu Kalyani Subramanyam, la Coordinadora Nacional del programa que actualment s’executa a Delhi, Chennai i Bombai.

“Tenim un programa de quatre punts”, diu Bhagyashree Hakim, coordinador de Bombai. “Coneix-te a tu mateix, estar sa, tenir confiança i estalviar diners.”

A les nenes de 11 a 15 anys se les convida a unir-se a un equip, ja sigui a través d’una escola (obligatòria) o d’una comunitat propera (voluntària). Sovint es compta amb sponsors fins al segon any de Junior College i també se’ls proporciona oportunitats d’ocupació després d’acabar el curs de deu mesos.

Akshita Kasares, una de les participants que ha acabat desè i vol anar a Mahatma College per estudiar Comerç, diu: “Ens ha servit molt per a treballar millor com a equip”. Totes les nenes tenen grans somnis per al seu futur, que inclouen títols universitaris en una varietat de camps i l’aspiració de millorar elles mateixes i les seves famílies.

Les noies com Akshita no viuen una vida fàcil, no hi ha gaires diners i les bones oportunitats són poques. És per això que iniciatives com aquesta per millorar el futur valen el seu pes en or.

Basat en l’article de Neil Maheshwari per a www.mumbaiaction.org

Impulsant a les dones científiques

dijous, 8/09/2011

L’Escola per a la Investigació Avançada (SAR), Santa Fe (Nex Mexico) ha anunciat una nova línea de beques per a estudiants de pràctiques de països en desenvolupament. Aquestes beques són possibles gràcies a una generosa subvenció per a tres anys de la Fundació Campbell.

Les beques aniran dirigides a científiques socials doctorades, provinents d’aquests països, el treball de les quals es centri en la potenciació econòmica i social de les dones en els seus països. L’objectiu de la beca és doble: avançar en la carrera acadèmica de les dones científiques provinents de països en desenvolupament i recolzar la investigació que identifiqui les causes de la desigualtat de gènere en aquests països per tal de proposar solucions pràctiques per a promoure l’apoderament de la dona.

Human rights watch: l’Índia en el quart lloc dels països més perillosos per a les dones

dimecres, 29/06/2011

L’Índia és el quart país més perillós del món per les dones, després de l’Afganistan, el Congo i el Pakistan, segons un estudi publicat la setmana passada, principalment per la seva proporció de sexes esbiaixada i el tràfic de persones.

Portada a terme per Trustlaw, un servei de notícies legals a càrrec de la Fundació Thomson Reuters, l’enquesta va preguntar a 213 experts en el tema dels cinc continents, per classificar els països sobre la base de la seva percepció general de risc, així com sis categories de riscos – la salut, la violència sexual, la violència no sexual, pràctiques perjudicials arrelades a la cultura, la tradició o la religió, l’accés als recursos econòmics i el tràfic humà. Es tenen en compte la manca d’oportunitats, d’educació i de salut, i també la violació i l’assassinat.

Les baixes condicions sanitàries, la violència no sexual i la pobresa han fet de l’Afganistan el país més perillós per a les dones, mentre que la República Democràtica del Congo – anomenada “la capital mundial de la violació de les Nacions Unides” – ocupa el segon lloc a causa dels nivells de la violència sexual. El veí Pakistan, ocupa el tercer lloc per les seves pràctiques culturals, tribals i religioses que són perjudicials per a les dones (incloent-hi els atacs amb àcid, el matrimoni forçat i el càstig o retribució per lapidació), mentre que Somàlia ocupa el cinquè lloc, per la seva alta mortalitat materna, la violació, la mutilació genital la mutilació i el matrimoni infantil.

El feticidi femení, l’infanticidi i el tràfic de persones són les raons principals que fan que l’Índia estigui a la llista. L’enquesta indica que gairebé 12 milions de nenes van ser avortades en les últimes tres dècades, i s’estima que manquen 50 milions de nenes que en l’últim segle haurien estat víctimes de l’infanticidi i el feticidi femení.

Heus aquí la ironia: Tenim una dona president i també una dona com a portaveu Lok Sabha, quatre ministres en cap, una dona que encapçala la coalició governant i una líder de l’oposició femenina al Lok Sabha, però, hi ha dones privades del seu dret fonamental a néixer.

Llegiu l’article complet  aquí.