17.000 milions d’euros en despesa militar

La xifra és absolutament escandalosa per ella mateixa: 17.000 milions d’euros és el pressupost que el Govern Espanyol dedicà a despesa militar l’any 2011. Però aquesta quantitat em sembla encara més immoral i perversa quan la comparem a les partides pressupostàries destinades a serveis públics de màxima necessitat, com ara sanitat i polítiques socials o ensenyament, amb 2.553 i 2.797 milions d’euros, respectivament. Això significa que, malgrat l’apocalíptica Crisi que els nostres governants sempre tenen a la boca, l’Estat Espanyol va invertir tres vegades més en material bèl·lic que si sumàrem els conceptes de salut, educació i acció social.

I si us pensàveu que el canvi de sigles en La Moncloa havia suposat algun viratge de seny i trellat respecte a la carrera armamentística del govern espanyol, esteu molt equivocats. L’actual ministre de defensa, Pedro Morenés (no entrarem en aquest article en la seua relació amb la indústria armamentística privada o amb la seua gestió nefasta durant el govern Aznar com a responsable de compres i contractes de l’exèrcit espanyol), ha autoritzat l’adquisició de 772 camions militars per valor de 149 milions d’euros. Quatre xavos!

Rajoy anuncia una reforma laboral que abarateix l’acomiadament i proclama que així acabarà amb la desocupació. Sóc l’únic a qui li pareix una autèntica paradoxa (per no dir una paraula més malsonant) aquesta afirmació? El president Alberto Fabra ens demana comprensió i responsabilitat ciutadana als valencians i les valencianes davant d’una situació econòmica tan dramàtica: es refereix al forat negre que hi ha actualment a les arques públiques de la Generalitat (pregunta d’examen: quin partit porta governant 17 anys el País Valencià, disparant amb pólvora de rei, invertint en Grandes Fiascos i furtant a mans plenes?). La consellera Maria José Català diu que ja han pagat totes les factures d’ensenyament, però sorprenentment, encara hi ha centres educatius sense llum, professors i professores que han de pagar-se les fotocòpies de la seua butxaca per realitzar activitats a l’aula, mares i pares que compren paper higiènic esporàdicament per a la classe dels seus fills. El portaveu del Consell, Pepe Císcar, assegura que la Generalitat Valenciana no es planteja el copagament en sanitat, però no diu com farà per rebaixar les llistes d’espera i augmentar el nombre de llits per habitant a fi d’homologar-nos a altres-autonomies-que-no-estan-situades-en-el-mapa. Ni tampoc ens deixa clar com s’ho faran per contractar un cardiòleg de guàrdia per a l’Hospital General de Castelló (per si de cas a alguna de les 600.000 persones que viuen a les Comarques del Nord se li acudeix patir una aturada cardíaca durant el cap de setmana o el període estival).

Què voleu que vos diga?

29 de març, tothom a la vaga general!

4 comentaris

 • Ximo Ferrer /Algemesí)

  11/03/2012 22:08

  Vaig coneixer al Pau acabat de sortir el seu “futur en venda” (pareixia una premonició) i per a mi, que li porte una grapat d,anys, es reconfortant veure.li el mateix compromis . Es l,article del pressupost militar el que em porta a animar-lo en la seua implicació constant. Es un orgull per a nosaltres els valencians veuret de col. col·laborador de l,Ara. Ànim Pau.

 • jose luis regojo

  21/03/2012 21:08

  A moltes sales de professors/es se sent dir que ‘els joves no fan res’ ‘els joves no es mobilitzen’ i frases similars però, i nosaltres què fem?
  Ens agradi o no som un model que alguns estudiants segueixen. Ens agradi o no som un mirall en el qual molts joves es miren.
  Doncs fem el que hem de fer: ensenyem a fer una vaga fent-la, ensenyem a ser crítics criticant el poder establert.
  Passem a l’acció de manera activa i no passiva.
  http://joseluisregojo.blogspot.com.es/2012/03/que-hacer-ante-la-huelga-que-fer-davant.html

 • Ada

  25/04/2012 5:43

  Yeah, it’s especially fun when you’re talnikg to people at 1-800 numbers (technical support people, telephone bankers, etc.) and they ask you which province the NWT is in or even better, say, Where’s that? and they’re Canadian!

 • 17.000 milions d’euros en despesa militar | Pau Alabajos

  09/04/2013 14:38

  […] el 10 de març de 2012 al blog Braços lliures i boques i mans [ara.cat] Aquesta entrada s'ha publicat en Braços lliures i boques i mans i etiquetada amb 29m, […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús