Obstrucció massiva

IMG_20170709_151017_301

Segons l’enquesta que va publicar La Vanguardia fa uns dies, el 54% de la població de Catalunya votarà en el referèndum de l’u d’octubre, ja siga pactat amb l’estat o no.

Crec que la dada és molt significativa: a pesar de la contracampanya mediàtica absolutament implacable (simptomàtic que fins i tot el programa de Ferreras a La Sexta va entrevistar Oriol Junqueras amb un rètol que deia literalment i, sobretot, objectivament i desapassionadament, “La purga de Puigdemont”); a pesar de la demonització, les amenaces i coaccions continuades a funcionaris que decidisquen col·laborar amb l’organització logística de la consulta; a pesar de l’aliança entre els tres expresidents de l’estat González, Aznar i Zapatero, que han estat fent bolos conjunts (m’agradaria saber qui és l’autor o autora intel·lectual d’aquesta estratègia, per a fer-li una abraçada!) per a convèncer l’opinió pública; a pesar de les pressions exhaustives per part del govern espanyol cap a institucions i organismes internacionals; a pesar de tot: més de la meitat de la població de Catalunya continua volent votar. I estic profundament convençut que una part d’eixe percentatge es decantarà pel No a l’hora d’introduir la papereta en les urnes. Però tot i no estar a favor de la independència, segueixen pensant que la democràcia és sagrada i està per damunt de sigles, consignes i fulls de ruta.

M’imagine que es pregunten per què si a Escòcia i a Québec han pogut votar, què és el que ocorre a Catalunya perquè se’ls negue un dret reconegut en la Carta de les Nacions Unides, en la Declaració dels Drets Humans i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics dels quals Espanya és estat sotasignant? És Espanya un estat d’excepció? A banda del referèndum de l’OTAN (d’entrada, no) i de la Constitució Europea, els respectius estatuts d’autonomia i la carta magna del 78, no s’han realitzat altres consultes vinculants, més enllà dels comicis celebrats cada quatre anys. El darrer referèndum vinculant va ser el de la constitució de la UE fa 12 anys! Fa més d’una dècada. Hi ha moltíssimes persones que ara tenen entre 18 i 30 anys que MAI no han pogut participar en un referèndum.

Crec que és bastant simbòlic: un estat que no refrenda les qüestions bàsiques i cabdals amb la seua ciutadania és un estat tocat de mort. Perquè els fonaments del sistema no estan construïts sobre una base democràtica sòlida i resistent, sinó sobre els vicis, les ferides obertes i les renúncies d’una transició modèlica atapeïda de cadàvers, de pactes enverinats, d’injustícies socials i enfrontaments territorials, d’oblits deliberats i amnisties tàcites, de privilegis garantits i drets usurpats, de lleis de silenci i de terror a les urnes. Amb tot, aproximadament el 54% de la població de Catalunya manté la seua insubornable voluntat d’exercir la democràcia, i això, ho mires per on ho mires, és una grandíssima notícia.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús