Entrades amb l'etiqueta ‘pressupostos’

17.000 milions d’euros en despesa militar

dissabte, 10/03/2012

La xifra és absolutament escandalosa per ella mateixa: 17.000 milions d’euros és el pressupost que el Govern Espanyol dedicà a despesa militar l’any 2011. Però aquesta quantitat em sembla encara més immoral i perversa quan la comparem a les partides pressupostàries destinades a serveis públics de màxima necessitat, com ara sanitat i polítiques socials o ensenyament, amb 2.553 i 2.797 milions d’euros, respectivament. Això significa que, malgrat l’apocalíptica Crisi que els nostres governants sempre tenen a la boca, l’Estat Espanyol va invertir tres vegades més en material bèl·lic que si sumàrem els conceptes de salut, educació i acció social.

I si us pensàveu que el canvi de sigles en La Moncloa havia suposat algun viratge de seny i trellat respecte a la carrera armamentística del govern espanyol, esteu molt equivocats. L’actual ministre de defensa, Pedro Morenés (no entrarem en aquest article en la seua relació amb la indústria armamentística privada o amb la seua gestió nefasta durant el govern Aznar com a responsable de compres i contractes de l’exèrcit espanyol), ha autoritzat l’adquisició de 772 camions militars per valor de 149 milions d’euros. Quatre xavos!

Rajoy anuncia una reforma laboral que abarateix l’acomiadament i proclama que així acabarà amb la desocupació. Sóc l’únic a qui li pareix una autèntica paradoxa (per no dir una paraula més malsonant) aquesta afirmació? El president Alberto Fabra ens demana comprensió i responsabilitat ciutadana als valencians i les valencianes davant d’una situació econòmica tan dramàtica: es refereix al forat negre que hi ha actualment a les arques públiques de la Generalitat (pregunta d’examen: quin partit porta governant 17 anys el País Valencià, disparant amb pólvora de rei, invertint en Grandes Fiascos i furtant a mans plenes?). La consellera Maria José Català diu que ja han pagat totes les factures d’ensenyament, però sorprenentment, encara hi ha centres educatius sense llum, professors i professores que han de pagar-se les fotocòpies de la seua butxaca per realitzar activitats a l’aula, mares i pares que compren paper higiènic esporàdicament per a la classe dels seus fills. El portaveu del Consell, Pepe Císcar, assegura que la Generalitat Valenciana no es planteja el copagament en sanitat, però no diu com farà per rebaixar les llistes d’espera i augmentar el nombre de llits per habitant a fi d’homologar-nos a altres-autonomies-que-no-estan-situades-en-el-mapa. Ni tampoc ens deixa clar com s’ho faran per contractar un cardiòleg de guàrdia per a l’Hospital General de Castelló (per si de cas a alguna de les 600.000 persones que viuen a les Comarques del Nord se li acudeix patir una aturada cardíaca durant el cap de setmana o el període estival).

Què voleu que vos diga?

29 de març, tothom a la vaga general!