Quan el hip hop sacseja consciències

« Això que ha fet el vell, amb l’ajuda dels altres vells, tots ho sabem: és un cop d’Estat constitucional. I no ho acceptarem.» Ho ha dit en Thiat, 33 ans, músic de rap, en una roda de premsa amb els caps de tots els partits polítics de l’oposició. Just després de saber que Abdoulaye Wade era candidat de ple dret a les eleccions del proper 26 de Febrer. I si, a la foto té cara de pocs amics i porta un barret per anar a esquiar. Però a en Thiat, d’amics no li falten. És un dels personatges més influents entre els joves senegalesos.

Retingut el passat Juliol 3 dies per la policia després de pronunciar unes paraules similars, Thiat no té por. “No deixarem que un vell de gairebé 90 anys foti enlaire el futur del jovent. Ningú pot resistir a la voluntat del poble. La joventut esta a punt per continuar el combat fins a la victòria”. Aquest músic és un dels 3 fundadors d’un moviment original que té per objectiu crear un nou model de ciutadà. El moviment “Ye na marre” o “Ja n’hi ha prou!”, implica als joves per canviar el futur del seu país i lluitar contra el fatalisme mental africà, l’alienació religiosa i la manipulació política. Les accions es financen amb donacions privades, la venda de samarretes i tenen tentacles a cada barri i poble de Senegal. Ells anomenen aquests grups independent, “els esperits de Ye na marre”, que gràcies a xerrades i concerts de sensibilització han aconseguit que molts joves s’inscrivissin a les llista electorals. Pel seu primer aniversari van muntar “la Fira dels problemes”. Una iniciativa original que convidava als polítics a conèixer de primera mà les dificultats més habituals dels ciutadans d’arreu del país. Youssou Ndour, entre d’altres, va passar pels estands de “l’atur”, “el preu del pà” o “els talls de corrent”.

He creuat a Thiat a casa seva a la banlieu de Dakar, a mítings de les plataformes de l’oposició, a xerrades de barri, però aquest músic porta anys passant missatges a les cançons de “Keur Gi”. Amb el seu rap protesta en wolof s’ha passejat per escenaris europeus, nord-americans i fins i tot, indis: “Saps? Fins que no vaig endrapar-me un bon bistec, no em va agradar aquell país”.

I si, a Dakar ja sabem que des de l’estranger tothom escoltarà l’opinió de Youssou Ndour. Però oblideu-vos d’aquesta estrella a la cinquantena. En aquest petit país de 12 milions d’habitants la meitat té menys de 20 anys i quan Thiat obre la boca, els baobabs tremolen. I ahir, en roda de premsa, la va tornar a obrir.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús