Abdoulaye Wade: 86 anys + IVA

La premsa local reia fins fa no gaire: Abdoulaye Wade té 86 anys més IVA. L’edat del “vell”, com se’l coneix popularment, varia segons les biografies. Però a una setmana de la primera volta de les eleccions presidencials, el tema ja no fa gràcia.

Aquest advocat liberal és des de fa 12 anys president de Senegal. Provocador nat, aspirant a premi Nobel de la Pau, Panafricanista casat amb una francesa, hi ha qui diu que Wade va passar 26 anys a l’oposició abans de ser cap d’Estat. Jo no hi era, així que no us ho puc jurar.

Avui Wade desafia a tothom. Aprofitant el poder del seu partit a l’Assemblea Nacional el 2008 va modificar la Constitució. El càrrec de president es mantenia un màxim de 2 mandats pero els va ampliar de 5 a 7 anys. I com que el seu primer mandat era de 5, pels 5 juristes del Consell Constitucional, no compta i és candidat de ple dret per un tercer mandat. Cal anotar que el sous dels 5 juristes i d’alguns ministres han estat augmentats considerablement els últims mesos.

Un dia enganxat al vell durant la campanya electoral per adonar-me que al tercer poble ja no tenia energies pel seu discurs. Wade era transportat de l’avió al cotxe, del cotxe al pòdium, del pòdium al cotxe. Escortat això si, de nombrosos policies i guardaspatlles. Prop de Thiès, el seu cotxe no es va escapar d’una pluja de rocs.

La validació de la candidatura d’Abdoulaye Wade a les eleccions ha aixecat moltes veus en contra. Al mateix Senegal, es clar, però també des de França o els Estats Units, que demanen un “relleu generacional”.

Sord a les ingerències estrangeres, Wade que s’havia pronunciat a favor del final de Gbagbo de Costa de Marfil i de Khadafi a Libia, “ja que no escoltaven la voluntat del poble” va explicar un site web senegalès que no veia encara el final de la seva carrera política. “El 2012? I perquè no el 2019? Tinc tot el dret.”

L’oposició esta dempeus des de fa mesos, però Wade colpeja amb tota la maquinària de l’Estat. Els disturbis al carrer, que ja s’han cobrat 5 morts, desenes de detinguts i ferits, comencen a ser més greus. Wade tensa la corda i poca gent el veu ja com un vell amable. Fins a on serà capaç d’arribar?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús