Yayah Jammeh: quan informar és una professió de risc

“Algú ha dit que aquest país és un infern per periodistes… bé, aquí hi ha drets i responsabilitats. Els periodistes son menys d’un 1 per cent de la població. Si algú espera que jo deixi que l’1 per cent de la població destrueixi el 99 per cent, s’ha equivocat de lloc.” Així de clar ho deia Yaya Jammeh, el president del país més petit de l’Àfrica de l’Oest després d’exercir el seu dret a vot el passat 24 de Novembre.

Reporters sense fronteres té fitxat Jammeh a la seva llista dels 41 predadors de la llibertat d’expressió. I avui, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, és una ocasió per recordar-ho de nou.

Informar és una feina de risc a Gàmbia. El mes de Gener, Mamadou Jallow va ser arrestat per haver escrit un article on uns grangers denunciaven la corrupció d’un polític local. Va ser posat en llibertat 3 dies després. Però d’altres, no tenen tanta sort. Des del 2004 un periodista continua desaparegut. I el 2006, el corresponsal de l’agència France Press i editor d’un diari local va ser abatut a trets al mig del carrer. Les investigacions fetes pel règim n’exculpen tota responsabilitat.

Sense oficina ni representant a Gàmbia, Amnistia internacional denuncia des de Dakar que els treballadors de la premsa i tot aquells que comuniquen les violacions dels drets humans són objectiu del règim de Jammeh. “Són considerats com gent que denigren el règim, que denigren el país i que estan exposat a totes menes de repressió com arrestos, tortures, empresonaments , retencions secretes i a vegades l’assassinat” explicava el seu director Seydi Gassama.

Periodistes gambians a l’exili n’hi ha escampats per tot el globus: als Estats Units, a Finlàndia, a Suècia,… però a Dakar, 4 periodistes han organitzat una valuosa alternativa per informar del seu país i no arriscar-hi la pell. Radio Alternative Voice està en un auster apartament de la capital senegalesa i explica què passa al seu país sense censura. A apenes 170 km de la frontera.

Poques coses canviaran ara per ara en aquest minúscul país d’uns 1,7 milions d’habitants on més de la meitat de la població adulta no sap ni llegir ni escriure. Amb 70 % de vots a favor, Yaya Jammeh va arrassar a les eleccions del passat Novembre i continuarà al poder com a mínim 5 anys més. Periodistes i mitjans de comunicació seguiran jugant-se la vida per intentar crear una opinió pública lliure de les pressions del règim.

1 comentari

  • Un que vigila

    02/06/2012 22:17

    Gran Blog.
    M’encanta entrar-hi i descobrir.
    Felicitats

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús