Super ministre a la presó

Karim, abans “Ministre del cel i la terra” i sempre fill d’Abdoulaye Wade, president de Senegal fins el febrer del 2012, ha passat (de moment) una nit a comissaria. No és la primera visita a les dependències de Colobane, però la nit del 16 d’abril quedarà gravada a la memòria d’aquest il·lustre hoste que alimenta passions al Senegal.

Karim Wade, l’ex-ministre de transports aeris, d’infrastructures, d’energia i de cooperació internacional (si…, per tot això era el super ministre…) havia fet estudis a Londres on va treballar en el grup Citybank. Expert comptable, molt estimat pel seu pare i molt impopular entre els senegalesos, s’havia convertit en una peça clau els últims anys de govern del “vell”. El delfí de la família, es va estavellar estrepitosament en unes eleccions locals, on no va aconseguir ni suport en el seu propi districte, i tot i les maniobres posteriors del seu pare, no es va posicionar per les eleccions a cap d’Estat.

Aquest home de 44 anys és, ara per ara, l’objectiu n.1 del CREI. Sota aquestes sigles, hi ha un tribunal especial dedicat a buscar les pistes de l’enriquiment il·lícit i del blanqueig de diners, que si bé existía des de fa algunes dècades, el nou govern de Macky Sall ha ressuscitat per l’ocasió. La investigació que va començar el juliol 2012 té per objectiu buscar béns que han estat dissimulats des de fa molt de temps tan al Senegal com a la resta del món.

Karim, l’amic del rei marroquí Mohamed VI i dels tot poderosos dels Emirats Àrabs ha tingut un mes per justificar un patrimoni de 1058 milions d’Euros (!) I el dossier presentat pels seus advocats el dimarts a les 11.35h, no sembla suficient pels responsables del CREI. Així que, a les 13h, la policia va decidir anar a buscar-lo a casa seva. I com sempre, tot i que la premsa nacional li supliqués, Karim Wade no va parlar.

Alioune Ndao, cap visible del CREI, explicava en una sala diminuta a rebentar de periodistes que Karim és el responsable “d’una veritable enginyeria financera organitzada amb amics que li han cedit els noms i muntatges complexes.” El fiscal del CREI assegurava que hi ha sectors claus de l’economia del país gestionats per empreses basades a Panamà, a les Illes Verges Britàniques i Luxemburg. Per l’antic partit al poder, tot és una caça de bruixes i l’única culpa de Karim és ser fill del seu pare.

Al carrer, les opinions sobre el tema que ha monopolitzat els diaris  els últims mesos, són dividides. Eduard Ndow, un jove cristià, m’assegurava que “la Democràcia ha de premiar aquells que s’enriqueixen lícitament, i castigar aquells que s’embutxaquen els diners del poble”. Mentres se’m queia la baba, dos homes m’espetàven que Karim no té culpa de res i que ha ajudat al seu pare a cercar finançament per construir carreteres i hospitals. “Un afer polític! Tot és un muntatge polític!”

Polític o no, el que esta clar és que almenys fins ara, la Justícia senegalesa ha gosat anar molt lluny. Llunyíssim, penso jo. Un any després del canvi de poder, investigar a un antic ministre que (més que probablement) ha aprofitat el poder per embutxacar-se una (enorme) fortuna, és si més no, primícia a Àfrica.

Una primícia que portarà cua, ja que Karim no és l’únic a ser investigat. Els antics càrrecs del PDS (Partit Democràtic Senegalès, l’antic partit al poder) sota la lupa del CREI també temen per les seves butxaques, la reputació i en alguns casos, la pèrdua de llibertat. També molts membres del govern actual s’han format a l’escola de Wade. Macky Sall, l’actual president, va estar al costat del clan del vell una desena d’anys. Hi ha algú que dubti que no ha aprofitat del sistema?

Més que Justícia i fer la llum sobre l’afer Karim, jo tinc la sensació que tot el Senegal espera a veure el proper capítol d’aquest drama familiar. Ara queda saber, si el seu papa tornarà, per si més no, posar el clam al cel. I si Wade torna d’Europa aquests dies, anirà a comissaria a visitar el seu fill?

7 comentaris

 • Plujademais

  17/04/2013 16:13

  1.058.000 milions d’euros vindrien a ser 1 bilió i escaig d’euros, o és un error?

 • Horaci Garcia Marti

  17/04/2013 18:09

  Hola Plujademais,

  Segons el CREI, la fortuna de Karim ronda 694 bilions de Francs CFA, <del datetime=”2013-05-07T10:24:27+00:00″>una mica més d’un bilió d’Euros són “694 milliards de CFA”. Si ho passem a euros són 1.058 milions d’euro. És un terç del pressupost d’Estat de Senegal del 2013…

 • Eduard Obradó

  01/05/2013 9:46

  A veure, per aclarir les xifres…

  Consulto la web del Ministeri d’Hisenda espanyol i veig que els ingressos totals als Pressupostos Generals de l’Estat espanyol per al 2013 estan per sobre dels 300.000 milions d’euros. Miro la llista Forbes i veig que la fortuna estimada de l’home més ric del món, Carlos Slim, és de 73.000 milions de dòlars (56.000 milions d’euros).

  Horaci, si les xifres que dónes fossin correctes, els pressupostos del Senegal serien deu vegades els pressupostos d’Espanya i la fortuna de Karim Wade multiplicaria gairebé per 20 la del que es creia fins ara que era l’home més ric del món.

  El més probable és que la font d’on has obtingut les dades hagi comès l’error comú de confondre els bilions europeus (milions de milions) amb els milions nord-americans (milers de milions). Si fos així, el patrimoni de Karim Wade seria de 1.058 milions d’euros.

  Aquesta xifra continua sent una autèntica barbaritat: potser són més diners que els que guanyarà Leo Messi en tota la seva vida. I comparats amb aquesta quantitat, els 30 milions que se suposa que pot haver-se arribat a embutxacar el nostre rei local del llatrocini, Fèlix Millet (que per cert, també va tenir una etapa d’aprenentatge al continent africà), semblen la xocolata del lloro…

 • Horaci Garcia Marti

  01/05/2013 22:43

  Hola Eduard,

  Estic perdut a Guinea Conakry. Quan torni a Dakar, restableixo les xifres correctes. Mil excuses.

 • Artur Colom

  02/05/2013 13:30

  Moltes gràcies Horaci. Quina colla, els Wade! Aquesta tropa ha estat a punt de tirar per la borda la impecable trajectòria democràtica de Senegal des de la independència. Impecable per paràmetres africans, s’entén…i també podríem afegir que els poders públics podrien permetre l’exercici del dret a l’autodeterminació a la Casamance. En tot cas, una trajectòria impecable en relació al que han patit els veïns.

  Estic d’acord, Eduard Obradó, que la xifra reclamada és una barbaritat. Costa de creure que algú tan jove com en Karim, que ha estat un període de temps tan curt al poder, i a més en un país tan pobre, pugui haver acumulat aquesta fortuna. No dic que no hagi ficat la mà al calaix, però la quantitat reclamada em sembla una barbaritat.

 • Eduard Obradó

  02/05/2013 23:16

  Gràcies, Horaci, per la teva feina, i tampoc calen les excuses. Només intentava clarificar les xifres perquè em van semblar sorprenents. Malgrat l’error, el teu article em continua semblant molt interessant. S’agraeix que gent com tu ens acosti a una part del món de la que generalment ens arriba ben poca informació.

 • Horaci Garcia Marti

  07/05/2013 12:21

  Hola una altra vegada, des d’un país on els telèfons i l’internet funcionen…

  M’he passat de 3 zeros! L’error està en la traducció del francès, del mot “milliards”. A Karim, que segueix a presó, li reclamen “694 milliards de francs CFA”. Això en català són “694.000 milions de francs CFA”, 1.058 milions d’euros.
  Mil excuses per l’error descomunal. Gràcies Eduard i Artur per ser vigilants i demanar-me explicacions.

  Però que li demana justificar la CREI a Karim?
  Els béns immobiliaris són el menys importants. Cases i terrenys, són només el 2 % de la fortuna que se li ha demanat de justificar.
  En canvi, la participació d’amagat a traves de testaferros i amics en empreses ocupa el 98 % del dossier.
  La més grossa és l’empresa de logística portuària DP World. Karim ja ha reconegut que hi té una participació, però l’empresa mare Dubai Ports World nega que la totalitat de l’empresa pertanyi a Karim.
  D’altres empreses que gestionen la logística als aeroports de Senegal, Benin, República Centre Africana, Guinea Equatorial, Bissau, Níger, Gana i Jordània. Segons la CREI, Karim seria accionari a l’ombra dels propietaris, una poderosa família de libanesos residents à Dakar.
  També d’altres societats més petites: BlackPearl Finance, ABS Sénégal, CD-Media Group (amb un diari i una web d’informació) i An Media. Aquesta última té una tele privada d’informació al Senegal. El propietari està actualment a França i ha deixat als treballadors sense pagar des de que l’afer Karim va explotar.

  Així que ni un pam de net,… però ni de bon tros la fortuna que jo li vaig aplicar al blog!

  Si tot segueix el curs normal, Karim passarà 6 mesos a la presó i si el fiscal ho veu oportú, un procés hauria de començar en 6 mesos.
  Vaig acabar trobant el grup d’advocats que fan pressió en aquest afer. La branca senegalesa de Transparency International apreten per portar fins al final les investigacions i obligar al president Macky Sall a complir la promesa electoral de fer net en la malversació de fons per part dels polítics. Tot un exemple. Però això, sera en un nou post.

  Gràcies, excuses i fins ben aviat !

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús