Les multinacionals, l’esperança d’Irlanda?

PER NOEMÍ CASAS

Amb l’anomenat Celtic tiger Irlanda va fer un gran salt econòmic gràcies als incentius, per mitjà dels impostos, que el govern va oferir a multitud d’empreses que van escollir el país com a seu de les seves operacions. Amb la crisi el tigre celta ni tant sols cueja, però sembla que el país encara té les seves esperances en les multinacionals que queden i que continuen fent negoci aquí. La majoria són de sectors tant nous com Internet (Google, Facebook, PayPal, empreses de poker online…), però trobem també els gegants de l’informàtica (Dell, Apple, IBM, ..), i d’altres sectors més variats com ara la farmacèutica o empreses financeres.

Google-Dublin-1.jpg

Les oficines de Google a Dublín

Just avui l’Irish independent publica que les multinacionals van crear 11.000 treballs l’any passat i continua amb el missatge esperançador de que el nombre d’empreses que tanquen ha disminuït. Enmig del pessimisme de la recessió aquestes notícies aporten un nou optimisme, malgrat que s’hagi d’agafar amb pinces: Tot i que les multinacionals creïn llocs de treball i aportin negoci al país s’ha de tenir en compte que la majoria d’aquestes demanen personal multilingüe, quelcom que els irlandesos no poden oferir i han de recórrer a la immigració. Si un francès o un alemany parla la seva llengua i a més anglès, per a que volen contractar un irlandès que només té anglès? No totes aquestes multinacionals demanen d’aquesta mà d’obra multilingüe però si que és un problema que els irlandesos han d’afrontar.

2 comentaris

  • txcat

    05/01/2011 15:38

    vaya vergonya la liberal irlanda que amb un 12,5 per cent d’impost de societat funciona com un parais fiscal!! No s’enten que la merquel i el sarko aguantin tenir que rescatar un parais fiscal que es a on les multinacionals s’estableixen per no pagar impostos i no contribuir als serveis socials dels europeus. Y el Laporta vol fer el mateix amb Catalunya convertir-la en un parais fiscal i arruinar el model Estatal de Benestar vergonyós!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Sir William Temple

    06/01/2011 21:17

    Twitter esta a punt de caure, vull dir que es rumoreja que vindra a Irlanda. Jo per si de cas ja vaig preparant el meu CV…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús