Eleccions a Irlanda: el gran “fail” de Fianna fail

PER NOEMÍ CASAS

Divendres passat van haver eleccions nacionals a Irlanda i l’actual equip al govern i màxim responsable de la crisi del país realment es va fotre la batacada. El “fail” de Fianna fail realment va ser històric ja que només van arreplegar el 17% dels vots (un 24%menys que l’any anterior). Això evidentment respon a tota la feina feta: anys de mala gestió i de contribuir encara més a l’enfonsament de l’economia.

fiannafail.jpg

L'ara ex-president Brian Cowen

Ara, qui sembla que n’ha sortit guanyant ha estat l’altre partit de dretes, els del Fine Gael, cosins-germans del Fianna Fail en ideologia i militants, amb el 36%. Però aquest cop també ha pujat força el partit laborista (un 20% dels vots) i el Sinn fein (10%), que històricament no està gaire ben vist a l’illa. Tot i que realment hi hagut un canvi en la tendència de vot i encara s’han de fer pactes i coalicions sembla que  un govern d’esquerres encara no és possible a Irlanda i que encara tindrem tendència conservadora sota la tutela del Fine Gael.

Tot i així, hem de ser positius, perquè sembla que per primer cop la gent ha demanat canvi. Els irlandesos generalment no estan gaire interessats en política ni en mobilitzar-se i semblava que aquestes eleccions anaven pel mateix camí, però per sort no ha estat així i la gent ha demostrat que realment n’està tipa. Em comentava un company de feina que una cosa bona d’enguany és que la votació es va fer en divendres (tradicionalment era en dijous) així que tots els universitaris van tenir temps d’anar a votar després de les classes.

Bé aquesta és la meva primera avaluació de les eleccions, encara haurem de veure qui acaba al govern, quines coalicions faran etc, ja que sembla que encara falten vots per recomptar i tot.

Podeu veure els resultats de les eleccions en l’especial de RTE.ie.

6 comentaris

 • Artur

  01/03/2011 0:31

  On aquesta l’anàlisi? On s’expliquen les raons per les quals hi ha dos partits grans de dretes? Per que aquesta mal vist el Sinn Fein a Irlanda? Est articulo té moltes manques i no és gens instructiu.

 • Noemí Casas

  01/03/2011 9:18

  Gràcies pel teu comentari Artur. Realment no volia fer anàlisi electoral com a tal, sinò explicar com han anat en general les eleccions. Desconec la història dels partits d’Irlanda, però Fianna Fail i Fine Gael pertanyien al mateix partit, o almenys la mateixa gent. Pel que fa al Sinn Fein, tot i que la seva proposta sigui realment diferent dels altres partits, estan mal vists per la seva política a Irlanda del nord, i la relació en el conflicte IRA-govern anglès, etc.
  Espero que el meu company de blog pugui fer una anàlisi més bona que jo, ja que ell té més coneixements de política irlandesa que no pas jo.
  Gràcies

 • Elisenda Ballesté

  06/03/2011 19:06

  Jo m’he quedat molt parada de la visió que tenen els irlandesos del Sinn Féin. No els poden ni veure. Vaig trobar un comentari d’un company de feina molt curiós. Va escoltar un discurs d’un membre del Sinn Féin i el va trobar molt interessant i que tenien raó. Però ell mai els votaria. Li vaig preguntar per què? I em va dir que només els votaven la gent de barris baixos i analfabets. Vaig trobar molt fort aquest comentari: analfabets? al gran tigre celta!!! Potser són els únics que tenen la voluntat de solucionar la diferència entre Nord i Sud de Dublín.

 • Laia Folgueroles

  12/03/2011 20:58

  Honestament, si no tens idea de política irlandesa, perquè hi fiques cullerada? Et falta dir que el Fianna Fáil avui dia tampoc no està gaire ben vist a Irlanda, un cop vistos els resultats que han tret.

 • Manuel Pombo

  15/03/2011 14:50

  Hola, ante todo siento no escribir en catalán pero mi nivel de expresión escrita no da para tanto.

  Para dar un poco más de información sobre los partidos políticos irlandeses:

  Fianna Fàil es un partido centrista fundado poco depués de la independencia de Irlanda. No es un partido de izquierdas ni mucho menos y ha estado gobernando en coaliciones tanto de tendencia izquierdita como de derechas.

  Fine Gael es un partido de centro-derecha que se creó tras la unión de dos partidos anteriores en los años 30. Es el heredero de los partido pro-tratado de la independencia irlandesa (Blueshirts) y se identifica con el espíritu de Michael collins. Si bien es un partido más de derechas que Fianna Fàil, nunca ha gobernado sin estar en coalición con Labor (que sí es un partido de izquierdas).

  Sinn Fein es un partido de izquierdas más bien radical. La antipatía hacia este partido radica en su asociación con las clases obreras y sobre todo sus fuertes vínculos con el IRA. Es visto como un partido de radicales y creo que pasarán muchos años antes de que desaparezca la sombra de sus vínculos con organizaciones terroristas.

  Aparte de todo esto quiero felicitar a Noemí y Josep por el blog. Aunque no siempre estoy de acuerdo con sus posturas me parece una lectura entretenida y refleja bien las sensaciones de las calles de Dublín. Seguid así!

 • Noemí Casas

  18/03/2011 17:01

  Hola Laia, doncs sí tens raó. No hauria d’haver parlat d’un tema que desconec força, i els comentaris que he fet han estat pel que he parlat amb companys de feina irlandesos. Suposo que deixaré els temes de política pel meu company Josep.

  Per una altra banda, gràcies Manuel per la explicació. :)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús