Entrades amb l'etiqueta ‘art’

Quan la ciѐncia inspira l’art: “Dublín Science Gallery”

dijous, 9/02/2012

science-galler-dublin592hs8310.jpg La “Science Gallery” de Dublin no és el típic museu de ciència, on les descobertes s’expliquen a través d’exposicions i tallers.  Aquest és un espai on la recerca científica ens sedueix, presentada en un format artístic. Com el mateix museu descriu: “És un espai on la ciència i l’art es troben”.

Aquest inusual museu, la única “Science Gallery” del món, difón ciència d’ una manera suggerent, divertida i adapatada a diferents groups d’edat i nivell educatiu. Aquí, la ciència inspira coloristes exposicions, imaginatius tallers, obres teatrals i amenenes xerrades.  El museu ha estat un èxit d’assistència des de la seva obertura el febrer de 2008. I, tal com la ex- ministra de cultura i esports Mary Hannafin va expresser en 2009: “…la “Science Gallery” fomenta i la inspira els joves pensadors que, creatius i flexibles, poden moure’s sense problemes entre la ciència i l’art, i entre la tecnologia i els negocis. I, això serà un element vital pel desenvolupament d’Irlanda com a economia d’innovació.”

En aquesta flexibilitat a l’hora d’observar i presentar la ciència veig una mostra de l’inquiet i profund caràcter  irlandés. Com també veig la mentalitat irlandesa en el fet que s’utilitzi l’art per a expressar la curiositat, la intuició, l’anàlisi, i les descobertes de la ciència i la tecnologia.

Presentar la ciència en un format artístic és una manera de popularitzar-la, de fer-la pròxima, interessant, i valorable per a la gent, sobrepassant la barrera de comunicació que normalment existeix entre l’intrincat món cientific i el públic en general. Realment, un llenguatge planer, el fet poder experimentar com les investigacions científiques es realitzen (en molts dels tallers, les dates s’aprofiten per a recerques reals), conjuntament amb espais de diseny atractiu, sembla una indiscutible recepta per a l’èxit. Però és realment així? La “Science gallery” ha rebut premis, i bones consideracions des del món de la comunicació i de la ciència. Tot i això, és possible que aquesta  manera de difondre la ciència presenti un risc: Exposar la ciència d’una manera massa divertida implica que el científic pot acabar  perdent la imatge d’autoritat que necessita  quan s’adreça al public no-científic. És un difícil compromís: Seduir, sense frivolitzar. La ciència és cada cop més en mans privades, i necessita de financiació i publicitat. Per això, ha esdevingut tan mediatitzada.

D’altra banda, tot i que les descobertes es transmeten amb llenguatge senzill, els cientifics que dissenyen les exposicions insisteixen en manifestar en elles les contradiccions de la ciència. El professor Shane O’Mara, que va preparar una exposició sobre la memòria, ho expressa així: “Els problemes d’interès tendeixen a ser complexes, i no fem cap favor a ningú, pretenent que les coses són més senzilles del que són.” Aquesta sinceritat és indubtablement positiva, ja que fa  que el públic entengui que la ciència avança per camins moltes vegades contradictòris i complexes.  Però, al mateix temps pot generar un sentiment de manca credibilitat vers la ciència si el científic que exposa les descobertes ho fa amb una veu poc autoritària.

Aquest museu, doncs, és mou en un terreny de risc entre l’èxit que suposa presentar  la ciència de manera amena i també realista, i el fracàs que suposaria generar una impressió de frivolitat i de poca credibilitat vers el món científic.

 

Com a exemple de les exposicions que han tingut lloc des del principi podem mencionar: Elements: La bellesa de la química; Memòria: T’he vist abans?; Laboratori de l’amor: La ciència del desig,…

La Science Gallery està situada a l’institut Naughton del  Trinity College de Dublín.

Escrit per Isabel Perez Mora