Entrades amb l'etiqueta ‘ELECCIONS IRLANDA’

Eleccions a Irlanda: el gran “fail” de Fianna fail

dilluns, 28/02/2011

PER NOEMÍ CASAS

Divendres passat van haver eleccions nacionals a Irlanda i l’actual equip al govern i màxim responsable de la crisi del país realment es va fotre la batacada. El “fail” de Fianna fail realment va ser històric ja que només van arreplegar el 17% dels vots (un 24%menys que l’any anterior). Això evidentment respon a tota la feina feta: anys de mala gestió i de contribuir encara més a l’enfonsament de l’economia.

fiannafail.jpg

L'ara ex-president Brian Cowen

Ara, qui sembla que n’ha sortit guanyant ha estat l’altre partit de dretes, els del Fine Gael, cosins-germans del Fianna Fail en ideologia i militants, amb el 36%. Però aquest cop també ha pujat força el partit laborista (un 20% dels vots) i el Sinn fein (10%), que històricament no està gaire ben vist a l’illa. Tot i que realment hi hagut un canvi en la tendència de vot i encara s’han de fer pactes i coalicions sembla que  un govern d’esquerres encara no és possible a Irlanda i que encara tindrem tendència conservadora sota la tutela del Fine Gael.

Tot i així, hem de ser positius, perquè sembla que per primer cop la gent ha demanat canvi. Els irlandesos generalment no estan gaire interessats en política ni en mobilitzar-se i semblava que aquestes eleccions anaven pel mateix camí, però per sort no ha estat així i la gent ha demostrat que realment n’està tipa. Em comentava un company de feina que una cosa bona d’enguany és que la votació es va fer en divendres (tradicionalment era en dijous) així que tots els universitaris van tenir temps d’anar a votar després de les classes.

Bé aquesta és la meva primera avaluació de les eleccions, encara haurem de veure qui acaba al govern, quines coalicions faran etc, ja que sembla que encara falten vots per recomptar i tot.

Podeu veure els resultats de les eleccions en l’especial de RTE.ie.