Entrades amb l'etiqueta ‘RUGBY’

Comença el “Six nations”

dissabte, 5/02/2011

PER NOEMÍ CASAS

Aquest cap de setmana ha començat el torneig de rugbi Six nations, on hi participen Irlanda, Anglaterra, Escòcia, Gal·les, Itàlia i França. És un dels esdeveniments més importants del rugbi europeu, a nivell de la Champions de futbol pel que fa al seguiment dels fans.

Irlanda és un país de rugbi, tal i com ens diuen els anuncis de la Guinness i el ambient que es genera al voltant dels Six nations és realment espectacular. Els pubs a vessar, tant si l’equip nacional juga a casa com a fora. I durant el cap de setmana en que toca partit a Dublín, realment el centre es col·lapsa amb fans locals i visitants. Per exemple el dia que ve Escòcia o Gal·les a jugar,  et trobes per tot arreu grups de nois amb les típiques faldilles (el kilt).

This is rugby country.jpg

L'anunci de la Guinness

Els grans favorits del torneig sempre solen ser Anglaterra, França i Irlanda, i per tant els irlandesos sempre van en contra d’Anglaterra i França. Els primers per la seva rivalitat històrica, encara latent al país ja que no fa tants anys que es va acabar la guerra. I els segons, perquè generalment als irlandesos no els hi agraden els francesos (i encara molts anomenen l’episodi del passat Mundial de futbol en què Thierry Henry va fer un gol amb la mà, deixant així fora la selecció irlandesa).

Malgrat les rivalitats, aquí el rugbi és una afició molt tranquil·la i cordial. Gairebé mai s’escolten incidents, tot i partits amb tanta tensió com un Anglaterra-Irlanda. És impressionant com al final del partit, sigui qui sigui el guanyador, tothom beu com germans al pub. En la meva opinió, el rugbi, pel seu esperit d’equip també aporta un ambient diferent en comparació amb esports tant competitius (i individualista sovint) com el futbol.

Pel qui no hagi vist mai rugbi, realment els recomano de veure algun dels partits en qualsevol pub irlandès (que segur que l’emeten). Les regles son prou senzilles i la dinàmica del joc és molt més entretinguda que al futbol (hi passen més coses per així dir-ho).

Aquest és el calendari del Six nations:

6nations2011calendar.jpg

Avui tothom animem a Irlanda!

Ireland’s call: Ja ens han rescatat!

dilluns, 29/11/2010

PER NOEMÍ CASAS

Doncs això. Ahir mateix, unes poques hores abans Mas guanyés les eleccions a Catalunya, a Irlanda vam assabentar-nos de que la UE ja ha aprovat el famós rescat. L’ajuda europea anirà destinada en la seva major part a les necessitats de finançament del govern de Dublín, que són moltes, i a recuperar el sector bancari. Però tot i que l’ajuda és benvinguda sembla que l’opinió pública no n’està contenta del tot. Mostra d’això va ser la manifestació dissabte passat de milers de persones al centre de Dublín per les mesures de retallada del govern i la pujada d’impostos. Més retallades? Més impostos? La veritat és que desde que hi soc a Irlanda (vora 5 anys) cada any ens treuen més del nostres salaris i els preus que no baixen. Tothom ens preguntem on van destinats els calès? Perquè sembla que a impulsar l’economia i la seguretat social no massa. Com a contribuent, m’hi sumo a les queixes!

Si dissabte milers de persones (100.000 segons els organitzadors, 50.000 segons la policia) van sortir al carrer, una xifra similar assistia al partit de rugby d’Irlanda contra Argentina. El rugby és un dels esports nacionals més seguits, i mou literalment masses. El partit d’ahir, al que vaig assistir tot i les temperatures sota 0, es va celebrar al flamant nou estadi Aviva que s’ha construït en època de crisis i rescats.

This is rugby country.jpg

Tot i la passió que el rugby desperta, l’estadi no estava ple del tot. “Les entrades són massa cares” (90 EUR de mitjana) em deia un irlandès, sobretot per ser un partit amistós (Ginnesss Series 2010).

DSC02329.JPG

No és la primera vegada que vaig a veure rugby però si la primera que vaig a veure la selecció i se’m va posar un cop més la pell de gallina en escoltar l’himne per excel·lència de la selecció irlandesa de rugby: Ireland’s call. I em va fer pensar en els rescats, i en l’orgull dels irlandesos per tirar endavant.

Ireland, Ireland
Together standing tall
Shoulder to shoulder
We’ll answer Ireland’s call

(Irlanda, Irlanda. Tots junts orgullosos. Espatlla amb espatlla, respondrem a la crida d’Irlanda.)

I del rugby al futbol: avui el Barça-Madrid també serà un dels més vists a les teles irlandeses. De fet, els catalans sempre ens hi trobem al pub per animar els nostres i ser més a prop de casa durant 90 minuts.