Entrades amb l'etiqueta ‘WIKILEAKS’

La primera Ciberguerra

dimarts , 14/12/2010

PER JOSEP JUNYENT

La portada del diari Ara del diumenge era sobre en Julian Assange, portada més que merescuda. De fet, de ben segur que serà el personatge de l’any 2010 i també  formarà part de la Història d’aquest segle XXI. Personalment crec que Wikileaks ha fet una molt bona feina per a la democràcia, per a la llibertat d’expressió i pel periodisme tot proveint la informació dels cables diplomàtics. Espero i desitjo que la feina feta per Wikileaks esperoni els periodistes de casa nostra a destapar la corrupció i demés manipulacions per part dels governs i empreses, que de ben segur que ens amaguen dia rere dia. Per mi, això que estem veient tant sols és la punta de l’iceberg del que en realitat ens amaguen.

Julian-Assange.jpg

Sembla ser que un dels orígens de Julian Assange era el de hacker, aparentment fou un hacker conegut com a Mendax. Doncs bé,  pel que llegia el mateix diumenge al diari The Guardian, sembla que la comunitat de hackers del món, ha indicat que la batalla destapada a la xarxa després de la publicació dels cables diplomàtics dels Estats Units a Wiklileaks ha iniciat el que s’ha anomenat la primera Ciberguerra global. Ja sigui per defensar la llibertat d’expressió com també la pèrdua de llibertats a Internet imposades pels governs i el lliure accés a la informació. Un clar exemple d’això el veiem a Barcelona  amb el decret que pretenia aprovar el govern per a poder tancar websites.

wikileaks.jpg

Pel que es veu, hackers de diferents països s’han coordinat en el que han anomenat “Operació venjança”. Les armes? Un ordinador. Els enemics? Algunes de les empreses nord-americanes i  també d’altres països i el mateix govern nord-americà. Des que es va saber que certes empreses americanes i d’altres països havien pres accions contra Wikileaks (Amazon, PayPal, Mastercard, Swiss Post, etc), els atacs a aquestes empreses han anat creixent. De moment els atacs a PayPal no han reeixit però si que van fer caure durant unes hores altres webs importants com la de Mastercard i d’altres del govern suec. Una primera ciberguerra en la qual sembla que estigui en joc el control del ciberespai.

No m’estranyaria pas que d’aquí a poc temps ens vingui una forta retallada d’accés a informació o de llibertats a Internet després de la polseguera aixecada per part de Wikileaks. També m’agradaria destacar la feblesa del nostre sistema. En aquest segon punt, és prou evident la dependència que tenim avui en dia dels sistemes informàtics i la tecnologia. Una dependència que cada dia creix més. Llegia per exemple en aquest article que fa 3 anys una sèrie d’atacs coordinats van tombar moltes de les webs principals d’Estònia com ara bancs i webs del govern o bé també aquest article del diari irlandès Irish Independent en el qual evidenciava els problemes que està patint l’Iran amb una de les estacions nuclears degut a un atac informàtic.

En el present i el futur que s’apropa cada cop veurem més i més problemes semblants a aquests atacs cibernètics. Tanmateix,  com a nota positiva, aquestes anomenades ciberguerres no comporten sang, almenys de manera directa tota i que si que  provoquen  la pèrdua de moltíssims milions.

De què acusen a Julian Assange?

dimarts , 7/12/2010

PER NOEMÍ CASAS
I seguim amb l’actualitat vista des de l’estranger, aquest cop amb una d’internacional.

Un altre cop mirant la premsa internaci0nal, espanyola i catalana, sobta com son molt pocs els mitjans que ens donen més llum al cas de la captura de Julian Assange, fundador de Wikileaks. A gairebé tot arreu se’ns explica que se l’acusa de delictes de violacions i agresions sexuals (i  ens preguntem quina relació té això amb la seva Web?).

Doncs resulta que la cosa no sembla tant clara, tal i com apunta avui mateix Vilaweb (Una acusació confusa). Sembla que el que per a Suècia es tracta d’un cas d’abús sexual, fora d’aquest país no tindria cap penalitat. Concretament dues dones van presentar denúncies contra ell per haver tingut sexe consentit però sense condó, i això pot ser una ofensa a Suècia que no tindria validesa arreu més. Amb aquesta excusa el país va ordenar la seva ordre i captura, i avui Assange passava a disposició judicial. Caldrà veure ara com s’aguantaran aquestes acusacions.

Algunes fonts (en anglès) sobre les acusacions:

www.crikey.com.au
http://liberalconspiracy.org
http://georgewashington2.blogspot.com/
www.aolnews.com/

No creieu que se’n amaga alguna cosa? Aquest home fins i tot pot ser extradit a Estats Units on el podrien jutjar per les seves lleis.

Per cert, a la revista Time es pregunten si Assange serà el seu personatge del 2010.