El Sí a la independència guanyaria amb el 70% dels vots

Aquest dimecres el Centre d’Estudis d’Opinió ha fet pública la seva enquesta quadrimestral on entre d’altres qüestions hem pogut saber què votarien els catalans en un hipotètic referèndum d’independència. Els enquestats han respost així:

Sí – 51,1%
No – 21,1%
Abstenció – 21,1%
Nul o NS/NC – 6,6%

Els mitjans de comunicació catalans s’han afanyat a fer els seus titulars on hi predomina la idea que el SÍ a la independència és del 51,1%: La Vanguardia, El Periódico, lARA i ElPuntAvui.

Així, la majoria de gent que llegeixi aquestes notícies s’endú la impressió que, efectivament, el SÍ guanyaria en un referèndum sobre la independència, però que aquesta victòria seria per la mínima ja que “només seria amb el 51% dels vots”. I això no és així.

El titular “El Sí guanyaria un referèndum d’independència amb el 51% dels vots” és erroni i genera confusió

Només seria cert si en aquest referèndum hi votés un 100% de la població catalana amb dret a vot. I això mai ha passat a Catalunya. El màxims de participació en un procés electoral al nostre país han estat en moments trascendentals de la història: d’un 83% (Eleccions Estatals constituents de 1977), d’un 80% a les eleccions post-intent de cop d’estat (Eleccions Estatals 1982) i Referèndum sobre la Llei per la Reforma Política (1976, etapa post-franquista).

I segons l’enquesta del CEO l’abstenció activa en el referèndum seria del 21,1%. Per tant, com a màxim, votaria un 78,9% del cens. I amb aquestes dades extaordinàries de participació, el SÍ guanyaria amb un 64% front el 26% que aconseguiria el NO. I com més baixés la participació, el percentatge del SÍ seria més aclaparador. I amb les dades de participació de l’última dècada, el SÍ es podria enfilar fins al 70% dels vots.

Per tant, els mitjans de comunicació no estan explicant bé les enquestes sobre la independència. Quan hi va haver el referèndum sobre l’Estatut d’Autonomia del 2006, tots els mitjans explicaven que el SÍ assoliria entre un 73% i un 75% del vot. I ho deien bé! A ningú se li va ocórrer dir que el SÍ guanyaria amb un 36% dels vots el referèndum de l’Estatut. Doncs això és el que està passant quan s’afirma que el SÍ guanyaria amb un referèndum amb el 51% dels vots. Cap de les informacions dels principals mitjans de comunicació catalans explica que: “El Sí a la independència guanyaria amb un percentatge que oscila entre el 64% i el 70%”.

Per què passa això? És deixadesa? Els periodistes no en saben prou dades electorals? No crec que sigui això. Hi ha una intencionalitat al darrera? Per què només publiquen de forma confusa els resultats sobre la independència? No ho sé. En qualsevol cas, llenço una proposta: Que el CEO publiqui també l’estimació de vot real en un referèndum d’independència. Així no hi haurà marge per al dubte.

3 comentaris

 • Eduard Herr

  27/06/2012 17:16

  Aixo mateix publicava fa 5 mesos: http://13alacarta.cat/article/index.php?artid=212

 • Roger Escobar

  27/06/2012 18:05

  Però tinc un dubte. Si es fes un referèndum per la independència de Catalunya, per a què Catalunya s’independitzés el Sí hauria de ser mínim un 55%. Això és la informació validadda que tinc, ja que és el que s’ha fet en els últims processos d’independència. Aquest 55% però, hauria de ser dl total de la població o del total dels vots? Perquè si és dels vots ja estem fumuts.

 • Adrià Aldomà

  27/06/2012 19:10

  Roger els requisits que exigeix la unió europea (que es van exigir per exemple a montenegro) son d’un mínim de participació del 50% i d’un mínim de sí del 55%. Per tant un hipotètic referendum amb aquests resultats superaria de llarg aquests requisits, amb una participació de més del 70% i un percentatge de si (sobre el total de vots, no el total del cens) de més del 60%

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús