Una gran oportunitat per garantir el nou país

Ada-Colau-BComu-ENRIC-CATALA_EDIIMA20150525_0262_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els resultats de les eleccions municipals a Catalunya són molt esperançadors per tots aquells que tota la vida hem somiat en un país lliure, amb justícia social i una democràcia real. Ara hi ha més suport que mai a les formacions independentistes, hi ha un gir claríssim cap a les opcions d’esquerres i hi ha una tendència irreversible de susbstitució dels partits del establishment per partits “nous” (o renovats) o “de la gent normal”. Podeu llegir un breu de dades sobre les eleccions municipals molt interessant – fet per GESOP – clicant aquí.

“Ep, però l’Ada Colau ha guanyat a Barcelona!”, s’afanyen a dir els opinadors d’alguns mitjans, insinuant que la victòria de Colau és un cop contra el procés. Però res més lluny de la realitat: és la vegada que l’Ajuntament de Barcelona té més regidors independentistes. D’entrada 18, sumant CiU, ERC i les CUP. Mentre que PSC, PP i C’s sumats arriben als 12 regidors. I de moment, Barcelona en Comú, amb 11 regidors, la comptarem fora d’aquests dos blocs, ja que es mostra partidària al dret a decidir, però sense dir encara per quina opció es decanta.

És cert que la coalició municipalista de Guanyem – ICV – EUiA – Podemos – Procés Constituent no la podem incloure encara, a dia d’avui, dins del bloc independentista. Tal i com explica la futura Alcaldessa de Barcelona, dins de Barcelona en Comú hi ha independentistes, federalistes i gent que no està interessada en la qüestió nacional. I al mateix temps, Colau és plenament conscient que en aquestes eleccions municipals ha rebut vot – en clau municipal – de gent partidària al Sí a la independència.

En aquest context, l’Esquerra Nacional (ERC i la CUP) ha de saber llegir correctament els resultats d’aquest diumenge. Tenim davant dels nassos una oportunitat històrica per sumar l’esquerra transformadora pel dret a decidir al procés per la constitució d’una República Catalana que sigui capdavantera en les polítiques socials i democràtiques a Europa. Els catalans i les catalanes reclamen un CANVI en majúscules. I qui no ho vegi és cec.

La majoria del país es decanta per la independència. La majoria del país es decanta per les esquerres. La majoria del país es decanta per acabar amb l’establishment. En aquest sentit, el procés constituent només acabarà amb èxit si l’Esquerra Nacional és capaç de bastir ponts sòlids amb l’esquerra transformadora pel dret a decidir (que encara no ha decidit). I, al mateix temps, la “Catalunya en Comú” ha d’entendre que només arribant a acords amb l’Esquerra Nacional podrà fer possible el canvi de debò. Només la independència garantirà els recursos econòmics, infraestructures, eines i les mans lliures per fer una societat amb justícia social de debò.

En aquest sentit, a Barcelona, ERC i CUP haurien de garantir la governabilitat d’Ada Colau – encara que sigui des de l’oposició – tirant endavant les mesures socials i econòmiques que necessita la ciutat. ERC ha d’aportar també l’experiència i ajuda possible per assegurar que Barcelona es governa bé, fer que certes polítiques utòpiques puguin esdevenir polítiques reals. A canvi, Barcelona en Comú hauria d’aplicar mesures com el Salari Mínim de Ciutat proposat per Alfred Bosch, adherir Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència o ingressar els impostos de la ciutat a l’Agència Tributària de Catalunya. Aquests serien gestos en la bona direcció.

A nivell nacional, el 27 de setembre de 2015 viurem unes autèntiques eleccions plebiscitàries i constituents. No només votarem sobre la independència de Catalunya, sinó també votarem sobre com volem que sigui la futura República Catalana. En aquest sentit, Esquerra Republicana de Catalunya, amb Oriol Junqueras al capdavant, ha de ser qui lideri el gran CANVI que reclama el nostre país. Fa poc, Ada Colau assegurava que el seu moviment donaria suport a la independència si la lideraven les esquerres. Fem doncs que ningú tingui excuses per donar un suport clar i explícit al procés. ERC ha de liderar-ho perquè conté dins seu els tres ingredients que reclama la gran majoria de la societat catalana: independència, justícia social i regeneració democràtica. I a més a més, perquè es troba en una situació privilegiada per poder bastir grans majories que ens permetin fer realitat aquest gran repte.

Ara és l’hora de sumar encara més gent al procés constituent. I hi hem de dedicar tots els nostres esforços. Hi estem obligats. Ens hi juguem molt.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús