L’Estat espanyol només negociarà si guanya el Sí

imatge-centrallogo-blanc.jpg_557055161

Es calcula que un 20% dels catalans i de les catalanes es declaren federalistes. Això vol dir que tots aquests conciutadans i conciutadanes volen que Catalunya tingui el màxim autogovern possible però dins de l’Estat espanyol i a través d’unes relacions bilaterals entre els governs català i espanyol. Durant dècades i fins fa poc, el federalisme ha estat el corrent majoritari del catalanisme. Però com bé sabem, la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, entre d’altres mesures continuades per empetitir l’autonomia catalana, ha disparat el sobiranisme.

A dia d’avui, bona part de les persones que volen més poder polític per Catalunya, però sense arribar a la independència, es plantegen votar Catalunya Sí que Es Pot, Unió Democràtica i també el PSC. Fins i tot, encara que sembli mentida, alguns federalistes votaran Ciutadans perquè no volen la independència. I és totalment respectable i comprensible. Ara bé, abans d’emetre el teu vot, m’agradaria que llegissis un parell de reflexions:

  1. Negociarà l’Estat espanyol un millor autogovern per Catalunya si guanya el NO? La resposta, valgui la redundància, és NO. Durant els darrers anys hi ha hagut intents sincers de les institucions catalanes de negociar més poders per a la Generalitat de Catalunya, tant a nivell polític, econòmic, social i cultural. Malauradament, no només la resposta de l’Estat ha estat tancar-se en banda, sinó que, a més a més, hi ha hagut la voluntat de reduir les competències del govern català. Una victòria del NO legitimaria l’Estat per seguir amb les polítiques de recentralització i qualsevol intent de pacte seria una quimera.

  2. Quins vots comptaran com a NO i quins vots comptaran com a Sí? PP, Ciutadans i PSC ja s’han inclòs en el bloc del NO. Fins aquí cap objecció. En canvi, Catalunya Sí que es Pot i Unió Democràtica s’autoubiquen en el camí del mig: referèndum sí, independència “ja veurem”. Però malauradament, com ja apunta el mateix govern espanyol i els mitjans de comunicació, tot el vot que no sigui Sí (Junts pel Sí o la CUP) serà comptat com a NO. Que sàpiga tota la bona gent que ara mateix preveu votar CSQEP o UDC que diumenge, quan surtin els gràfics, els seus vots apareixeran al bloc del NO. I em sabria greu que, amb tota la bona fe, catalanistes de pedra picada estiguessin contribuint a la victòria del statu quo (o pitjor). És a dir, que no canviï res o, fins i tot, que anem a pitjor.

Per tant, l’única possibilitat real per a què l’Estat espanyol consideri necessari asseure’s en una taula de negociació amb Catalunya – ja sigui per acordar més autogovern, ja sigui per pactar un referèndum o per discernir com es fa el repartiment de béns – és que guanyi el Sí. Tots sabem que a la cultura mediterrània, acostumada a la negociació i el regateig, i més a la Península Ibèrica, el millor per aconseguir els teus objectius és demanar més del que realment vols. Per això, amics catalanistes no-independentistes, federalistes, confederalistes, us animo a optar per Junts pel Sí o bé la CUP, les úniques opcions que donaran una posició de força al poble de Catalunya per poder negociar una millora. De segur que serà el vot més útil que hàgiu fet mai.

Espero haver ajudat a resoldre algun dubte. Moltes gràcies per la teva atenció.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús