Berlín recorda el llançament de la bomba atòmica

Diuen de Roma que ni els seus habitants són capaços de comptar quants de monuments hi ha a la ciutat. Berlín ha estat completament destruïda dues vegades en menys d’un segle, i ha hagut de substituir la memòria viva de les pedres antigues per la memòria dels símbols que recorden una realitat que va desaparèixer. Adoquins daurats per recordar els jueus que moriren a l’Holocaust, adoquins vermells per recordar el traçat del mur que dividia la ciutat en dos blocs durant la Guerra Freda, estàtues per recordar els brigadistes internacionals que participaren a la Guerra Civil espanyola, tancs de guerra repintats i parcs de dimensions mastodòntiques per recordar els soldats russos que venceren a Hitler…

Les víctimes de la bomba atòmica també tenen el seu memorial.

579054_10151935545292086_469750117_n

La Campana de la Pau Mundial (Weltfriedensglocke) es va inaugurar al parc de Friedrichschain l’1 de setembre de 1989, quan es complien 50 anys de l’inici de la Segona Guerra Mundial. Avui, com cada 6 d’agost, serà el lloc on es recordaran els bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki (el 9 d’agost) que varen acabar amb la vida de més de 100.000 persones ara fa 69 anys. Durant tot el dia, els berlinesos duran flors i tocaran la campana en senyal de respecte per les víctimes. A les 17:00h es farà sonar la campana davant algunes autoritats locals i periodistes en l’acte oficial.

 

Imatge de la Campana de la Pau l'any de la seva inauguració.

Imatge de la Campana de la Pau l’any de la seva inauguració.

El toc de la Campana de la Pau no serà l’únic acte oficial per recordar el llançament de la bomba atòmica. L’ambaixada de Japó, situada a Hiroshimastrasse, té previst oferir un  concert per la pau a les víctimes a les 18:30h.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús