Visca el Dia de la Independència, malgrat la crisi

Tal dia com avui ara fa 235 anys, les tretze colònies britàniques a Amèrica del Nord declaraven la seva independència de la mare pàtria, deprés d’un any de conflicte bèl·lic. Aquell 4 de juliol del 1776 es va aprovar un dels documents més famosos de la història dels Estats Units, redactat principalment per Thomas Jefferson que més tard va convertir-se en el tercer President dels Estats Units (també al comité redactor hi havia Benjamin Franklin, que surt als bitllets de 100 dólars). La declaració conté, per exemple, aquesta frase considerada com una de les més conegudes de la llengua anglesa i que ha estat adoptada com a precepte per a la promoció dels drets de les minories marginalitzades:

Sostenim com a evidents per si mateixes les següent veritats, que tots els homes són creats iguals, que són dotats pel seu Creador de certs Drets inalienables, entre els quals hi ha el dret a la Vida, a la Llibertat i a la recerca de la Felicitat.

Però des d’aquell llunyà 4 de juliol inicial el dia de la Independència s’ha convertit no només en una ocasió per recordar la història fundacional d’aquest país i onejar la bandera dels Estats Units a tot arreu, sinó també una celebració plena d’excessos, incloent-hi passar-se el dia menjant muntanyes de carn a la brasa i litres de cervesa, i anar a veure focs artificials que intenten ser més espectaculars cada any.

Els focs artificials són una part tan important de les celebracions del 4 de juliol que quasi cada ciutat en té i, segons dades del 2007, la industria pirotècnica ingresa unos 900 milions de dólars cada any en un sol dia. Per culpa de la crisi econòmica moltes ciutats de tot el país s’han vist obligades a cancel·lar-los, però més d’una s’ha empescat la manera de finançar-los de manera privada perquè els seus ciutadans no podien suportar no tenir-ne. A la badia de San Francisco també n’hi han hagut unes quantes que els han hagut de cancel·lar, i es calcula que aquest vespre San Francisco veurà una allau de get dels pobles dels voltants que vindran a veure el seu espectacle pirotècnic. Tot i que la ciutat té un dèficit monumental de gairebé 400 milions de dòlars i els focs d’artifici en costaran ni més ni menys que 100 000, a l’ajuntament ningú s’ha atrevit a suggerir anul·lar-los. Diuen que són un element molt important per mantenir la moral de la població en aquests temps difícils.

Tots els diaris avui publiquen extenses guies sobre els llocs amb les millors vistes dels focs artificials, i a la revista Slate fins i tot han publicat una galeria de fotos dels diferents tipus de focs artificials perquè els aficionats s’il·lustrin. Al meu barri cada any hi ha gent que puja als teulats, on molts ja hi han passat el dia amb cadires plegables i galledes amb begudes disfrutant d’aquest dia que sol ser assolellat.

Aquest matí també he vist algun veïns fent barbacoes improvitzades al teulat, mentre d’altres simplement han preparat hamburgueses o salsitxes a casa i se les han endut a algun parc fent picnic. Les estadístiques diuen que cada any es consumeixen més de 150 milions de hot dogs i es compren més de 300 000 tones de pollastre i 190 000 tones de vedella per aquesta festa (no és casualitat que aquest matí un dels trending topics o temes més populars de Twitter fos fer barcaboa).

Jo em sembla que aprofitaré que és festiu per passar la tarda veient alguna pel·lícula patriòtica d’aquestes o escoltaré el Born in the USA del Bruce Springsteen des del sofà.

1 comentari

  • Dia del treball, final de vacances – Ara.cat

    06/09/2011 5:52

    […] per aquest blog. Això vol dir celebrar la diada com la majoria de les altres festes nacionals: amb barbacoes a l’aire lliure i amb cervesa. La de la foto és la que vaig menjar ahir a casa d’un […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús