Lladre s’emporta un Picasso sota els nassos del galerista

Aquest matí un home ben vestit ha entrat a la Galeria Weinstein, una de les més prestigioses de San Francisco a poques passes de Union Square, s’ha endut un dibuix de Picasso valorat en 200 000 dòlars i s’ha escapolit en taxi poc després. Diuen que Picasso és un dels artistes preferits dels lladres, ja que la seva obra gaudeix de reconeixement mundial (i es paga bé). Però també podria ser que el lladre hagués estat inspirat per l’exposició d’obres mestres del Musée National Picasso que pot veure’s en aquests moments al museu de Young (que, per cert, és un dels edificis de San Francisco més interessants arquitectònicament).

El curiós del cas és no només que el robatori hagi passat aquest matí en plena llum del dia sota davant els nassos dels galeristes, sinó també el fet que la descripció del lladre (segons el San Francisco Chronicle) encaixa perfectament amb la d’un gafapasta d’entre 30 i 35 anys — mocasins sense mitjons inclosos.

L’article també diu que robatoris com aquest, fets per la cara, són poc comuns a San Francisco ja que les galeries d’alt nivell tenen sofisticats sistemes de seguretat. No obstant, fa tan sols uns mesos els diaris van anar plens de la història d’un home solitari, que vivia de manera senzilla en una casa d’hostes per gent recursos, que durant anys va robar dotzenes de quadres de galeries de tota la ciutat. Quan el van enxampar, la seva habitació minúscula estava coberta de quadres de dalt a baix que havia anat robant en ple dia aprofitant-se de petites distraccions dels galeristes.

Aquest darrer cas és diferent, és clar, ja que el Picasso en qüestió costava més diners que tots els quadres que havia anat robant discretament aquell home excèntric junts. I també perquè segons sembla l’obra, titulada Cap de dona, es trobava en un racó de la galeria envoltat d’altres obres només a l’abast de butxaques ben proveïdes — com ara un gravat de Dalí o un plat de ceràmica de Miró.

Actualització 7/7

L’entreteniment ens ha durat poc, ja que l’endemà mateix d’aquest sonat robatori ja han agafat al lladre gràcies a la camèra de seguretat del bar del costat de la galeria d’art. Resulta que és un sommelier de 30 anys de Nova Jersey que havia arribat feia tan sols un parell de dies, se suposa que amb la idea de robar el dibuix.

Actualització 15/7

En entrar a l’apartament del lladre a Nova Jersey, la policia va trobar-hi no només un altre Picasso sino també una sèrie d’altres obres d’art robades. També han descobert que a l’abril el tal lladre havia robat ampolles de vi de col·leccionista valorades en 6 000 dòlars.

2 comentaris

 • Xènia Santigosa

  08/07/2011 16:48

  M’encanta el teu blog. Molt interessant aquesta última pubicació. San Francisco és un dels meus destins predilectes, espero anar-hi algun dia. Felicitats pel teu blog, doncs. Cada dia hi passo per veure si has publicat.

  http://espaicultural.blogspot.com

 • david

  24/07/2011 0:13

  M’ha agradat molt el teu article, Èlia. Només una cosa: crec que has caigut en un calc de l’anglès “under the nose” quan has dit que el lladre va robar el Picasso “sota els nassos” dels galerista. En català normal seria “davant dels nassos”, no pas a sota. :-)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús