Les aletes de tauró finalment prohibides a Califòrnia

La sopa d’aleta de tauró, tal com explica la Viquipèdia, és considerada una delícia xinesa i és servida generalment a les celebracions festives del país, així com en ocasions especials com ara casaments i banquets. És vista com a símbol de salut i prestigi, i és popular també entre les comunitats xineses d’arreu del món — com ara a San Francisco. Des d’avui, però, serà impossible d’obtenir a Califòrnia ja que el Governador Jerry Brown ha signat finalment una controvertida llei prohibint completament les aletes de tauró.

Ja el desembre passat es va aprovar una llei federal prohibint la “recollida” d’aletes de tauró en aigues estatunidenques. Però com que la llei no prohibia la importació d’aletes, continuaven essent disponibles a les botigues i restaurants xinesos. Durant aquest darrers mesos les picabaralles públiques entre diverses personalitats de la comunitat xinesa-americana local, com ara el senador estatal Leland Yee que també es presenta com a alcalde de San Francisco a les eleccions del mes que ve, s’han succeït als mitjans de comunicació. Gent com Yee deien que aquesta llei és racista ja que no buscava prohibir els taurons sinó només les aletes de tauró, que són significatives únicament pels xinesos. Els activistes mediambientals argumentaven que cada any es maten més de 73 milions de taurons únicament per les seves aletes, llençant-los després a l’oceà mig morts, causant danys irreparables a l’ecosistema marí.

Sigui com sigui, la llei ha estat aprovada i a partir del gener del 2012 ja no es podran importar més aletes. I pels llestos que es dediquin a comprar-ne en quantitats industrials abans que la llei sigui efectiva, també se’n prohibirà la venta a partir del juliol del 2013. Un altre producte de luxe que, gràcies a les pressions dels activistes medioambientals i dels drets dels animals, serà prohibit l’any que ve és el foie-gras. Però d’això ja en parlaré un altre dia.

1 comentari

  • Vicenç Marquès i Sanmiquel – SABADELL (Catalunya)

    01/11/2011 13:15

    No solament hauria d’estar prohibides les sopes d’aleta de tauró a Califòrnia; haurien d’estar prohibides a tot el món.
    I pel que fa al foie-gras, tres quarts del mateix. És un producte que s’obté fent patir molt l’animal, fent augmentar-li el fetge dins el seu cos de forma desproporcionada.
    De moment, prohibició total de la sopa d’aleta de tauró i del foie-gras a tot el món.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús