El DREAM Act californià ha estat aprovat, ampliant els drets dels universitaris indocumentats

Aquest dies el Governador de Califòrnia Jerry Brown no para. Tan sols ahir va aprovar una pila de lleis incloent-hi la prohibició de vendre aletes de tauró de qualsevol procedència. Avui dissabte ha continuat la dèria de signar lleis, ja que n’és la temporada, i ha aprovat per exemple una proposta per millorar la integració a la universitat dels estudiants gays, lesbianes, bisexuals i transgènere, o una altra mesura per restringir la privatització de biblioteques. No obstant, cap de les 50 propostes de llei que ha aprovat avui ha captat tanta atenció com la coneguda com a California DREAM Act.

Bàsicament permetrà als estudiants sense papers que tinguin la intenció de regularitzar-se la oportunitat d’accedir a ajuts financers per anar la universitat, independentment de la seva residència legal. La versió federal del DREAM Act, que actualment encara s’està debatent, proposa donar la ciutadania a aquests estudiants indocumentats si compleixen uns certs requisits (vaig parlar-ne una mica en aquest article del mes de juny).

A partir del 2013 els indocumentats que siguin acceptats a les universitats estatals poden rebre ajudes de Cal-Grants. La comissió que les administra calcula que durant el curs escolar 2013-2014, 5 462 estudiants indocumentats qualificaran per rebre aquestes ajudes. A més, molts d’altres qualificaran també per l’exempció de les taxes de matrícula als “community college”. Per tal de qualificar aquests estudiants hauran d’haver assistit a una escola secundària californiana durant almenys tres anys i demostrar que estan en procés de regularitzar la seva situació indocumentada. També han de demostrar la necessitat econòmica i bones notes. Actualment hi ha dos altres estats que permeten als estudiants indocumentats d’accedir a ajudes econòmiques, curiosament Texas i Nou Mèxic.

Les reaccions a l’aprovació d’aquesta llei, com es pot imaginar, han estat molt negatives per part del camp republicà. De fet, al parlament californià la majoria dels representants republicans hi havien votat en contra. El diari San Francisco Chronicle >en cita un, Tim Donnelly, dient “el cost de les matrícules continuen pujant, les universitats han tingut retallades pressupostàries de $1 200 milions i ha loteries per algunes assignatures – però si algú és il·legal li treiem la catifa vermella”. L’opinió pública, però, ha estat positiva. Al cap i a la fi aquest és un estat tradicionalment demòcrata i amb un gran percentatge d’immigrants, ja siguin legals o il·legals. No obstant, tal i com més d’un expert ha fet notar, cal que el govern federal s’espavili a consolidar les lleis d’immigració que en aquests moments s’estan descontrolant arreu dels estas creant tota mena d’incongruències al llarg del país.

4 comentaris

 • Mider

  18/10/2011 10:46

  A Califòrnia tenen clar que calen molts treballadors preparats per continuar sent el centre tecnològic del mon. I tan se va la seva procedència si son estudiants brillants i poden acabar tenint èxit a Silicon Valley. Això contrasta amb Catalunya on durant molts anys s’ha estimulat la immigració de gent amb zero estudis per fer feines de cambrer o paleta. Per això alla hi ha Apple i Google i aqui Hoteles Husa.

 • Israel Planagumà

  19/10/2011 12:44

  Es pot saber per què “curiosament Texas i Nou Mèxic? Què té de curiós? Que no encaixa amb la ignorància, estereotips i prejudicis europeus?

 • Èlia Varela

  24/10/2011 22:14

  -Mider: totalment d’acord.

  -Israel Planagumà: és cert que no he estat ni a Texas ni a Nou Mèxic, però sé que tots dos estats tenen governadors republicans, un partit obertament anti-immigració en general. A més, fa temps que Texas surt als mitjans
  de comunicació per les diverses propostes de lleis anti-immigrants sense papers. Per altra banda, a principis d’any la governadora de Nou Mèxic va aprovar una llei prohibint als immigrants sense papers d’obtenir carnets de conduir.

 • Kakuli

  15/07/2012 6:05

  802.11i: Per fi s’ha aprovat l’este0ndard de srgteeuat per 802.11Des del dia 25 un munt de blogs no paren de fer refere8ncia a la notedcia perf2 jo no volia comentar-ho fins que realment hague9s trobat un lloc on s’explique8s amb me9s o menys detall en que consisteix

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús