San Francisco es rendeix a Ferran Adrià

Aquest vespre en Ferran Adrià ha fet una xerrada al Cinema Castro de San Francisco, per parlar sobretot del seu nou llibre que s’acaba de publicar en anglès titulat “The Family Meal: Home cooking with Ferran Adrià” (que es podria traduir com a “L’àpat familiar: cuinar casolà amb Ferran Adrià”). Les entrades per sentir-lo parlar, que costaven $20, van esgotar-se al cap de dos dies de posar-se a la venta tot i que la sala té una capacitat de 1 400 seients. I és que Adrià és adorat com a un Déu arreu dels Estats Units, però encara més a San Francisco, una ciutat famosament descrita pel chef novaiorquès David Chang com a la inventora de servir figues en un plat referint-se a la filosofia local (d’inspiració mediterrània) de donar preferència als ingredients de qualitat més que a la sofisticació de la preparació. Potser per això des que la llibreria especialitzada en gastronomia Omnivore Books va anunciar la visita d’Adrià fa un parell de mesos gairebé tothom que es precii en el món de la cuina, així com tots els meus amics i coneguts van llançar-se com salvatges a comprar entrades (i a explicar-ho als quatre vents de les xarxes socials, és clar).

Jo, per la meva banda, he seguit la xerrada tranquil·lament des de casa a través de Twitter on Ferran Adrià ha estat trending topic local. I pel que sembla Adrià no ha decepcionat als fans, donant-los unes bones dosis d’excentricitat “genial” i de les seves habituals metàfores sovint incomprensibles pel públic estatunidenc. Una de les anècdotes més repetides pels assistens ha estat quan ha dit que els nostres gustos estan condicionats pels nostres costums locals, i per il·lustrar-ho ha explicat que quan es va introduir el peix cru a Espanya (sushi) la gent deia “què és això, que ens preneu per gats?” Adrià també ha fet contents als sanfranciscans quan els ha dit que només podria viure a tres ciutats en tot el món: Barcelona, Sydney i San Francisco (pilota). En un altre moment de la nit ha parlat de la importància de menjar bé, o sigui cuinar a casa, i a la gent que es queixa de que no té temps els ha dit que si no en troben és perquè miren massa la televisió.

A San Francisco, en ser la capital tecnològica dels Estats Units, tothom té comptes de Twitter i demés, des de joves moderns o adoradors d’Apple, a iaies, pobres sense sostre i fins i tot mascotes. Així, cada vegada que hi ha algún famós a la ciutat un passatemps molt típic és intentar “caçar-lo” menjant a tal o qual restaurant i comentar la jugada. I si el famós en qüestió és cuiner, la bogeria tuitera-gastronòmica és imparable. Per exemple, quan fa un parell de mesos l’ex-chef convertit en presentador de televisió Anthony Bourdain va passar per la ciutat, centenars de tuitaires van dedicar-se a seguir-li els passos fins i tot als lavabos dels bars. Amb Ferran Adrià, és clar, el seguiment també ha estat continu. Gràcies a Twitter, per exemple, hem pogut saber que el dissabte va sopar al restaurant del sud de San Francisco Manresa, que té dues estrelles Michelin (el xef fins i tot va compartir una foto). També hem sabut que avui ha visitat la gelateria de moda Humphrey Slocombe, on fan gelats de coses com foie gras o whiskey amb cereals (que anomenen “esmorzar secret”), i que després de la xerrada ha sopat a Mission Chinese Food. Pel que sembla, Adrià no s’ho ha passat gens malament durant la seva visita.

2 comentaris

  • Cesc.40

    21/10/2011 20:00

    Hola Pepe pasali a la Wawi per si el vol anar a veurel

  • Vicenç Marquès i Sanmiquel – SABADELL (Catalunya)

    01/11/2011 13:07

    I qui es pot resistir a la cuina del gran xef Ferran Adrià? En tot el món, només no el poden veure els que ja són morts, o els qui li tenen una enveja per haver arribat on ha arribat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús