Descobrint Acc1ó i el Centre de Negocis del Silicon Valley

D'esquerra a dreta: Joan Sureda, Anselm Bossacoma, Josep Moragas i Joan Josep Berbel

Heu sentit a parlar d’Acc1ó? Jo tampoc… fins aquest vespre. ACC1ó és l’agència de la Generalitat especialitzada en el foment de la innovació i la internacionalització de les empreses catalanes. Compta amb una xarxa de 34 oficines arreu del món (anomenades Centres de Promoció de Negocis), una de les quals es troba a la badia de San Francisco — concretament a San José. Aquest vespre una delegació oficial ha presentat l’agència a San Francisco, a Rocketspace (un espai que ofereix una oficina compartida per emprenedors). Ha estat moderada pel director del Centre de Negocis del Silicon Valley, Anselm Bossacoma, i presidida pel director general d’Indústria, Joan Sureda, amb la participació del conseller delegat d’ACC1ó, Josep Moragas, i el director d’Invest in Catalonia, Joan Josep Berbel. Segons aquesta notícia, a més de San Francisco han viatjat també a Milwaukee i a Nova York per presentar Catalunya davant de potencials inversors.

Abans de la presentació han deixat una hora perquè els assistens poguessin disfrutar d’uns canapès i unes begudes, però sobretot perquè poguessin dedicar-se al networking. El networking, que vol dir més o menys “fer xarxes” o fer contactes, és un dels arts (jo quasi diria vici) més desenvolupades al Silicon Valley i als Estats Units en general. Segons la mentalitat d’aquí, qualsevol situació professional o social és una oportunitat per fer coneixences, i quan dic qualsevol vull dir que una vegada em van arribar a donar targetes de visita en uns lavabos. Però els assistents a l’acte d’aquest vespre eren majoritàriament catalans, i el networking habitual en aquestes ocasions se n’ha ressentit (l’única targeta que he rebut me l’ha donada un estatunidenc). Tot i que molts dels emprenedors que hi eren presents porten temps als Estats Units buscant capital per les seves empreses i per tant estan versats en les tàctiques habituals per vendre’s, m’imagino que el networking els costa de dominar ja que els catalans no tenim aquesta inclinació natural a la diarrea verbal típica d’aquí. O potser tots els presents ja es coneixien, que els emprenedors catalans a San Francisco tampoc són tants.

Tot i que, com acabo de dir, els assistents eren majoritàriament catalans la presentació del senyor Joan Sureda s’ha centrat en descriure les qualitats de Barcelona i Catalunya per algú que no les coneix. Per exemple, ha cantat les excel·lències de l’aeroport de Barcelona, de l’AVE i de les carreteres. També ha recalcat amb orgull que Barcelona serà la capital mundial de la indústria de les comunicacions mòbils (Mobile World Capital) del 2012 al 2018. I, com era d’esperar, també ha elogiat l’altíssima qualitat de vida de la ciutat — la millor d’Europa. I ha acabat dient que té molta confiança en l’habilitat de fer les coses bé, i cada vegada millor, dels catalans.

El que m’ha agradat més, però, ha estat el torn de preguntes. Sobretot la que ha fet un tal Miguel Valls, dient que ja que a Catalunya hi ha tant de talent i creativitat per exportar, si també hi ha iniciatives per retenir aquest talent a Catalunya. Tots els ponents han respost més o menys el mateix, bàsicament que el govern pot promoure mesures per facilitar la internacionalització dels empresaris catalans però que tornar a Catalunya, invertir-hi, etc. ja depèn de la motivació personal de cadascú. El senyor Sureda ha afegit que la Direcció d’Indústria ha creat també un pla industrial amb moltes iniciatives que no hi havia temps de detallar, però que bàsicament estan intentant facilitar la creació de nous negocis a Catalunya. I ha tornat a recalcar que Barcelona serà la capital mundial de les comunicacions mòbils.

El tema de les dificultats per fer negocis a Catalunya, sobretot després d’haver vist el que hi ha a l’estranger, ha tornat a sortir en preguntes subsequents. Es nota que és un tema que preocupa ja que molts d’aquests emprenedors que es troben a San Francisco s’adonen de la impossibilitat de fer el que estan fent aquí a Catalunya. El senyor Sureda ha acabat dient que la situació és la que hi ha i que algún dia no gaire llunyà Catalunya serà un gran lloc per tornar. Això espero.

De moment, pels empresaris inquiets o els emprenedors amb ganes d’explorar mercats internacionals, el propers 15, 16 i 17 de novembre ACC1Ó organitza una sèrie de trobades amb els experts de la seva xarxa de 34 els Centres de Promoció de Negocis arreu del món. Podeu demanar una entrevista (gratuïta) aquí. Així que si teniu ganes de presentar la vostra empresa al Silicon Valley, ja ho sabeu.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús