Ni ho sé ni m’importa

Quin panorama polític ens ha deixat la jornada electoral? Encara sota els efectes d’una campanya buida de contingut i centrada en cridar l’atenció al preu que fos, molts i moltes tindrem la temptació de respondre aquesta pregunta amb un “Ni ho sé ni m’importa”.

Resulta, francament, complicat, sentir-se partícip d’una “festa de la democràcia” que segons com es miri té més aire d’enterrament que no pas de celebració. I resulta gairebé paradoxal que, tot i l’escassíssim missatge dels partits, la bústia de casa hagi quedat plena de tot tipus de fulletons de les més variades formacions, amb la seua papereta de vot. Ah, i tot multiplicat pels dos adults que vivim a casa (afortunadament el bombardeig de paper encara no arriba als menors). Posats a sincerar-nos en aquest primer post, he de confessar que jo, que no gasto amics xenòfobs, no estic acostumat a rebre correspondència que em convidi a tractar de manera denigrant a les persones migrades. I no puc evitar aterrir-me en constatar que determinades formacions disposen de l’adreça de casa.

Tots els partits, verds i blaus, d’esquerres i d’ultradreta, em demanen el vot, però: algun demostra el més mínim interès en el que en penso del que proposen? Fins i tot a Internet, paradís de la participació, els partits hi han entrat de forma tan maldestra que s’han limitat a replicar els missatges de la seua formació fins a la sacietat. Vinga retweets dels militants que, obeïnt els desitjos de ‘l’aparell’, s’han abocat en cos i ànima a difondre i redifondre les bondats del seu candidat, fent d’emissors i sense ni tan sols plantejar-se la possibilitat d’esdevenir també receptors del que opini la ciutadania. Escàs (o nul) esperit 2.0.

Aquest model de fer política tancat i unidireccional, que segurament engrandeix cada dia més el grup del “passo de votar”, contrasta amb el tarannà que mou la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, des d’on ens hem embarcat a aquesta aventura amb Ara.cat, de futur incert i present engrescador.

Que un diari d’àmbit català convidi a la Coordinadora ens sobta i ens fa trempar. Que la veu de la “perifèria geogràfica” es tingui en consideració ens sembla imprescindible en tot projecte comunicatiu amb cara i ulls. I que s’aposti per parlar de cooperació, desenvolupament i solidaritat, ens sembla valent i imprescindible.

Fet el necessari agraïment, prometem no empaperar les ciutats de dalt a baix, ni omplir la vostra bústia de casa, ni tan sols envair les xarxes socials de missatges unidireccionals. La nostra tasca, centrada en la cooperació i el desenvolupament, té una base horitzontal, un tarannà absolutament participatiu i un esperit transformador. Esperem poder compartir-ho amb tots vosaltres en aquest blog “Centrifugades”, on us convidem a dir la vostra. I, llençats a expressar desitjos, també esperem que la vida política s’impregni, quan abans millor, de maneres de fer més horitzontals, participatives i, posats a demanar, transformadores.

Oscar Sisteré i Saureu (tècnic en comunicació de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida).

Les opinions aquí expressades són sempre a títol personal.

7 comentaris

 • Mariano

  29/11/2010 12:41

  ánimos!
  felicitats per l’espai!!

 • osistere

  29/11/2010 12:59

  Merci! la veritat és que d’animats n’estem molt.

 • Gabriel

  29/11/2010 13:32

  Bon article!! Endavant en la vostra feina de reflexió sobre la perifèria de la perifèria.
  SAlut!

 • osistere

  29/11/2010 14:04

  Gràcies Gabriel, veig que la teua dimensió 2.0 no té límits! ;)))

 • Sònia Sanz

  02/12/2010 21:12

  Enhorabona pel nou blog i pel article. Penso que tens raó en moltes coses però no ens oblidem que no totes les formacions polítiques són iguals, Soc militant de Iniciativa per Catalunya Verds, un partit super participatiu, no tant sols entre nosaltres sinó entre tots els grups i associacions del país. Homes i dones expressant la seva desafecció política, jo després d’aquesta jornada electoral expresso la meva desafecció per la nostra ciutadania, encara que continuaré lluitant de forma pacífica per un model participatiu i transformador de la nostra societat.

 • osistere

  03/12/2010 10:52

  gràcies per llegir-nos Sònia i per fer-nos arribar les teues valoracions. Segurament partits com el teu sou una excepció dins el funcionament general de les “grans formacions”. Parlava amb genèric i admeto que la generalització comporta risc d’imprecisió. Ho tindrem en compte per a futurs escirts. Una abraçada i a seguir amb el model participatiu i transformador.

 • osistere

  03/12/2010 10:55

  Ah, Sònia, aprofitem per convidar-te a que visitis el nostre web i et donis d’alta al butlleti setmanal i a que ens segueixis, si ho desitges, al Facebook i al Twitter. Ens hi veiem!

  http://www.coordinadora-ongd-lleida.cat/web.asp?mod=mailing
  http://www.facebook.com/coordinadora.ongd.lleida
  http://www.twitter.com/coordONGDLleida
  http://www.youtube.com/coordiONGDLleida
  http://www.flickr.com/photos/coordongdlleida
  http://www.issuu.com/coordinadora-ongd-lleida

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús