Crítiques a la prohibició del vel integral islàmic als equipaments municipals de Lleida

Aquest dijous ha entrat en vigor la prohibició d’entrar amb vel integral islàmic als equipaments municipals de la ciutat de Lleida, que suposarà multes d’entre 30 i 600 euros per a les infractores. La Paeria insisteix que la mesura defensa “la seguretat, la llibertat i la igualtat”, mentre nombroses organitzacions alerten que discrimina la dona, busca rèdit electoral i alimenta el racisme i la criminalització de la població migrada.

Si existir políticament és aparèixer als mitjans, més d’un polític es deu fregar les mans per tots els inputs mediàtics que li ha reportat el fet que Lleida hagi estat pionera en la  prohibició del vel integral. A la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida considerem necessari anar més enllà de la versió “oficial”. Conscients de la transcendència d’una mesura com aquesta hem volgut incorporar altres punts de vista per enriquir un debat ciutadà al qual la Paeria ha fet oïdes sordes. És la nostra Centrifugada d’avui.

Diverses entitats consideren que la mesura viola la llibertat d’expressió i de religió

L’Associació Unesco considera que no es pot acceptar cap mesura que, pretenent donar resposta a qualsevol acció en la que es presumeixi l’existència de violència de gènere, penalitzi la víctima i no a l’agressor, i per això ha emès un comunicat que recollim en aquest article. Entre les diverses entitats que s’han posicionat en contra també convé destacar Amnistia Internacional, que considera en aquest escrit que qualsevol prohibició general violarà els drets a la llibertat d’expressió i de religió de les dones que decideixin portar el vel en públic com a expressió de la seva identitat o de les seves creences. Sos Racisme, per la seua part, considera que la mesura alimenta el racisme i la criminalització de la població migrada, i considera una irresponsabilitat de governs municipals engegar propostes sense un anàlisi profund. També s’oposa a la prohibició Dones de Lleida, que en el seu blog convida a ciutadans/es i entitats a que els donin suport en la iniciativa ‘Totes les dones portem vel integral’.

Lluny del consens, la mesura genera un mosaic d’opinions diverses

Cercant punts de vista que enriquissin el debat, hem recopilat frases per la reflexió: La prohibició no és a causa de la seva opressió, sinó de les nostres pors. Aquestes molèsties serien suportables si les dones poguessin estudiar, treballar, rebre atenció mèdica o defensar-se legalment quan reben maltractaments. Els partidaris de prohibir el burca pensen que els valors occidentals són superiors. Dins la mateixa llibertat femenina, no hi hauríem d’incloure el dret de les dones a decidir sobre la seva roba, sigui la seva una decisió encertada o no?.

Si les propostes us semblen prou suggerents, podeu aprofundir amb un article en què les dones parlen sobre el burca. I si encara no n’heu tingut prou, també podeu consultar la recopilació que hem titulat “Sobre burques, silicones i suposades imposicions religioses”, “Un vel per amagar la realitat” amb l’interessant punt de vista del Secretari d’Immigració de CCOO de Catalunya, Ghassan Saliba, o bé llegir el llibre ‘El Islam sin velo’, un acostament rigorós a la cara més desconeguda del món islàmic.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús