Té veu la “perifèria” de les ONG?

En referència a l’article publicat a Ara el divendres 14 de gener “Les ONG temen ara la retallada pública” signat per Carles Arbolí i Anna Brullet, considerem necessari fer algunes matisacions:

No ens sembla lícit parlar de “Les entitats solidàries catalanes” si la font i referència principal (i única?) són un nombre escàs d’entitats (totes amb seu a Barcelona) que mouen grans pressupostos. Malauradament, un cop més, s’està extrapolant a tot el territori de Catalunya alguna de les realitats de la demarcació de Barcelona.

La Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i Alt Maresme agrupa més de 70 entitats del teixit associatiu, mentre que la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida aglutina més de 30 organitzacions i dóna suport a prop d’una vintena més d’entitats. I encara caldria afegir les organitzacions vinculades a la  Coordinadora d’Entitats de les Comarques de Tarragona. Sembla obvi, doncs, que si la intenció és parlar de les ONG des del prisma de Catalunya, convindria anar més enllà del territori de Barcelona i conèixer altres realitats. Entenem que només així es pot fer una informació acurada, que reflecteixi  la riquesa i l’heterogeneïtat del teixit associatiu català.

Ens preocupa el tractament que es fa de la figura del voluntariat com un objecte per “solventar” els inconvenients derivats de les retallades i no pas com un subjecte actiu i essencial en el sector de les ONG (per definició), i que històricament ha estat el motor del teixit associatiu en moltes zones del territori. Concebre les persones voluntàries únicament com una solució a les retallades de fons públics i privats ens sembla una forma del tot inapropiada de desvirtuar la figura del voluntariat i del sentit de les ONG, originàriament vinculat al foment del voluntariat, l’esperit crític i la responsabilitat social.

En aquest sentit, les entitats on el voluntariat és el motor essencial (el funcionament de les quals ha viscut sota l’etern oblit dels pressupostos públics) són les que afronten amb una base més sòlida la realitat de les retallades. I és que aquestes entitats, en molts casos, no hauran de lamentar cap feblesa estructural derivada de les retallades ja que han viscut i crescut principalment pel suport de la societat i no del caliu pressupostari de les administracions públiques. Aquest element, que entenem que hauria de ser clau per explicar com afecten les retallades a les ONG catalanes, no apareix en l’esmentada informació. Concloem, doncs, que s’han obviat fonts informatives indispensables per fer una radiografia acurada del que estan suposant les retallades en el sector de la cooperació i el desenvolupament.

Les mal anomenades “entitats petites”, sovint de caràcter local i amb baixos pressupostos, han de ser considerades grans entitats partint de la seua dimensió social. Són organitzacions profundament ancorades al seu territori la societat i amb una base social activa, compromesa i transformadora.

L’anunci del nou govern català de retallades en la cooperació internacional provoca, un cop més, major patiment per als més febles. Les retallades que estan impulsant les diferents administracions responen a un discurs de cooperació vertical, que no persegueix la justícia social i que ignora de manera flagrant els Drets Humans. Els pressupostos en cooperació són autèntics índex de qualitat democràtica i, en aquest sentit, com ha passat en l’àmbit estatal, també el govern català sembla disposat a llimar la seua qualitat democràtica. Reiterem, doncs, que la cooperació és del tot necessària per coherència i responsabilitat.

Com en qualsevol altre àmbit, el de les ONG requereix amplitud de mires si es vol abastar la riquesa del teixit associatiu. La mal anomenada “perifèria” segurament té moltes coses a dir en un moment de vaques magres on el món de la cooperació i la solidaritat s’ha de reinventar.

Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i Alt Maresme

Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida

1 comentari

  • Tweets that mention Té veu la “perifèria” de les ONG? – Ara.cat — Topsy.com

    17/01/2011 13:26

    […] This post was mentioned on Twitter by Xarxanet . Xarxanet said: RT @CoordONGDLleida: Coordinadores d'ONG de Girona i Lleida matisem article 'ONG temen retallades' #diariAra. Cal +… http://bit.ly/fxdEc2 […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús