L’alcalde de Lleida Àngel Ros incompleix els compromisos signats amb les ONGD en polítiques de solidaritat i cooperació

La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, integrada per 37 entitats i que en dóna suport a 20 més, denuncia l’incompliment flagrant dels compromisos en cooperació adquirits pel senyor Àngel Ros fa tan sols uns mesos.

Promet 1% però destina menys del 0,2% a la Cooperació per al desenvolupament

Tot i que fa només uns mesos es va prometre a la ciutadania que la Paeria assignaria almenys un 1% dels pressupostos públics a la cooperació per al desenvolupament, es passa, sense cap explicació, a un irrisori 0’2% (260.377 euros).

Al maig, en campanya electoral, el senyor Ros (al costat de la resta de formacions aleshores representades a la Paeria) va signar el Compromís Municipal contra la Pobresa on es diu literalment (pàg. 2): “Destinarem, com a mínim, l’1% del pressupost municipal a les polítiques de solidaritat i cooperació, reafirmant la moció acordada per unanimitat al Ple Municipal del 26/09/2008 de l’Ajuntament de Lleida”. Aquest compromís fins i tot va ser ratificat posteriorment al mes de juliol. Encara més: dos mesos després, davant l’Assemblea integrada per totes les entitats de la Coordinadora, Ros deixava entreveure que l’1% era difícil d’aconseguir, però garantia, verbalment, que mai es baixaria del 0,7%.

Decisions unilaterals, sense participació del teixit associatiu

No només denunciem l’incompliment dels compromisos sinó la nul·la voluntat de diàleg mostrada pel senyor Ros. El Consell Mixt de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida (CMC) espai de política participada amb el sector de la cooperació i solidaritat creat al 1995, és l’organisme on s’haurien de plantejar mesures com aquesta. Però les entitats han hagut de conèixer aquesta retallada dràstica a través dels mitjans de comunicació, sense cap diàleg ni informació prèvia. Com és habitual l’equip de govern prescindeix de qualsevol instrument de participació i fins i tot tanca les portes als intents del teixit associatiu de fer bon ús del CMC. En aquest sentit, la Coordinadora porta dues setmanes sol·licitant dia i hora per la reunió del CMC, sense rebre resposta encara.

La tasca de moltes ONGD a Lleida, en perill

Un cop més l’excusa de la crisi serveix per fer pagar els plats trencats, precisament, a les persones que són les principals víctimes d’aquesta crisi. Durant els darrers 5 anys de govern del sr. Ros els fons de la Paeria destinats a Cooperació i Solidaritat han caigut un 57%, passant dels 628.037 euros (2007) als 268.377 (2012). Podria ser sotmès a debat  si fins i tot la cooperació i la solidaritat s’han d’ajustar el cinturó en temps de crisi. Però el que mai pot ser acceptable des d’un plantejament de justícia social és que un alcalde decideixi dilapidar la tasca de cooperació i solidaritat que les entitats de Lleida fan aquí i al Sud. Una tasca, convé recordar-ho, que té de base el treball voluntari. La Coordinadora i les entitats que en formen part, des del malestar que genera aquesta retallada inadmissible, emprendrem des de la responsabilitat les accions de denúncia que considerem oportunes.

Mentrestant, esperem que la reflexió de l’equip de govern porti a solucionar aquesta situació d’ofegament de la tasca de les ONGD, una feina que la crisi fa més necessària que mai.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús