Dos anys d’oblit a Haití… i de petites victòries

El 12 de gener de 2010, a les 16:53, més d’un milió i mig d’Haitians perdien en pocs segons, éssers estimats i tot el que tenien. Dos anys després convivim entre la vergonya de l’oblit internacional i l’esperança dels avenços, petits però reals. Voluntàriament, i conscients que hi ha moltes coses que no han funcionat gens bé des d’aquell dia fatídic, hem optat per donar un enfocament positiu, que remarqui, per damunt dels errors i l’oblit, els encerts i els avanços de tanta gent i tantes organitzacions en aquests dos anys.

Avenços en sanitat i reconstrucció

Intermón Oxfam remarca que han proporcionat ajuda a més d’un milió de persones a través de la resposta d’emergència del terratrèmol i el treball de prevenció del còlera. El 2011, l’organització va començar a modificar el seu enfocament de treball de les necessitats d’emergència immediates al desenvolupament a llarg termini. Durant aquests 24 mesos, apunta Intermón, s’han aconseguit alguns avenços en la reconstrucció. Més de 5 milions de metres cúbics de runa s’han retirat, el que representa la meitat dels resultants després del terratrèmol. Més de 430 quilòmetres de carreteres han estat construïts o rehabilitats, proporcionant una infraestructura vital per a la recuperació econòmica.

Petites victòries per a la infància
UNICEF ha contribuït a que més de 750.000 infants tornin a l’escola, dels quals uns 80.000 assisteixen ara a classe en 193 escoles segures i resistents a sismes construïdes per l’organització. Mésde 120.000 nens gaudeixen del joc en 520 espais amics de la infància. Més de 15.000 nens amb desnutrició han rebut assistència vital en 314 programes d’alimentació terapèutica que dóna suport UNICEF. I 95 comunitats rurals han emprès nous programes de millora del sanejament.
També hi ha avenços en la protecció de la infància, com ens expliquen al blog 3500 Millones. Després d’una primera etapa caòtica, el Govern ha signat el Conveni de la Haia sobre adopció internacional, que protegeix els drets dels infants, dels seus pares biològics i dels pares adoptius, establint uns estàndards bàsics per a les adopcions.
Enmig de la desolació, els exemples de superació personal són abundants, com el cas de Gaston. Segons ens explica Mans Unides, va perdre la família i les cames, però dos anys després torna a caminar gràcies a les pròtesis i a un llarg procés de recuperació.
Ramiro Pàmpols, treballador en una escola rural haitiana, ens ajuda a completar les pinzellades d’esperança. “Hi ha una veritable capacitat organitzativa des de les bases populars demostrada en un passat no massa llunyà, en els anys 60 fins als 80 que després van desaparèixer. Els actuals moviments populars espontanis (a causa de la fam), si s’aconsegueixen canalitzar, podrien ser una font d’energia i de canvi polític i social, des de la base mateixa de la societat”. Aquest sacerdot també s’agafa a la extraordinària riquesa del món cultural haitià com a element per creure en el futur d’aquest poble.
El recorregut per la positivitat d’aquests dos anys el finalitzem a la blogosfera. Bloggers con Haití aposta perquè escrivim el dia 12 contra l’oblit. Al Twitter #somosHaiti i també a Facebook.
Haití, catàstrofe natural? (2 min) Vídeo de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida:

1 comentari

  • Kimm

    15/07/2012 10:39

    Musky, un plaer retrobar-te per aced, i merci per les teves paalrues! ^^ M’expresso com em surt, potser e9s el moment en que em sento me9s viva, una expressif3 i un sentiment curif3s el que confesso, potser algun dia el comenti en el teu fil del racf3 de confessions, el qual ha creat tant de furor. Confessar, ens passem la vida confessant petits i grans pecats i ara et confesso a tu i a qui ho llegeixi que quan sento que el meu cor batega de debf2, que ment i esperit o el que tinguem s’uneixen, sento la vitalitat amb la seva fore7a, em sento com l’ale8 sorgeix de mi, e9s amb la fore7a de l’escriptura, el poder me9s me0gic creat mai per la humanitat! Un petone0s, i gre0cies altra vegada pels petons i e0nims, que si em permets te’ls retorno, i encara que no et conegui en persona, amb tot l’afecte i carinyo del mf3n! ^^

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús