La mediació laboral: una opció on tots guanyen

dilluns, 17/10/2016

Seguint amb el post anterior sobre assetjament laboral, aquesta setmana parlaré de la mediació, una altra via possible per a gestionar els conflictes també en aquest àmbit.

És aquesta una altra alternativa, cada cop més utilitzada, on recorren tant els treballadors com advocats. El cert és que es pot acudir tant des de la via intrajudicial (quan el Jutjat deriva a mediació) com de forma privada (quan una de es parts es posa en contacte amb un mediador).

Generalment no són processos que la seva durada estigui per sobre dels dos mesos i, a dia d’avui, són una eina que desencalla l’acumulació de procediments que tenen els Jutjats. A més a més, el factor temps es més que important, doncs processos judicials que es perllonguen en el temps al voltant dels 18 mesos, vénen resolent-se ens aquests dos mesos. És important remarcar que si hi ha acords de mediació, aquests no acostumen a portar aparellats execucions dels mateixos. Les parts compleixen amb allò que acorden, generalment, en la immensa majoria de vegades. És una via per a que les parts (tant treballadors com empresaris) davant d’un professional expert en la matèria de mediació, puguin explicar, argumentar i justificar el per què d’una demanda, d’una petició, amonestació o queixa, cara a cara amb l’altre interlocutor i sempre front el mediador.

La mediació està governada per una sèrie de principis que la fan altament atractiva, com són la confidencialitat de tot el que es parla en les sessions de mediació, la voluntarietat per als mediats d’assistir a les sessions i la imparcialitat i neutralitat del mediador com a agent extern. No podem oblidar també la transparència i bona fe amb la que les parts han de preparar-se les sessions, així com la baixa possibil.litat d´haver de realitzar escrits i demandes d´execució o de compliment dels acords.

Amb la col.laboració de Carles Garcia Roqueta, advocat, mediador i àrbitre de consum. www.mgradvocats.com

Existeix realment la conciliació?

dilluns, 10/10/2016

Aquesta setmana us deixo una carta per la reflexió, que una mare italiana va enviar al diari Corriere de la Sera. És colpidora, no només perquè és plenament aplicable, sino per l´enorme sinceritat i decepció que transmet.

“Jo, mare treballadora, sóc una fracassada”

Després de dies de llàgrimes i dubtes t’escric a tu, dirigint-te un flux de consciència, però també una declaració de fracàs. Sóc mare treballadora i és just en això on resideix mi fracàs.

Vaig intentar de manera desesperada conciliar ambdues coses. Vaig demanar horaris reduïts que em permetessin acompanyar als nens a l´escola, vaig buscar cangurs, ajudes de qualsevol tipus, i per un temps vaig creure poder fer-ho tot.

Però la realitat es que és impossible. Fins i tot amb totes les ajudes d’aquest món, et trobes amb el compte bancari saquejat pels sous de les cangurs i els seus suplents, por les despeses boges de les escoles bressol i de les activitats extraescolars (que, encara que sense exagerar, et semblen essencials, com un curs de natació o un d’anglès) i, alhora, has de conviure amb els enormes sentits de culpabil.litat que et turmenten.

No aconsegueixes recollir els nens de l´escola cada dia, perquè has de treballar. No pots jugar amb ells per la tarda perquè has de preparar el sopar, si pot ser, sa, i has d´organitzar l’endemà. No ets prou serena com per a garantir-los un somriure constant i bones paraules, a conseqüència de les teves preocupacions laborals.

Però els sentits de culpa no són només aquests. Et sents pitjor treballadora que els altres, perquè surts abans que els teus col·legues homes; et sembla que no ets bona companya a casa, perquè el teu marit et pregunta què has fet a partir de les 6 de la tarda, i a tu et sembla massa poc dir-li “els he portat al parc, els he banyat perquè estaven molt bruts i he preparat la sopa amb la petita a les cames”; et sents culpable si t’escalfes el cor amb un bon plat de pasta por la nit perquè no estàs en forma i no tens ni el temps per pentinar-te; et sents sempre, i constantment, sota pressió. Després mires al voltant i veus a dones agredides físicament i verbalment, a la televisió o a Internet. I no et consolen ni les trobades diàries amb homes formats, evolucionats i sensibles, que sempre treuen un imperceptible matís de diferència en el tracte amb una dona o amb un home.

Estic cansada. Això era el que volien les dones quan lluitaven por els seus drets? Em sembla que hem fracassat. Tant elles, les nostres mares i àvies, per voler aconseguir un objectiu impossible, com nosaltres que no vam poder fer-ho realitat. No és possible haver de treballar com a boges per a guanyar-se una mínima credibil.litat professional i, alhora, haver de fer malabarismes per a poder tirar endavant una família.

És clar, els pares ajuden, però la seva aportació, encara al 2016, sempre és marginal. I  la càrrega física i emocional, l´estar sempre pensant, es nostra. No només és la manca d´ajudes de les Administracions. Tampoc tenim cap comprensió (només aparent) pels nostres col·legues homes, ni cap suport entre nosaltres, dones: fins i tot, entre mares treballadores, ens omplim la boca amb paraules com empatizar i compartir, però sempre ens jutgem i ens fem la traveta mútuament.

Tinc un nus en la gola des de fa dies perquè puc comprovar que la conciliació, com diu la cancó, és d´aquelles c0ses que no tenen solució.

http://pequerivas.es/blog/educacion/756-carlos-gonzalez-la-conciliacion-no-existe

Els teus fills no són els teus fills

dilluns, 3/10/2016

Abans de reprendre les qüestions pròpiament jurídiques i d´assessorament laboral, aquesta setmana us convido a la reflexió, amb aquest bonic poema de Kahlil Gibran.

Els teus fills no són els teus fills

són fills i filles de la vida

desitjosa d’ella mateixa.

No vénen de tu, sinó a través de tu

i encara que estiguen amb tu

no et pertanyen.

Pots donar-los el teu amor,

però no els teus pensaments, doncs,

ells tenen els seus propis pensaments.

Pots abrigar els seus cossos,

però no les seues ànimes, porquè elles,

viuen en la casa del demà,

que no pots visitar

ni tan sols en somnis.

Pots esforçar-te en ser com ells,

però no intentes fer-los semblants a tu

porquè la vida no retrocedeix,

ni es deté en l’ahir.

Tu ets l’arc del qual, els teus fills

com fletxes vives són llançats.

Deixa que la inclinació

en la teua mà d’arquer

siga per a la felicitat.

 

Kahlil Gibran

Com concilien els professionals i petits autònoms?

dissabte, 2/07/2016

Una de les frases que més podem escoltar a qualsevol conversa amb amics és:
“si tingués més temps”, “no tinc temps ni per respirar”… Si conciliar feina, família i temps personal és una missió impossible, això s´agreuja encara molt més en el cas dels professionals i els petits autònoms.

Qui no coneix amics autònoms que treballen a totes hores? Tal com està concebut el nostre món laboral de 2016, la feina i l´horari laboral absorbeixen la major part del nostre temps. I aquesta idea, tan arrelada a la nostra societat hereva encara dels horaris del desarrollismo franquista, fa que el temps que podem dedicar a tots els altres àmbits de la nostra vida que ens poden portar a la felicitat – l´educació dels fills, la parella, els amics, la cultura, l´esport, el voluntariat, la participació cívica – … quedi, en el cas dels que treballen per compte propi, pràcticament en res. Per exemple, els comerços catalans tanquen dues hores més tard que els de la resta d´Europa.

A gairebé tota Europa, l´horari laboral arrenca a les 8 del matí i acaba entre les 4 i les 5 de la tarda, amb una aturada de menys d´una hora per dinar. A Espanya, és estrany qui no estigui encara al despatx a les 8 de la tarda, mentre comencem a partir de les 9 del matí i ens estem més de dues hores, de vegades perdudes, amb la pausa del dinar.

Els “prime time” televisius s´inicien a les 10 de la nit i els nostres fills i adolescents dormen cada vegada menys. A l´adolescència, per exemple, es necessita dormir una hora més al dia per tal d´aconseguir el millor rendiment cognitiu i en els processos d´aprenentatge. Quinze minuts menys de son afecten directament a les qualificacions i fins i tot hi ha estudis que afirmen que una hora menys de son equival a un desenvolupament cognitiu d´un infant dos anys menor.

A un estudi que vaig realitzar per a la ponència de la Setmana dels Horaris Raonables vaig poder comprovar que tots els professionals i petits autònoms manifestaven treballar una mitjana de deu o dotze hores al dia, coincidir amb la família pràcticament només a l´hora d´esmorzar i sopar, estar hiperconnectats tot el dia i fer com a màxim i amb sort un parell de setmanes de vacances a l´any.

La inclusió de cada cop més tecnologies de la informació i la comunicació en la nostra societat, així com una demanda creixent en els bons usos del temps, són alguns dels factors que posen en evidència la necessitat de replantejar l’organització horària a Catalunya. Cal temps per a poder relacionar-se, per a gaudir de la família, per a la parella, per les manifestacions d´estima, per a cuidar-se la salut, per a llegir, per a formar-se… Hi ha massa nens que creuen que la feina és el més important pels seus pares, possiblement perquè ho escolten dia rere dia.

En una estructura familiar amb més del 50% de divorcis, les expectatives que es donen en el marc de la parella avui dia són ben diferents de les dels nostres avis. Les persones demanen més atenció i relacions de qualitat, i de fet, un dels motius que en moltes ocasions m´argumenten els matrimonis o parelles al meu despatx com a causa del trencament és, precisament, la dedicació excessiva a la feina.

Un 66% de les dones es senten estressades i pressionades per aquesta manca de temps, i pel fet que la cura de les persones – fills, persones grans, malalts o dependents – es segueix portant a terme majoritàriament per les dones, a tots els nivells i classes socials, si bé és conegut que l’impacte de la crisi econòmica l´han patit aquestes en major mesura.

En aquest context, la Iniciativa per a la reforma horària és una plataforma que neix de la societat civil per a una nova reorganització dels horaris en tots els àmbits, inclosos els professionals i autònoms, i per a impulsar uns horaris beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania, a partir de l’establiment d’un horari racional generalitzat, adaptat a l´horari europeu, fins a arribar a una Llei del Temps, prevista per a 2018, amb penalitzacions a les empreses que no la compleixin.

Es tracta de passar d’uns horaris propis d’una altra època a uns altres que s’adaptin a la complexa societat actual, amb més diversitat econòmica i de models familiars, amb tecnologies disruptives dels estils de vida i amb un augment progressiu de les desigualtats, sobretot en els darrers anys.

El temps personal és una mesura de llibertat. Trobar l´equilibri entre el temps de treball i el temps de lleure hauria de ser un dret reconegut per llei. Tots els elements per a aconseguir viure en plenitud i felicitat – les relacions familiars, la situació financera, la feina, les amistats, la salut, la comunitat, i la llibertat i els valors personals – reclamen, d´una manera o altra, temps.

Treballar amb horaris raonables, viure més.

Per a més informació: www.reformahoraria.cat

En agraïment als mestres

dilluns, 13/06/2016

Avui, els nostres fills, amb gairebé sis anys, culminen una etapa. Una etapa molt important a les seves i a les nostres vides. Un cicle fonamental en el seu desenvolupament acadèmic i com a persones. Us els vam deixar de la mà a P-3 quan feia poc els havíem tret els bolquers i no podíem separar-nos d´ells, i ara ja són personetes autònomes que comencen a llegir i escriure.

Des d´aquí, voldria reivindicar també el paper dels mestres, perquè l´educació és una tasca conjunta.

Els mestres, tan essencials, de vegades infravalorats. I, malgrat això, cada principi de curs es porten als nostres nens a les seves classes com el Flautista de Hamelín del conte, amb una il.lusió indescriptible. Tots els anys. Estan més contents que els nens. Els motiven, obren la seva ment al món, ens ajuden a construir la seva personalitat, gaudeixen els seus progressos i els seus èxits, pateixen els seus desencerts, els recolzen, els contenen, els estimen, quan nosaltres, els pares, en aquest país amb aquestes nefastes polítiques de conciliació, no podem estar.

No es desanimen, encara que de vegades tindrien motius, perquè mirant als ulls dels nens saben que no s´ho poden permetre, perquè la seva feina és massa valuosa. No tenen por d´innovar, de seguir-se formant, d´intentar que cada curs sigui millor que l´anterior.

Necessitem un professorat ben tractat, ben remunerat, considerat socialment com a professió d´elit, que pugui adaptar l´educació al canvi de ritme que viu el complexe món d´avui. D´adult, sempre recordes aquell mestre que et va fer lector, el que et va dir si ciències o lletres, aquell que va creure en tu des del principi, el que et va fer donar el millor de tu mateix, la professora que et va dir per on havies de tirar quan no ho sabies, aquella que ve a les entrevistes sense quaderns i notes, perquè coneix de memòria tot l´historial del teu fill.

Gràcies Dolors, Elisabet, Inma, Maria Àngels, Katia, Susana, Blanca, Maria, Glòria i a les que ja no hi són, com la professora Empar. Faig meva la reflexió d´en Carles Capdevila, quan diu que a pocs llocs ha trobat tanta vocació, il·lusió, passió, paciència, habilitat i amor per la feina com en les educadores de canalla en els primers anys de vida, per sota dels sis anys.

Gràcies a totes, des de la primera fins a l´última. Nosaltres, com a pares, seguirem endavant, en aquesta tasca per la qual diuen que no hi ha manual d´instruccions. Acompanyant-los, renyant-los, enfadant-nos, portant-los de la mà juntament amb vosaltres, posant-los límits, també a l´Educació Primària.

En nom de tots els pares, sobretot, gràcies!

Què podem fer en cas d´assetjament laboral o “moobing”?

dimecres, 6/04/2016

Estic patint un procés d´assetjament laboral que ha derivat en una baixa per ansietat d´un any de durada i diversos ingressos psiquiàtrics. Hores d´ara, em fa pànic haver de tornar a la feina. Em llencen la meva feina a la brossa, m´obliguen a fer tasques impossibles i de qualificació inferior, pateixo agressiones verbals continuades davant dels companys, als quals se´ls ha prohibit adreçar-se a mi, reunions en les quals em ridiculitzen a primera hora del matí… Tot perquè acabi marxant i renunciant a la meva indemnització de 20 anys d´antiguitat.

Quines opcions legals tinc? 

Victòria. Barcelona.

L’assetjament laboral, més conegut com a “moobing”, és el tracte hostil o vexatori al qual és sotmesa una persona en l’àmbit laboral, de forma sistemàtica i continuada, arribant a provocar-li problemes psicològics i professionals. Depenent de la gravetat, durada i intensitat de l’assetjament, disposem de diverses opcions:

1. Interposar demanda al Jutjat del Social, d’acord amb l’article 50 de l’Estatut dels Treballadors, sol·licitant l’extinció del contracte per voluntat del treballador, per vulneració de la seva dignitat. En tals casos, el treballador tindrà dret a les indemnitzacions previstes per a l’acomiadament improcedent, més una compensació pels danys soferts. La premeditació amb què les empreses actuen en aquests supòsits és considerada causa suficient de resolució del contracte a instàncies del treballador, sobretot si acaba afectant la salut i deriva en situacions flagrants de baixa per incapacitat temporal.

2. Denúncia per la via penal. Segons l’article 173 del Codi Penal vigent, el que infligís a una altra persona un tracte degradant, menyscabant greument la seva integritat moral, serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a dos anys. I amb la mateixa pena seran castigats els que, en l’àmbit de qualsevol relació laboral o funcionarial i prevalent-se de la seva relació de superioritat, realitzin contra un altre de forma reiterada actes hostils o humiliants que, sense arribar a constituir tracte degradant, suposin greu assetjament contra la víctima.

3. En qualsevol dels casos, és recomanable posar els fets en coneixement de l’Inspecció de Treball per tal que inici el corresponent expedient, ja que moltes vegades aquestes conductes formen part de la dinàmica de l’empresa i no afecten només a un sol treballador. Si l’empresa té coneixement d’un cas d’assetjament, està obligada a prendre mesures, ja que pot ser sancionada per la seva passivitat. Tota empresa està obligada a protegir la salut dels seus empleats. És important recollir totes les proves possibles (documentació, testimonis, gravacions, missatges de Whatsapp … entre d´altres)

4. Mediació laboral. Aquesta opció, voluntària, serà contemplada en el proper post la setmana vinent.

De nou, el miracle de conciliar

dimarts , 22/03/2016

L´actualitat mana i, passats uns dies del Dia Internacional de les Dones, em demanen que escrigui un post sobre la polèmica sorgida arrel del programa Salvados, “El miracle de conciliar”, en el qual Jordi Évole posa sobre la taula el que tots i totes coneixem i assumim: les nefastes polítiques de conciliació que tenim al 2016 a Catalunya, i el fet que el mínim avenç que s´havia aconseguit a partir de 2007 en aquesta matèria amb la Llei d´Igualtat, s´ha llançat per la finestra durant la crisi, amb el resultat que, aquests darrers anys, les escoles de P-3 han acabat tancant línies per manca de demanda.

Hi ha una part del reportatge, en la meva opinió, especialment colpidora i que provoca sentiments fortíssims. De rebuig, empatia, indignació, resignació, identificació, reflexió … però tots ells fortíssims.

- Cinc de la tarda a Suècia: pares a la porta de l´escola, llars d´infants, parcs. Contents, saludables, il·lusionats.
– Cinc de la tarda a Cornellà: avis a la porta de l´escola, llars d´infants, parcs. Esgotats, amb bastó, resignats, i malgrat tot, també contents.

La mare, treballadora d´una agència de viatges, arriba a recollir el nen, ja adolescent, a casa de l´àvia quan ja cau la nit. Igual de resignada que l´àvia, que es lamenta de no poder ajudar al seu nét amb els deures per manca de formació “porque a nuestra generación, nos ha tocado cuidar a mucha gente“. El pare ja ni apareix al reportatge (gran error benvolgut Jordi… on es suposa que estàn els pares catalans … veient el Barça?)

Partint de la premissa que els millors anys de la nostra vida professional i laboral, els anys de la nostra plenitud física, intel·lectual i personal coincideixen amb els millors anys per a la maternitat, i que la conciliació es segueix veient com un assumpte privat i no de Dret públic, tots, pares i mares, homes i dones, seguim estant obligats a escollir, encara que, és cert, les estadístiques indiquen que el cost de la conciliació recau en major mesura sobre les mares. “Espanya es troba una generació per darrera en matèria de conciliació”, “Un 42% de les dones rebutgen càrrecs directius perquè es veuen obligades a escollir”, “Una de cada quatre dones segueix cobrant un salari inferior als seus col·legues masculins”, “L´índex de natalitat d´Espanya es troba a la cua d´Europa”, “L´ocupació a temps parcial afecta a un 68% de les dones, i més del 25% segueixen a l´atur”.

Fa poc, un dels assistents a les meves xerrades de conciliació, pare novell amb un nadó de mesos, em comentava: a la meva empresa no em van deixar acompanyar la meva dona embarassada a les visites mèdiques en horari laboral. És legal? No em vaig poder contenir. La meva resposta immediata va ser: has pensat a canviar d´empresa? Una de les noies entrevistades manifesta que a l´universitat sueca li surt a compte incloure al sou el gimnàs, classes de ioga, formació … tot per a tenir treballadors motivats. Quin grau d´implicació pot exigir una empresa que no permet absentar-se al treballador ni tan sols una hora, en un moment tan important de la seva vida i, amb els pocs fills que tenim, que no es repetirà gaire?

Gràcies Jordi, en qualsevol cas, per haver encès i remogut les consciències en un debat, com he denunciat durant anys en diversos articles, inexistent a l´agenda política. Inexistent perquè ens resignem, ens conformem amb el que tenim, i tots hem interioritzat que el cost de la conciliació recaigui només sobre els pares i mares i no sobre l´Estat, com a Suècia i d´altres paisos d´Europa.

http://www.lasexta.com/programas/salvados/mejores-momentos/emma-carlson-espana-esta-generacion-detras-terminos-conciliacion_2016031300139.htm

http://www.lasexta.com//videos-online/programas/salvados/berbel-mujeres-rechazan-puestos-directivos_2016031300092.html

I la setmana vinent: què podem fer si l´empresa ens denega la reducció de jornada perquè tenim un càrrec directiu? De quins mecanismes legals disposem?

El WhatsAap i la banalització dels sentiments

dilluns, 11/01/2016

REFLEXIÓ DE PRIMERS D´ANY

Després de rebre més de dos-cents WhatsAap amb petons, estrelletes i vídeos de pares Noels ben dotats, alguns sense una sola frase, crec que estic en disposició d’escriure un post sobre la banalització dels sentiments que comporta aquesta dinàmica.

He decidit contestar només els petons i les estrelletes de les persones que realment m’importen.

Les persones amb qui comparteixo els seus èxits, alegries i progressos com si fossin propis, i faig meves, també, al cent per cent, les seves preocupacions.

Els que esteu tot l’any amb mi, amb la meva família, i sé que si vinguéssin mal dades, si em fallés la salut o les forces, també hi seríeu.

Les persones amb qui voldria passar més temps, que moltes vegades necessitaríeu converses més llargues, que la meva dinàmica diària m’impideix atendre amb serenitat…

Les persones que em feu el camí menys feixuc i més fàcil.

Evidentment, no són dos-cents…

A aquestes persones, des d´aquí, voldria enviar-los una abraçada. Una abraçada real que correspon a un sentiment real, sense trivialitzar. I que espero poder fer-vos aviat en persona.

Us deixo aquests dos curts, que quatre anys més tard, segueixen estant de plena actualitat. El segon, més específicament sobre la violència de gènere, va guanyar el Premi de Curts de la Delegació d´Aragó.

Per a pensar…

La carta als Reis de la concil.liació

divendres, 8/01/2016

Estimats Reis d´Orient:

Aquest any m´he portat bé. He complert sobradament les meves obligacions professionals, familiars, laborals i amb Hisenda. He intentat que tothom al meu voltant sigui el màxim de feliç possible. I crec que, en certa manera, ho he aconseguit. No he deixat en tot l´any una trucada sense atendre, ni un e-mail sense contestar – els Whattsapps, moltes vegades excessivament invasius, ja és una altre tema -. Ni cap client, al.lumne o amic no m´ha deixat de tenir quan m´ha necessitat.

Entenc que em trobo en condicions d´escriure, doncs, la meva carta a Ses Majestats. La carta de la concil.liació. Recordeu, benvolguts Reis, que la millor conciliació de la vida personal i laboral és una exigència social irrenunciable que pot incidir molt positivament en el benestar de la infància i en la garantia dels seus drets. Explorar i posar en marxa mesures de conciliació basades en l’interès superior dels nens i les nenes requereix el compromís real i l’esforç no només dels poders públics, sinó també de les empreses i el sector privat. Requereix el compromís i un canvi de xip de tots.

La conciliació s’ha de concebre com una eina de protecció de les famílies i dels infants. És una inversió. Una inversió de futur beneficiosa per al conjunt de la societat, amb els següents objectius:

1. Garantir l’accés de totes les famílies a un nivell de vida digne, que permeti el gaudi dels drets a habitatge, ocupació, salut i educació.
2. Aconseguir una harmonització real del temps dedicat a les obligacions laborals i la vida familiar.
3. Fomentar la corresponsabilitat i la igualtat entre homes i dones.
4. Promoure la parentalitat positiva i la criança basada en el bon tracte i l’educació no violenta.

Què necessitem, doncs? Reis, no us oblideu d´incloure a les vostres saques les següents mesures d’harmonització del temps:

• Ampliar la durada del permís per maternitat. Com a mínim fins a les 26 setmanes (24 per recomanació de Save The Children), mantenint la retribució salarial completa, i amb opció de gaudir-ne, amb diferents condicions, fins que el nen compleixi 3 anys.

•  Establir el gaudi del permís de lactància de manera preferent per a la mare, perquè el permís es dediqui efectivament a l’alletament del nadó. Que no se m´enfadin els meus estimats pares, moltes vegades invisibles en aquest període, els grans oblidats i, com deia en Xavier Bosch en aquest mateix diari, els reis de la contenció emocional. I tan necessaris sempre. Sí, què faríem sense ells… La distribució dels permisos de maternitat i paternitat serà objecte d´estudi en el proper post.

• Afavorir la flexibilitat de la jornada laboral. Per exemple, concretar que en absència de previsió en el Conveni Col·lectiu, el treballador amb fills menors pugui optar per flexibilitzar l’horari diari, sempre que no hi hagi raons productives justificades a l’empresa que ho impedeixin. Les empreses han de desenvolupar, per això, fórmules de reorganització del temps i espai del treball. Algunes empreses estableixen aquest límit d´edat als 12 anys, l´edat d´inici de l´institut. Però als 12 anys no són grans, encara no… o tornarem als “nens de la clau”.

Introduir en la llei criteris amb caràcter supletori que permetin articular de manera eficaç el dret a la reducció de jornada per cura de fill perquè l’accés a aquest dret sigui més eficaç. Permetre la reducció en certs períodes de l’any o la setmana, per evitar que els pares treballin en festius, després de la finalització de l´horari escolar o durant les vacances. Prou obstacles per als pares o mares que sol.licitin reduccions de jornada! Que ningú oblidi que el Tribunal Suprem va revocar l´exigència de la jornada “diària”, podem reduir jornada el temps que necessitem i acumular les hores en els dies que necessitem.

Excedències retribuïdes. En casos d’excedències per cura de fills s’han d’establir subvencions i ajudes dirigides a famílies amb nivells més baixos de renda i també a famílies de renda mitjana que per diverses circumstàncies – pagament d’hipoteca, familiars dependents al seu càrrec -puguin tenir dificultats per prescindir dels ingressos d’un dels progenitors.

Ampliar el període de gaudi de l´excedència per cura de fills. Concedir major flexibilitat en la utilització d’aquesta mesura, per exemple, fins als 12 anys, perquè aquest dret es pugui adaptar a les necessitats del nen o de la família – problemes de rendiment escolar, separacions traumàtiques, absència del cònjuge -. Per què la llei només contempla l´excedència per cura de fill fins als 3 anys?

Destinar un major percentatge del P.I.B. a ajudes a les famílies, similar al de la mitjana europea.

Prestacions directes per fill a càrrec en funció de la renda familiar i altres ajudes de tipus fiscal amb caràcter universal: bonificacions fiscals per a famílies que paguen lloguer de l’habitatge; reducció de l’I.V.A. per a les famílies que adquireixen un habitatge nou; desgravació fiscal per ús de serveis bàsics: cuidadors a domicili, escoles infantils, serveis d’atenció primerenca a la infància o de teràpia a nens amb necessitats especials i despeses en educació – escola, llibres, menjador escolar -.

Establir bonificacions fiscals per pagament de llars d´infants, servei domèstic i cura de nens i familiars en situació de dependència. Algú n´ha sentit a parlar, dels fills que es fan càrrec econòmicament dels pares, amb pensions minses, malalts o amb dependències? De la nostra Generació X, que ara es diu Generació Sandwich?

Ampliar places i recursos d’atenció infantil. Impulsar una xarxa de serveis socials a la infància de qualitat, amb una ràtio cuidador-nen que permeti una atenció als nens personalitzada i a un preu assequible per a les famílies.

I mesures per a les empreses…

• Afavorir la reorganització del temps i espai de treball: per exemple, permetre el teletreball diversos dies a la setmana o en moments puntuals, com les vacances escolars.

• Establir la jornada contínua quan sigui possible i la flexibilitat horària.

• Fixar reunions dins de l’horari establert, d’acord amb l’horari escolar. Puntualitat a l´hora d´inici i a l´hora d´acabament, ordres del dia àgils i reals, confiança en els treballadors i directius com a persones adultes, acabar amb la cultura del presentisme i d´escalfar la cadira…

• Promoure l’ús de les noves tecnologies per tal d´evitar desplaçaments i viatges de treball. No compreu als vostres fills un Iphone amb onze anys. Treballeu des de casa i passeu més temps amb ells.

• Crear “bosses d’hores” que permetin al treballador distribuir irregularment la jornada, treballant més quan li sigui possible i gaudint de períodes més alliberats quan els seus fills necessitin una dedicació més intensiva.

• Concedir permisos de curta durada per a resoldre contingències familiars imprevistes i extraordinàries, com consultes mèdiques, malalties dels nens, tutories o vacances escolars.

• Habilitar espais per extreure i conservar la llet materna i disposar d’espais de guarderia per als nens.

Establir un sistema d’incentius fiscals per a les empreses que desenvolupin polítiques de conciliació familiar i promoguin la parentalitat positiva.

Establir desgravacions fiscals per a avis o parents directes que acreditin la cura regular dels nens durant l’horari laboral dels seus pares. Recordeu … el pare no està malalt, està treballant…

I de regal, us deixo aquest bonic poema de Dolors Monserdà. Tendra i ingenu. Cal llegir-ho, però, amb una certa innocència. Parla d´una mare que no va poder conciliar.

LA NIT DE REIS:

Dins d’un piset xic i pobre/ que hi ha a peu pla d’un terrat,/ treballa una pobra dona,/ treballa sense parar. Si algun cop minven ses forces,/no desmaia, no, que sap/ que al mirar a sa filleta,/ les tornarà a recobrar. Diuen tots quants la coneixen/ que hermosa ha estat sens igual:/avui d’aquella hermosura/ sols per record li han quedat,/ unes trenes ondejades,/ negres, sedoses, brillants,/que, a l’estendre’s damunt d’ella/a besar ses plantes van. La nit de Reis n’és vinguda,/ i sembla que amb més afany,/ treballa la pobra mare,/tot mirant-se el seu infant.

-Mareta, li diu la nina,/ fiqueu-me al llit, que és prou tard,/ i tinc por vindran los Reis/ i encara no hi hauré anat.

-Qui sap si vindran, filleta!/ lo nostre pis, és tan alt!

-Prou, com que baixen del cel / ja els hi ve bé de passar!/ i a fe mare que els espero/ amb gran desig aquest any./ Vull que em portin una nina / com aquella que hi ha a baix!

-Les nines, són per les nenes/ que ja res falta els hi fa; / tu fill meu, que estàs descalça / los hi tens que demanar/ que et portin sabates noves.

-Ai, mare, no em feu plorar!/ ja n’estic aconhortada / de caminar a peu descalç, / de portar robeta vella, / de morir-me treballant; / però que em dugan la nina / que jo sempre he demanat! / Des de l’any que van portar-la / a la nena que està a baix, / jo hi he pensat cada dia, / jo de nit l’he somniat. / Ai, mare, i que n’és d’hermosa! / i que bonica que va! / Té una careta tan fina, / que sembla de setí blanc, / té una boqueta petita, / que fins dentetes hi ha! / Obre els ulls quan està dreta, / i, per dormir, els té tancats, / té uns cabellets com de seda / i els té rossos i rissats, / porta lo vestit amb róssec / i amb serrells i farbalans, / i fins mitges i polaques, / i fins sombrero, i fins guants! / Jo en vull una com aquella, / que tot l’any l’he demanat! / puix si demà quan me llevi, / la nina no haig de trobar, / com que de nit la somnio, / la toco i la duc a braç, / pregaré a Déu que al dormir-me / mai me torne a despertar!

Un gran crit llancí la mare, / del fons del cor arrencat, / i agafant a sa filleta / i estrenyent-la amb fort abraç: / -Vés-te’n al llit, amor meva / li digué amb febrós afany, / vés, mes a Déu no demanis / que no et vulla despertar, / que la nina que tu esperes, / com la desitges tindràs.

Quan tot just lo dia apunta, / ja la nena s’ha llevat; / plora i riu i salta i brinca, / i el que li passa no sap. / Li han portada aquella nina / que ella tant ha demanat: / li han portada i té la cara / que sembla de setí blanc, / té una boqueta petita / que fins dentetes hi ha! / porta vestidet amb róssec / i amb serrells i farbalans, / i fins mitges i polaques, / i fins sombrero; i fins guants!

Res li manca, res li manca/ de quant ella ha demanat;/ sols li falten a la mare, / les trenes negres, brillants, / que fins a terra arribaven, / que hermosejaven son cap,/ que entre mig de sa pobresa/ les havia tant guardat!

Feliços Reis i bona setmana a tots! La propera setmana, el permís de paternitat.

Sóc autònoma, dissenyadora gràfica, i mare d´un nen de quatre mesos. Treballo des de casa, però amb el nen ara gairebé no puc treballar. Tinc alguna bonificació si em dono de baixa d´autònoms i em reincorporo al cap d´uns mesos? Gemma. Les Corts (Barcelona).

dilluns, 21/12/2015

Fins a mitjans de 2012, les mares treballadores per compte propi i treballadores autònomes econòmicament dependents (TRADE) podien rebre una bonificació de la Seguretat Social si reprenien la seva activitat professional dins dels dos anys següents al naixement del fill. Era imprescindible, de tota manera, estar al dia en el pagament de totes les quotes del Règim d´Autònoms de la Seguretat Social – incloses les corresponents als mesos que s’havia estat de baixa – perquè es concedís la bonificació.

Aquesta bonificació  – a la qual no es va donar gairebé publicitat, en un col.lectiu ja de per si ben poc beneficiat, les mares autònomes – a data d´avui, ja no existeix. Va ser eliminada, com tantes d´altres, a conseqüència de la crisi i les retallades, provocant que moltes dones en aquestes situacions acabessin donant-se de baixa del Règim d´Autònoms, perquè no els sortia a compte.

Ara bé, en l´actualitat hi ha l´opció de contractar al pare, company o parella, com a col·laborador familiar – és a dir, donar-li d’alta a ell també com a autònom-, i en aquest cas el col.laborador familiar tindrà una bonificació del 50% de la quota d´autònoms durant els 18 mesos posteriors a l’alta, i del 25% durant els sis mesos següents, sempre i quan el pare no hagi estat autònom en els darrers cinc anys.

L’objectiu d’aquesta mesura va ser afavorir la cotització d’aquells familiars dels autònoms, principalment cònjuges i fills, que històricament no cotitzaven tot i treballar en el negoci familiar, a causa de les dificultats econòmiques per als petits negocis.

Si la mare autònoma, durant el seu període de baixa, contracta un treballador a l´atur mitjançant un contracte per interinitat, per a cobrir la seva baixa per maternitat, adopció, acolliment, risc durant l’embaràs o durant la lactància natural, aquesta tindria dret a una bonificació per cessament d’activitat o descans de l’autònom del 100% de la quota mínima d’autònoms durant el període que duri la substitució. És a dir, la mare no pagaria res durant aquest temps, però només si contracta a una altra persona per a substituir-la.

Per tant, en el teu cas Gemma, lamentablement si et dónes de baixa com a autònoma per a poder tenir cura del nen i més endavant et tornes a donar d´alta, no tindràs cap mena de bonificació.

El registre de treballadors autònoms ha crescut un 1,8% des de l’any 2012, i si bé estem encara molt lluny dels índexs anteriors a la crisi, els autònoms ja són al voltant del 20% de la població activa i un dels principals impulsors de la recuperació econòmica. La quota mínima del Règim d´Autònoms per a 2016 es situarà al voltant dels 293 euros. És evident que ser autònom no és fàcil al nostre país. Acabem de passar unes eleccions en les quals ni un sol partit ha plantejat alguna proposta seriosa que millori substancialment les condicions d’aquest col·lectiu, que ens acosti als nostres veïns europeus, amb un molt millor tractament, quan s´hauria de tenir en compte que els autònoms generen ocupació, consum i recuperació. Una comparativa amb Europa – que serà objecte d´estudi en un altre post- ens hauria de fer reflexionar, si no que volem que ser autònom, i especialment mare autònoma, sigui realment una missió impossible.