Sóc autònoma, dissenyadora gràfica, i mare d´un nen de quatre mesos. Treballo des de casa, però amb el nen ara gairebé no puc treballar. Tinc alguna bonificació si em dono de baixa d´autònoms i em reincorporo al cap d´uns mesos? Gemma. Les Corts (Barcelona).

Fins a mitjans de 2012, les mares treballadores per compte propi i treballadores autònomes econòmicament dependents (TRADE) podien rebre una bonificació de la Seguretat Social si reprenien la seva activitat professional dins dels dos anys següents al naixement del fill. Era imprescindible, de tota manera, estar al dia en el pagament de totes les quotes del Règim d´Autònoms de la Seguretat Social – incloses les corresponents als mesos que s’havia estat de baixa – perquè es concedís la bonificació.

Aquesta bonificació  – a la qual no es va donar gairebé publicitat, en un col.lectiu ja de per si ben poc beneficiat, les mares autònomes – a data d´avui, ja no existeix. Va ser eliminada, com tantes d´altres, a conseqüència de la crisi i les retallades, provocant que moltes dones en aquestes situacions acabessin donant-se de baixa del Règim d´Autònoms, perquè no els sortia a compte.

Ara bé, en l´actualitat hi ha l´opció de contractar al pare, company o parella, com a col·laborador familiar – és a dir, donar-li d’alta a ell també com a autònom-, i en aquest cas el col.laborador familiar tindrà una bonificació del 50% de la quota d´autònoms durant els 18 mesos posteriors a l’alta, i del 25% durant els sis mesos següents, sempre i quan el pare no hagi estat autònom en els darrers cinc anys.

L’objectiu d’aquesta mesura va ser afavorir la cotització d’aquells familiars dels autònoms, principalment cònjuges i fills, que històricament no cotitzaven tot i treballar en el negoci familiar, a causa de les dificultats econòmiques per als petits negocis.

Si la mare autònoma, durant el seu període de baixa, contracta un treballador a l´atur mitjançant un contracte per interinitat, per a cobrir la seva baixa per maternitat, adopció, acolliment, risc durant l’embaràs o durant la lactància natural, aquesta tindria dret a una bonificació per cessament d’activitat o descans de l’autònom del 100% de la quota mínima d’autònoms durant el període que duri la substitució. És a dir, la mare no pagaria res durant aquest temps, però només si contracta a una altra persona per a substituir-la.

Per tant, en el teu cas Gemma, lamentablement si et dónes de baixa com a autònoma per a poder tenir cura del nen i més endavant et tornes a donar d´alta, no tindràs cap mena de bonificació.

El registre de treballadors autònoms ha crescut un 1,8% des de l’any 2012, i si bé estem encara molt lluny dels índexs anteriors a la crisi, els autònoms ja són al voltant del 20% de la població activa i un dels principals impulsors de la recuperació econòmica. La quota mínima del Règim d´Autònoms per a 2016 es situarà al voltant dels 293 euros. És evident que ser autònom no és fàcil al nostre país. Acabem de passar unes eleccions en les quals ni un sol partit ha plantejat alguna proposta seriosa que millori substancialment les condicions d’aquest col·lectiu, que ens acosti als nostres veïns europeus, amb un molt millor tractament, quan s´hauria de tenir en compte que els autònoms generen ocupació, consum i recuperació. Una comparativa amb Europa – que serà objecte d´estudi en un altre post- ens hauria de fer reflexionar, si no que volem que ser autònom, i especialment mare autònoma, sigui realment una missió impossible.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús