Separacions amb nens lactants: com es distribuiex la custòdia?

Ahir, als informatius de TV3, es va tractar del tema de les separacions amb nens lactants. Si sempre estem davant d´un assumpte complexe, quan els nens són lactants es complica encara més, ja que ens trobem amb un buit legal en aquesta matèria i, davant la manca de criteris comuns, ha d´acabar decidint el totpoderós Jutge de Família, valorant, al seu lliure saber i entendre, el que és el millor pel fill, segons les circumstàncies de cada cas concret.

Malauradament, a Catalunya un 40% de les separacions es produiexen abans dels tres anys del fill. En un 73% dels casos, la custòdia es segueix atorgant a la mare i en un 21% s´atorga o acorda una custòdia compartida. Al voltant del 50,6% dels nadons són alletats als sis mesos i un 24%, un de cada quatre, encara pren llet materna a l´any de vida. La tendència, cada cop més, és la demanda de custòdies compartides gairebé en nadons, un assumpte al qual el legislador encara no ha sabut donar resposta, i moltes vegades els mateixos Jutges ens forcen, als advocats, a arribar a acords per a iniciar la pernocta intersetmanal amb el pare l´abans possible, sense tenir en compte les necessitats d´un nadó lactant. Tot i així, generalment i a manca d´acord, els Jutges de Família no acostumen a concedir custòdies compartides fins als divuit mesos o dos anys, ni visites de cap de setmana alterns abans d´aquestes edats dels menors, ara bé, a conseqüència d´aquest buit legal i d´aquest excés de poder que té el Jutge de Família, ens podem trobar amb excepcions, que donen lloc a flagrants injustícies.

Abans de l´any de vida i depenent dels condicionants en cada assumpte, les visites acostumen a ser unes hores, per a no interferir en les rutines del menor i en funció del que determini el SATAV, l´equip de psicòlegs adscrit al Jutjat, que farà un informe, no vinculant, sobre la millor opció per a cada família.

Si us plau, no ens equivoquem. No es tracta de limitar els drets del pare a la formació d´un vincle adequat amb el seu fill, sigui lactant o no, tingui l´edat que tingui quan es produiex la separació dels seus pares. Es tracta de que alletar no és un capritx de la mare: és un dret del nounat o nounada, de qualsevol nen o nena en els seus primers anys. És una qüestió de salut, independentment de que els seus pares siguin o no parella, estiguin junts i feliços o no.

L´article 24 de la Convenció sobre els drets de l’infant determina l’obligació dels Estats membres de protegir la salut dels menors. En base a aquesta normativa, podem dir que es tracta d´un dret dels infants no reconegut.

Un cop més, recomanaria que els pares fóssin capaços de valorar la opció de la mediació, una altra alternativa, cada cop més utilitzada, on  es pot anar tant des de la via intrajudicial (quan el mateix Jutjat deriva a mediació, que en alguns casos es fa de manera sistemàtica) com de forma privada (quan una de es parts es posa en contacte amb un mediador).

Els processos de mediació familiar no duren més de dos mesos i, a data d’avui, son una eina que desencalla l’acumulació de procediments que tenen els Jutjats, també en aquesta matèria, on més que mai haurien de ser les parts, els pares, i no un tercer, el Jutge de Família, qui prengués les decisions sobre la vida i el futur dels seus fills.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/separacio-amb-fills-lactants-com-es-distribueix-la-custodia/video/5634265/#.WDsRmk3zXIs.facebook

http://xarxanet.org/social/noticies/entrevista-la-lliga-de-la-llet-monica-tornadijo

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús