Sóc Snob

La primera vegada que em van dir que els musclos eren un plat típic de Zuric, vaig veure clar que els zurchers són uns snobs (zurchers és el gentilici dels habitants de Zuric). Com pot ser que els musclos siguin un dels plats més típics de Zuric ?? Si camines pel centre, pel barri vell, veuràs que està ple de restaurants anunciant que tenen els musclos amb una salseta típica. Fins i tot la Brasserie Lipp de Zuric, els musclos són un dels plats estrella en el que pots escollir la quantitat! He de reconèixer però, que estan francament bons. L’última novetat, que fa poc he sabut, és que Zuric te intenció de fer unes piscifactories de gambes, de manera que et puguis menjar gambes made in Switzerland. Potser d’aquí poc tant els musclos com les gambes o altres mol.luscos i mariscos seran típics de Zuric! Una ciutat sense mar… Ja s’ha de ser snob per vendre-ho.

La vessant de la carn també té la seva part curiosa, i és que a Suïssa pots menjar també zebres i estruços. Els estruços n’he vist fins i tot en uns camps a les afores i és que l’Àfrica tropical arriba a Zuric també.

El tema no acaba aquí, qualsevol que hagi passejat per Zuric i sobretot menjat en algun restaurant, veurà que en la majoria posen d’on és la carn i el peix que serviran. De la mateixa manera que també ho posen al supermercat on vas a comprar. En una ocasió li vaig dir a una amiga, ahir vaig comprar conill ! I em va dir ahh i d’on era ? i jo… Que vols dir d’on era? i diu si, d’on l’han portat ? i dic caram… No ho sé ni m’he fixat… i em diu jo no en compro mai perquè normalment són de Polònia i no me’n refio… Exgüüsi ??? Pensava que era una peculiaritat de la meva amiga, però ja vaig veure que no, que és un costum bastant generalitzat mirar d’on venen els productes i tanmateix en els restaurants t’indiquen d’on és cadascun. De fet una cadena de supermercats molt gran que és diu Migros, el seu slogan és Aus der Region für die Region, que vol dir de la regió per la regió. De fet és una manera d’economia sostenible sens dubte!

I és que Zuric és un petit món dins de Suïssa, que no té res a veure o si més no molt poc amb el país en el que està. Els zurchers són altament criticats, i potser fins i tot despreciats per la resta de suïssos, segurament no els falten motius, ja que la seva manera de viure i entendre el país n’és ben diferent. Molts zurchers són primer de Zuric que de Suïssa, de fet la mateixa amiga que mencionava anteriorment em deia que normalment no va mai a Suïssa perquè tenint l’aeroport tan aprop prefereix anar més lluny, i alguna vegada si que va a Europa. Tot això el primer cop em va resultar estrany… com que no vas a Suïssa ?Si estàs a Suïssa! Com que aniràs a Europa, si estàs a Europa! No aniràs a un lloc que ja hi ets… Per tant el sentiment o l’orgull de la gent de Zuric és tan fort, que ells mateixos s’autoexcloeixen del conjunt, cosa que els porta a una marcada arrogància que la resta de suïssos no toleren gens bé. Jo mateixa m’he trobat que vivint a prop de Zuric quan anem a l’interior del país, els nostres amics ens diuen com us va zurchers ??

No puc negar que em fa una certa gràcia, ja que jo com immigrant no tinc res a veure amb l’snobisme aquest… Tot i que al final sense adonar-t’en, és cert que es va encomanant una mica, ara em fixo d’on vé la fruita que compro, quan vaig a un restaurant miro d’on és cada vianda, reconec que faig una selecció… La fruita i les carxofes, les que posa Spanien per mi són les millors, la carn i el formatge de Suïssa…

Tot i així, he de dir que a mi m’encanta Zuric, si vas un dia de visita potser no podràs apreciar el seu encant, però si hi passes més temps ràpidament t’encisa, la seva elegància, la bellesa arreu i una aura tan equilibrada que desprèn, que sembla que estiguis en un petit reducte on quan fa temps que no hi ets, fa que tinguis ganes de tornar-hi.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús