La crema de l’hivern

Dilluns passat dia 13 va ser el dia en què ens acomiadàvem de l’hivern i donàvem la benvinguda a la primavera a Zuric. La multitudinària i concurreguda festa de l’equinocci de primavera es diu Sechseläuten. Aquesta se celebra per la zona de la Bellevue i consisteix en varies desfilades típiques al llarg de la tarda, assolint el punt àlgid a les 18h amb la crema d’un ninot de neu artificial, el conegut Böögg que simbolitza l’hivern. La celebració comença a les 15h amb una processor de joves amb diferents vestits d’època i dels diferents gremis(uns 5000). Acompanyats de músics van passejant-se amb flors pel centre de la ciutat a peu, amb cavall o amb cotxe. A la festa també hi son presents diverses personalitats del món de la  cultura, política, educació, esports, etc. Així com també de l’estranger, per exemple aquest any hi havia el príncep Michael de Liechtenstein i representants d’antics gremis de Londres. A les 18h és el moment de màxima expectació tot el protagonisme és pel Böögg. Aquest està col.locat sobre una torre de fusta i el cap està farcit amb explosius.

A la hora mencionada uns senyors amb vestits típics i cabalgant amb cavalls encenen amb torxes el Böögg.

IMG-20150420-WA0000

IMG-20150420-WA0002 IMG-20150420-WA0011 IMG-20150420-WA0021

 

Actualment amb la crema del Böögg es fa una previsió meteoròlogica, Com més ràpid assoleix el foc el cap del Böögg i aquesta explota, més calurós serà l’estiu. Us deixo la taula orientativa :

boog

Aquest any va tardar 20 minuts i 39 segons a explotar, cal remarcar que aquest any el Böögg portava excepcionalment una corona per celebrar el jubileu (50 anys) de l’artesà que cada any crea el Böögg. Tot i així per contrarrestar l’efecte de la corona, hi havia 4 petards adicionals. Aquest any segons la saviesa convencional del Böögg, les prespectives de tenir un estiu ben calurós són poc esperençadores.

De totes maneres, les seves previsions demostren ser no massa acurades; en excepció l’any 2003 quan Böögg va cremar amb tan sols 5 minuts i l’estiu va ser tan bo que els suïssos l’anomenen l’estiu del segle, la resta son dubtosa fiabilitat. L’any passat va cremar amb tan sols 7 minuts i l’estiu va passar inadvertit, al 2013 va tardar 35 minuts i en canvi va ser un estiu d’allò més càlid.

Esperem que aquest any el bogeyman segueixi la tendència dels últims temps i la realitat estigui lluny de la seva predicció.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús