Apunt d’urgència: Colòmbia, una mica més lluny de la pau?

 

Fa un mes i mig les FARC cometien la patinada d’emboscar una patrulla de l’exèrcit, al sud del país, i matar onze militars en plena treva unilateral i indefinida declarada per aquest grup guerriller el 20 de desembre del 2014.vlag_1

La mateixa cúpula insurgent, des de L’Havana, on està en converses amb el govern colombià per posar fi a sis dècades de guerra, reconeixia l’error i lamentava les morts.

El procés de pau havia quedat tocat i l’atac donava arguments a la línia dura del govern, de l’exèrcit i de la política en general per desprestigiar, una vegada més, les converses de Cuba.

Si bé l’exèrcit colombià mai ha deixat de combatre militarment la guerrilla, ara sembla haver endurit la seva política contrainsurgent.  Dijous, 21 de maig, l’operatiu Marcial 019 aconsegueix destruir, mitjançant un atac per terra i aire, una base guerrillera i matar, almenys, 26 rebels al municipi de Guapi, al sud del departament del Cauca.

Ara, les FARC han posat fi a la treva unilateral, amb tot el que això suposa per al procés de pau: dialogar entre bombes.

De fet, no s’entenia que el grup guerriller aguantés aquesta treva mentre l’exèrcit continuava amb les seves incursions. En efecte, les FARC han reduït en un 90% les seves accions. I, segons el ministeri de defensa, la treva de les FARC, havia aconseguit una reducció del 47% de morts de combatents entre gener i abril. Però ni això ha fet baixar el to dels contraris al procés de pau.

Segons els portantveus de la guerrilla, no es preveia el cessament unilateral i indefinit de les hostilitats, “però la incoherència del govern Santos ho ha aconseguit després de cinc mesos d’ofensives terrestres i aèries contra les nostres estructures arreu del país”.

Si bé això no posa fi, de moment, als diàlegs de L’Havana, sí deixa el procés en una situació més frágil.

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús