El govern colombià, responsable d’un dels episodis més atroços de les darreres dècades, segons HRW

423684Mentre els mitjans de comunicació colombians es feien ressò, des de principis d’aquesta setmana,  de la decisió de imputar per delictes contra la humanitat a més d’un centenar de caps de les FARC, més desapercebut passava un informe de Human Rights Watch assenyalant l’exèrcit i el govern de Colòmbia com a responsables dels anomenats “falsos positius”, una pràctica, coneguda des de feia temps per la població especialment pobre del país, que consistia a assassinar civils i vestir els seus cadàvers de guerrillers. El nombre de casos podria superar els 5.000, però de moment se n’han denunciat poc més de 3.000.

L’informe de HRW ha fet públic que entre 2002 i 2008, anys en que Álvaro Uribe era president i l’actual president, Juan Manuel Santos, era ministre de defensa, brigades de l’Exèrcit a Colòmbia van executar civils “de manera rutinària” – en paraules de la mateixa ONG – per mostrar resultats en la lluita contra els insurgents.

Molts efectius de l’exèrcit es van apuntar aquesta pràctica perquè per cada “positiu”, és a dir, cada guerriller mort, rebien compensacions en forma de permisos – deu dies –, diners i fins i tot ascensos.

Human Rights Watch ho qualifica com un dels episodis més atroços en l’hemisferi occidental de les darreres dècades, ja que almenys 180 batallons i unitats tàctiques, vinculades a 41 brigades de les set divisions de l’Exèrcit, haurien participat en les execucions extrajudicials.

A hores d’ara, han estat processats uns 800 membres de l’exèrcit, la majoria d’ells de baix rang. No ha caigut cap alt càrrec, si bé alguns ja han estat assenyalats per la justícia.

HRW assegura que els investigadors dels ‘falsos positius’ han patit seriosos obstacles com a falta de cooperació de les autoritats militars, amenaces i atacs contra testimonis Claus. Per la seva banda, el Tribunal Penal Internacional, ha assegurat que si no es produeixen resultats concrets en les investigacions contra alts comandaments, els seus equips jurídics podrien intervenir a Colòmbia. I l’ ex president Uribe ja està en la seva mira des del 2013.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús