Primera eutanàsia legal a Colòmbia (i a Sudamèrica)

OQUXiDmjHTaZJcOfXC1QA_63578572_euthanasia_image1vidio González, un home de 79 anys que, amb un càncer terminal, va demanar rebre una mort digna, s’ha convertit en el primer cas d’eutanàsia legal a Colòmbia i a Sudamèrica. L’Ovidio ha mort envoltat dels seus i ja descansa en pau des del matí del 3 de juliol.

En efecte, cap a les 9:30 d’ahir es va practicar la primera eutanàsia legal a Colòmbia tal i com ho van confirmar l’equip mèdic de la Clínica Oncològica de l’Occident de Pereira.

El camí no ha estat fàcil. Han hagut dubtes legals, passes endavant i passes endarrere, però finalment, el 2 de juliol, un equip de facultatius va comunicar que, definitivament, es duria a terme el procediment de l’eutanàsia, tal com ho havia sol·licitat des del passat 4 de juny el pacient.

L’eutanàsia, doncs, ja no és només una possibilitat legal, emparada primer per la Constitució colombiana i després per la resolució 1216 del Ministeri de Salut, que estableix els protocols per a aquest tipus de determinacions, sinó que és una possibilitat real.

Tot va anar bé

Els professionals que van participar en l’aplicació de l’eutanàsia a Ovidio González van destacar la seva fortalesa i tranquil·litat al moment de la intervenció, que va durar només uns pocs però, sens dubte intensos, minuts.

El Dr. Daniel Aguirre, el metge que va coordinar la intervenció, va explicar als mitjans de comunicació el procediment: mitjançant injeccions, amb solució salina i altres elements, li van ser aplicats sedants, relaxants musculars i analgèsics al pacient que, lentament i sense dolor van fer, efecte de sedació i inconsciència, la qual cosa va portar al seu posterior decés.

El mateix doctor va explicar que González va estar tranquil i atent a la intervenció i no es va queixar ni va manifestar cap mena de rebuig.  L’eutanàsia no es va dur a terme en un quiròfan sinó en una habitació senzilla, en presència d’un grup de metges i infermeres, a més, per descomptat, dels familiars de don Ovidio que van observar tranquils i serens el procés.

Segons Aguirre, no es va informar públicament la data en què es realitzaria el procediment per respecte al pacient i la seva família, així com per reserva professional.

No hi ha dubte que avui és un dia històric per a les llibertats i els drets civils a Colòmbia… i a Sudamèrica.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús