Les FARC declaren un nou alto el foc unilateral per facilitar els diàlegs de pau

white-flagSeguint les recomanacions dels països garants dels diàlegs de pau a L’Havana – Cuba, Noruega, Veneçuela i Xile – les FARC acaben de declarar un nou alto el foc unilateral que començarà el 20 de juliol. El segon des del proppassat desembre. L’objectiu és  encoratjar el govern a sumar-s’hi, aconseguit un cessament bilateral de les hostilitats.

La guerrilla colombiana de les FARC insisteix en què vol arribar a un acord de pau just en el qual les dues parts – el govern i ella – se sentin còmodes. I, ahir mateix, les FARC van assegurar estaven disposades signar la fi del conflicte armat i que volien fer-ho amb el govern de Juan Manuel Santos.

En un comunicat adreçat a la premsa, el grup guerriller demanava que “parlés l’optimisme” i, adreçant-se als mitjans de comunicació i als principals partits colombians, que “ressonin els missatges dels qui recolzen i encoratgen la sortida política a aquesta llarga confrontació que dessagna la pàtria, i no la desesperació motivada per enquestes i afanys electorals”.

El grup insurgent lamentava en el seu comunicat que el govern no hagués sabut “valorar el cessament unilateral del foc”, assegurant que es va desaprofitar “la situació propícia per convertir-lo en bilateral i definitiu”.

Les FARC recorden que, fins ara, “s’ha arribat a tres acords parcials, que s’està redactant un nou acord sobre víctimes, que el desminat ja està en marxa, i que les discussions en la subcomissió tècnica, van per bon camí”.

El nou alto el foc és, si més no, un simptoma que obre camins a l’esperança.

El problema dels mitjans de comunicació

Però com que informacions com aquestes arriben en compta-gotes i els grans mitjans de comunicació tenen la seva guerra particular contra els diàlegs de pau, l’opinió pública continua escèptica.

En efecte, si ja en el post del 14 de maig ens fèiem ressò d’una enquesta que mostrava una tendència molt poc favorable al procés – el 76,6% dels enquestats creia que les negociacions del govern amb les FARC anaven per mal camí i un 81,9% no creia que s’arribés a cap acord – quasi dos mesos després, l’escepticisme continua sent majoritari entre els colombians a mesura que  avancen unes negociacions de les que s’està informant deliberadament de forma esbiaixada, barrejant les notícies que arriben de L’Havana amb atemptats guerrillers, siguin o no de les FARC.

En una enquesta publicada el proppassat dilluns, el 75 per cent dels consultats afirmava no creure que s’arribés a signar la pau amb la guerrilla. A aquesta dada, s’hi afegeix que el 78 per cent es contrari a la forma en què el president Juan Manuel Santos està conduint el procés de pau. I ho reblen amb un 80 per cent de la població que creu que les FARC no tenen “intencions legítimes” d’aconseguir un acord.

Els mitjans de comunicació són, doncs, un altre front sobre el que caldrà incidir per fer que la pau arribi definitivament a Colòmbia.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús