El govern colombià baixa el to i dóna passes cap a la pau

silence-therapeutics-mireven-262x174Arran de les noves passes donades per les FARC – alto el foc unilateral – per avançar cap a la fi del conflicte colombià, el president, Juan Manuel Santos, ha reconegut públicament que creu que “les FARC sí volen arribar a la pau”.

Santos i els comandants insurgents s’han donat un marge de quatre mesos per avaluar si es mantenen els diàlegs… o si es trenquen. Tanmateix, aquesta vegada, sembla que el govern, en resposta a l’alto el foc unilateral disposat pels rebels per a partir del proper dia 20, es plantejarà “reduir la intensitat de les accions militars ofensives contra les FARC, en reciprocitat”.

Una altra dada per a l’esperança és que, des d’avui dilluns, membres de la guerrilla i l’exèrcit ja treballen conjuntament en el desminat d’una zona al departament d’Antiòquia, sota els auspicis i protecció de la Creu Roja Colombiana, d’observadors cubans i noruecs, així com de l’ONG Ajuda Popular Noruega.

Tot i així, Santos insisteix en què no pot saltar-se ni les lleis nacionals ni internacionals, i que els guerrillers hauran de retre comptes davant la justícia. “No hi haurà impunitat ni amnisties”, ha dit el cap d’estat colombià.

Mentre que la majoria de partits – liberals, progressistes i socialistes – aplaudeixen aquestes passes cap a la pau, la notícia ha tret de polleguera al principal partit de l’oposició, el Centro Democrático, els líders del qual temen que la pau els tregui la seva raó de ser i porti Álvaro Uribe i els seus davant la justicia per la seva presumpta implicació en la guerra bruta del paramilitarisme, l’apropiació indeguda de terres, el desplaçament forçós de milions de colombians i el narcotràfic.

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús