Associacions culturals presenten un adolescent assassinat com a candidat a l’Alcaldia de Medellín

Julián Taborda. Foto; Casa Arte (Medellín)

Julián Taborda, “Crispi”. Foto: Casa Arte (Medellín)

Si una cosa diferencia Medellín de la resta de ciutats colombianes és la seva vida cultural, la resistència de molts dels seus joves a

caure en les dinàmiques de la violència i la seva creativitat. És massa habitual escoltar que aquest o aquest altre cantant de rap, que aquest o aquest altre artista han estat assassinats per alguna banda criminal, habitualment formades per paramilitars.

Julián Andrés Taborda Nanclares, que aquest 28 de juliol hagués fet 18 anys, volia ser pallasso. I els que el coneixien coincideixen en què, malgrat ser tan jove, tenia un do. Però al Julián, uns paramilitars el van assassinar el 7 de gener de 2013.

Ara, 16 organitzacions culturals de la ciutat han decidit llançar una campanya on proposen el nom de’n Julián com a “candidadito” a l’Alcaldia de Medellín.

Sota el lema “No copio”, aquest grup d’organitzacions culturals volen dir-li a aquesta ciutat que “res no justifica l’homicidi i que hem de fer tot el que estigui al nostre abast perquè la xifra continuï disminuint i eliminar les causes de tants homicidi a Medellín”.

En efecte, aquesta iniciativa pretén cridar l’atenció de les autoritats locals i dels altres aspirants a l’alcaldia perquè adoptin mesures que posin fi als homicidis de joves, principalment del sector cultural. En els últims quatre anys, almenys una vintena de músics, rapers, grafiteros i artistes joves com en Julián han mort assassinats a la segna ciutat de Colòmbia.

“Julián és un símbol”, diuen els organitzadors d’aquesta campanya, que estan farts de la indiferència davant dels assassinats d’artistes adolescents.

A Medellín no és gens fàcil ser jove. Hi ha por. Molta por a sortir a certes hores, a anar d’un barri a un altre, a expressar-se lliurement… “Nosaltres – diuen els promotors de la campanya – anem a compartir el nostre pla de govern amb tots, qualsevol idea, lema, que vulguin usar les altres campanyes els hi cedim”.

En ‘Crispi’ volia fer riure

Julián Andrés Taborda tenia 15 anys quan el van assassinar. El coneixien com a ‘Crispi’ i malgrat la seva joventut ja havia actuat nombroses vegades en públic. Li agradava fer riure els altres. I deia que quan complís 18 anys s’hi dedicaria de ple i viatjaria pertot arreu com a artista.

El noi estava vinculat des de ben jove a Casa Arte, un espai de formació artística del co

rregimento d’Altavista, al sud de Medellín, que busca allunyar els joves de la violència urbana mitjançant activitats artístiques. Els ‘combos’ i les bandes d’extrema dreta, que diuen protegir els diferents sectors de la ciutat, volien que aquest jove artista se’ls unís; tanmateix, en Julián no volia saber res d’aquests grups. I en negar-se a formar-ne part d’ells va signar la seva sentència de mort.

Després del seu assassinat, des de la Casa Arte i amb el suport del veïnat, es va impulsar una campanya per frenar la violència al barri i posar fi a les fronteres invisibles.

A poc a poc, les coses van canviant a Medellín. Les dades disponibles sobre els índexs d’homicidis són positives: fins al 30 de maig es van registrar 174 assassinats, 118 menys que els ocorreguts en el mateix període de 2014.

Però encara hi ha un llarg camí a fer. Òbviament, en Julián no serà el futur alcalde de Medellín. Però la seva imatge en els debats preelectorals serà un recordatori als altres candidats de que hi ha un tema pendent que cal resoldre amb urgència: l’assassinat d’una generació de joves artistes que volen viure lliures, sense por i en pau.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús