Dones indígenes recorren els seus territoris denunciant la violència contra elles

Presentación1Aquesta és una altra d’aquelles notícies de les que no en parlaran els mitjans de comunicació colombians: dones indígenes denuncien la seva situació i ho fan en les multicolors ‘chivas’ (els vells autobusos que recorren les àrees rurals del país) per arribar als indrets més oblidats del departament del Cauca, al sud del país.

En efecte, des de demà 5 i fins el 7 d’agost, dones indígenes de diferents ètnies, especialment Nasa i Misak, sortint des del municipi de Jambaló, recorreran parts dels seus territoris per recordar com el conflicte armat colombià està afectant les dones indígenes. I ho faran creuant zones assotades pel conflicte armat on encara es pateixen el desplaçament forçós, els assassinats selectius i les massacres. Una terra que coneixen bé i en la qual intenten continuar vivint d’acord amb les pràctiques culturals ancestrals.

La idea d’aquesta iniciativa, que ha aconseguit el suport d’ONG i organismes internacionals, és donar a conèixer les violències que han sofert les dones indígenes i recordar que les dones d’aquestes comunitats continuen resistint a la lògica de la violència dels diferents grups armats (exèrcit, paramilitars i guerrilla).

Aquesta – diuen elles mateixes – és una iniciativa creada per i per a les dones. Dones que han resistit, resisteixen i resistiran tot el que calgui i que no pensen deixar de treballar perquè es respectin els seus drets i els de llurs comunitats.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús